Trage Tocht Kootwijk 2

Kootwijkse Veld, Loobos en Kootwijkerzand

Trage Tocht Kootwijk 2
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Kootwijk

 • Startadres:

  parkeerplaats Kootwijkerdijk
  Kootwijkerdijk
  3775 KD Kootwijk

 • Coördinaten:

  52°11’10” N   5°46’2” E

We maken vanuit Kootwijk een prachtige wandeling over de Veluwe. Kootwijk -vroeger Cotevick- zou een samentrekking zijn van cot (kooi) en vick (wijk): wijk van de schaapskooien. We zoeken de stilte en horen het ruisen van de wind, het gekras van een raaf. Het eerste deel van de tocht wandelen over het Kootwijkse Veld, waar prehistorische grafheuvels liggen. Op het tweede deel van de tocht wandelen door dennenbossen op stuifzandheuvels, het Loobos. Daarna lopen we een stukje over de uitlopers van het Kootwijkerzand. Ooit waren de zandmassa's begroeid met dichte bossen. Door overbeweiding met schapen en het kappen van bomen verdwenen de bossen en ontstonden uitgestrekte heidevelden. Waar die heidevelden ook weer te intensief gebruikt werden, kreeg het onderliggende zand vrij spel. Zo ontstonden de zandverstuivingen. Van alles is er geprobeerd om het zand te beteugelen. Pas tussen 1870 en 1920 slaagde men er in de 'woeste gronden' te bebossen. Het was de bedoeling om al het stuifzand rond Kootwijk te laten verdwijnen, maar op het laatste moment zag men de grote landschappelijke waarde in van het resterende zand.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Kootwijk 2

Willem Wandelaar, 09-11-2018

Gisteren hebben we deze prachtige tocht gewandeld. Waarschijnlijk als laatsten hebben we de route inclusief het inmiddels illegale gedeelte, gewandeld. Rob heeft gisteren de route aangepast. Voor een verslag van de wandeling kijk op : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/11/08/trage-tochten-kootwijk-2/ Dank voor een mooie route.

Aanpassing TT Kootwijk 2

Rob Wolfs, 09-11-2018

De route is rond punt 2 aangepast in verband met afsluiting van een pad. Tekst en kaarten zijn nu weer actueel.

TT Kootwijk 2

Rob Wolfs, 07-11-2018

Beste Ton, bedankt voor je bericht. Ik ga route en tekst aanpassen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gaterij 't Hilletje

De Brink 5

3775 KP Kootwijk

Restaurant De Brinkhof

Heetweg 2

3775 KA Kootwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info