Trage Tocht Kootwijk 2

Kootwijkse Veld, Loobos en Kootwijkerzand

Trage Tocht Kootwijk 2
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Kootwijk

 • Startadres:

  parkeerplaats Kootwijkerdijk
  Kootwijkerdijk
  3775 KD Kootwijk

 • Coördinaten:

  52°11’10” N   5°46’2” E

We maken vanuit Kootwijk een prachtige wandeling over de Veluwe. Kootwijk -vroeger Cotevick- zou een samentrekking zijn van cot (kooi) en vick (wijk): wijk van de schaapskooien. We zoeken de stilte en horen het ruisen van de wind, het gekras van een raaf. Het eerste deel van de tocht wandelen over het Kootwijkse Veld, waar prehistorische grafheuvels liggen. Op het tweede deel van de tocht wandelen door dennenbossen op stuifzandheuvels, het Loobos. Daarna lopen we een stukje over de uitlopers van het Kootwijkerzand. Ooit waren de zandmassa’s begroeid met dichte bossen. Door overbeweiding met schapen en het kappen van bomen verdwenen de bossen en ontstonden uitgestrekte heidevelden. Waar die heidevelden ook weer te intensief gebruikt werden, kreeg het onderliggende zand vrij spel. Zo ontstonden de zandverstuivingen. Van alles is er geprobeerd om het zand te beteugelen. Pas tussen 1870 en 1920 slaagde men er in de ‘woeste gronden’ te bebossen. Het was de bedoeling om al het stuifzand rond Kootwijk te laten verdwijnen, maar op het laatste moment zag men de grote landschappelijke waarde in van het resterende zand.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Kootwijk 2

Rob Wolfs, 08-04-2020

Ik heb het bankje uit de routebeschrijving weggehaald. Volgens mij klopt het nu weer. Als dat niet zo is, hoor ik het graag van volgende wandelaars.

Reactie op Westeinde

Rob Wolfs, 06-04-2020

Beste Westeinde, bedankt voor je reactie en toelichting. Ik ga kijken hoe ik het kan aanpassen.

Aanpassing in route gewenst

Westeinde, 05-04-2020

Ik beveel deze wandeling absoluut aan, hele mooie dag gehad. Eerder genoemde aanpassingen kloppen niet meer, daarom onze ervaring met deze wandeling: 1. Startpunt: De Kootwijkerdijk blijkt behoorlijk lang. Het beste kun je navigeren naar de genoemde Gasterij 't Hilletje. Vanaf daar het kruispunt oversteken en je ziet de parkeerplaats na 200 meter aan je rechterhand. 2. Bij punt 2 ging het mis op het punt waar staat: Deze weg 1 km volgen, tot een schuine kruising. Hier ga je linksaf, je passeert direct een bankje. Dit bankje staat er niet meer. Wij zijn op basis van de kaart doorgelopen naar het aangegeven punt waar je de bosrand aan de rechterkant staat. Inmiddels is onze ervaring de volgende: Of je slaat af naar links bij de schuine kruising. Bankje is er niet, maar waarschijnlijk klopt de route. Het kaartje dient aangepast. Of je loopt door tot de volgende kruising. Links staat een picknicktafel. Je volgt daar het meest rechter pad tot je bij een grote kruising komt. Daar sla je rechtsaf het ruiterpad in. Je bent dan op punt 3 van de route. @Rob Wolffs: Hele mooie route, maar er zijn even wat aanpassingen nodig bij de beschrijving en/of het kaartje.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gaterij 't Hilletje

De Brink 5

3775 KP Kootwijk

Restaurant De Brinkhof

Heetweg 2

3775 KA Kootwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info