Trage Tocht Laren (NH)

Lange Heul, Aardjesberg, Oude Postweg

Trage Tocht Laren (NH)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Laren (NH)

 • Startadres:

  parkeerterrein Zuiderheide
  Hilversumseweg/Oude Postweg
  1251 GB Laren (NH)

 • Coördinaten:

  52°14’46” N   5°12’27” E

Urenlang kun je dolen over de heide tussen Laren, Bussum en Hilversum. Lichtglooiende, uitgestrekte heidevelden worden alleen onderbroken door plukjes bos en een enkele zandverstuiving. Vanaf Sint Janskerkhof lopen we eerst de Westerheide op. We volgen een eindje de oude Doodweg, de naam heeft natuurlijk alles te maken met het kerkhof. Richting Bussum wisselen mooie bos- en heidepaadjes elkaar af. Bij Heidezicht aan de rand van de Bussumerheide keren we om en koersen we richting de Lange Heul, een langgerekte heuvel midden op de hei, die we recht oversteken, De zandige rug is hier ontstaan na het verdwijnen van het landijs in de voorlaatste ijstijd. Afspoeling en verstuiving gaven de heuvel zijn huidige aanzien, al doet een plaatselijke legende het voorkomen dat een reus hier per ongeluk zijn zandzak liet leeglopen. Lees op Oneindig Noord-Holland: www.onh.nl/verhaal/de-reus-op-de-lange-heul. We kruisen opnieuw de Crailoseweg en lopen langs de Aardjesberg, resten van een keileembult uit de ijstijd, waar al in de bronstijd menselijke bewoning was. In de directe omgeving zien we verschillende grafheuvels. Ook de naam Zevenbergjes op de Zuiderheide verwijst naar 4000 jaar oude grafheuvels. We lopen hier aan de rand van een flinke zandverstuiving, die een beeld geeft van de woestenij op het Gooi in de Middeleeuwen. Even gaat de route door het Blukbos, waar plaatselijke boeren vroeger brandhout hakten. Na een pauze bij het gelijknamige theehuis volgen we een eindje de Oude Postweg, de voorloper van de huidige A1: het was tot een eeuw geleden de handelsroute tussen Amsterdam en het achterland.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Bloeiende heide

Yolanda, 29-08-2020

Dinsdag deze prachtige heidewandeling gelopen. Het was niet druk, ondanks dat de heide in volle bloei stond. Een aanrader in deze tijd van het jaar.

Schitterend

Kerstin van Tiggelen, 02-08-2020

Zeer fraaie tocht, onverwacht mooi en afwisselend in de Randstad: heide, bos, zand. Geheel onverhard, dus lekker rustig. We liepen 'm op vrijdag 31 juli, en nauwelijks andere wandelaars of fietsers gezien. KN-aanduidingen zijn inmiddels verdwenen, maar route is met gezond verstand prima te volgen.

Mwah...; gelukkig is er betere natuur

Eric Claasen, 21-07-2020

Wat een drukte tijdens deze wandeling zeg. Overal mag gefietst worden en op diverse plekken heb je zo ongeveer om de 25 meter wel weer een pad. Op zich leuk de heide (alleen geen insecten, vogels of andere dieren (behalve die op twee benen)); maar door (over)'beheer' niet onze smaak. Nauwelijks de echte natuurbeleving. We zijn er geweest en komen er niet meer terug. We hopen dat de omwonenden er tevreden mee blijven; dan blijft het bij ons lekker rustig ??

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Paviljoen Heidezicht

Randweg 203

1403 XT Bussum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info