Trage Tocht Kootwijk

Catwickerzand, Kootwijkerveen en Kootwijkerzand

Trage Tocht Kootwijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Kootwijk

 • Startadres:

  parkeerplaats Kootwijkerdijk
  Kootwijkerdijk
  3775 KD Kootwijk

 • Coördinaten:

  52°11’10” N   5°46’2” E

We lopen vanuit Kootwijk door uitgestrekte bossen en langs heidevelden in een grote boog om de snelweg tussen Apeldoorn en Amersfoort heen. Dat is dan ook het enige minpuntje van deze route: het regelmatige en 'geruststellende' autogedruis op de achtergrond. Verder zullen we maar weinig tegenkomen, een enkele wandelaar of mountainbiker daargelaten. De rust overheerst in dit gebied. Kootwijk is een gehucht met nog geen 300 inwoners. Het dorp stamt al uit de 14e eeuw. Kootwijk - vroeger Cotevick - zou een samentrekking zijn van cot (kooi) en vick (wijk): wijk van de schaapskooien. We wandelen langs de rand van de Kootwijkerduinen, door het bosgebied Maanschoten en door het Caitwickerzand. Dit voormalige stuifzandgebied is bekend om z'n grillig gevormde jeneverbesstruiken. De stuifheuvels zijn begroeid met vliegdennen. Dat levert een mooi kijkspel op. Na het oversteken van de N302 lopen we naar een van de toppers van deze route: het verstilde Kootwijkerveen. Maar ook het laatste deel na snelweg en spoor door het Kootwijkerbovenbos langs Eikenheg en Maalberg is niet te versmaden. Langs de rand van het Kootwijkerzand en even ploegend over de Dikke Bart met weidse uitzichten over de zandverstuiving wandelen we terug naar Kootwijk.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooie relatief rustige route

Petra Eigenraam, 20-02-2021

Ik heb deze route hardgelopen (trailrunning) op 24 januari 2021. Dat was echt genieten. Zo goed als geheel onverhard (voorwaarde voor mij om te trailrunnen) en brede paden. Dat is fijn met inhalen, maar ook als wandelaar kun je mooi steeds naast elkaar lopen. Zeker in deze corona-tijd fijn om brede paden te bewandelen. Van de snelweg heb ik bijna niets gemerkt en ik vond het, vergeleken met de geijkte drukke plekken, hier dus helemaal niet zo druk. Aanrader dus in deze coronatijd met zonnige dagen.

TT Kootwijk

Rob Wolfs, 04-11-2019

Met dank aan Fred den Hertog voor de adviezen is deze route gecontroleerd en aangepast. Het laatste deel gaat nu door het Kootwijkerbovenbos en nog een flink stuk langs en over het Kootwijkerzand. De route is nu wel wat langer en zwaarder geworden, maar ook mooier. Teksten en kaarten zijn aangepast.

Pracht wandeling

Fred Den Hertog, 28-10-2019

Was even zoeken naar een alternatieve parkeerplaats omdat door bouwwerkzaamheden vrijwel geen plaatsen meer vrij waren. Via een alternatieve start de route aangevangen en genoten van het mooie zanderige en golvende landschap rondom Kootwijk. Een goed beschreven route dus lekker relaxt wandelen. Topper was het stuk rond Kootwijkerveen. Jammer dat we het unieke Kootwijkerzand niet een stukje doorkruisten. Ja we weten dat er andere trage tochten zijn die wel over dit gebied gaan, maar toch. Is een wandeling die op een doordeweekse dag in alle rust (ja wat snelweggeruis) kan worden gelopen. Weer een toppertje.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Horeca

Gasterij 't Hilletje

De Brink 5

3775 KP Kootwijk

Restaurant De Brinkhof

Heetweg 2

3775 KA Kootwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info