Trage Tocht Kranenburg Achterhoek

Onstein, Wiersse en Medler

Trage Tocht Kranenburg Achterhoek
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Kranenburg

 • Startadres:

  parkeerplaats Sportpark de Eik
  Eikenlaan 22
  7251 LT Vorden

 • Coördinaten:

  52°5’58” N   6°21’36” E

We maken een fraaie wandeling in het kleinschalige Achterhoekse landschap over lange bomenlanen langs boerderijen en kastelen. Deze route is goed te combineren met Trage Tocht Kasteel Vorden tot een lange tocht van 26 km. Kranenburg is een klein dorp tusen Vorden en Ruurlo, in het land van de 'acht kastelen' en vooral bekend om de Sint-Antoniuskerk. De kerk is gebouwd in 1856 naar een ontwerp van Pierre Cuypers en vestigt tegenwoordig het Heiligenbeeldenmuseum. We lopen al snel het dorp uit en genieten van de rust en de stilte op de eikenlanen. De entree naar kasteel Onstein ziet er vervaarlijk uit met de borden 'streng verboden toegang'. De miljardair Melchers is duidelijk gesteld op zijn rust. Op de Rommelderdijk passeren we diverse fraaie boerderijen met klinkende namen als Groot en Klein Windenberch of Brandenborch. We maken een slinger door een behoorlijk nat rabattenbos, waar Staatsbosbeheer de scepter zwaait. We steken het spoor over en lopen langs een voormalige boterfabiek, nu bed en breakfast, in de richting van Huize de Wiersse, vooral bekend om z'n prachtige tuinen die van mei t/m oktober bezocht kunnen worden. Maar ook het omliggende landgoed rond de Baakse Beek is meer dan de moeite waard. Op naar het volgende kasteel, Huize Medler, bewoond door de familie van Dorth tot Medler. Deze familie heeft het landgoed al drie eeuwen in bezit. Een groot deel van het landgoed wordt als landbouwgrond verpacht aan boeren. We lopen terug naar kerk en klooster in Kranenburg. Het voormalige Franciscanerklooster dateert uit 1902 en is tegenwoordig Trauma Centrum Nederland.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reacties op TT Kranenburg Achterhoek

Rob Wolfs, 19-10-2020

Bedankt voor onderstaande reacties. Graag hoor ik van volgende wandelaars hoe de beschrijving aangepast moet worden op dat punt.

Leuke wandeling, maar ook wij verdwaalden (bijna).

M van Dijk, 16-10-2020

Grappig: we zijn gisteren op hetzelfde punt de fout ingegaan als heer van der Berg hiervoor. Een verklaring is mogelijk dat hier onlangs een nieuwe ATB -route is aangelegd, waardoor het bedoelde punt nu een onduidelijke meersprong is. Wij eindigden na 200 meter bij een leuk vennetje mét picknickplaats dus we klagen niet. Rob, als je die in de route kunt opnemen ;-) (de route zou dan langs de boerderijen 'Grote Former' en 'Kleine Former' moeten leiden). Zowel de kaart als bijvoorbeeld OpenStreetMap laten een verouderde situatie zien.

Een lekkere doorstapper.

Gerrit-Jan van den Berg, 06-09-2020

In deze tijd hebben wel alle wandelingen in onze eigen woonomgeving wel gehad dus vandaag maar eens iets verder. Dit is een lekker doorstapper en daarmee bedoel ik dat de wegen / paden uitnodigen tot flink doorwandelen. Lekker lange rechte stukken is voor de verandering ook wel eens lekker. De horeca onderweg houdt zich niet aan de openingstijden wat wel jammer was. De omgeving is lekker bosrijk. Wij vonden het een prima wandeling waarbij we even de mist ingingen Bij de laatste regel van punt 2. Verderop meebuigen naar rechts hmm . Op een bepaald moment komt er zon punt waar je rechtsaf kunt daar staat ook een plaatje met een logo van een laarzenpad. Daar ga je dus niet rechts maar rechtdoor richting het geluid van de weg. Het wijst zich wel maar even opletten daar.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant 't Wapen van Medler

Ruurloseweg 114

7251 LZ Medler

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info