Trage Tocht Leenderstrijp

Leenderbos, Achelse Kluis en Groote Heide

Trage Tocht Leenderstrijp
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Leenderstrijp

 • Startadres:

  parkeerplaats bij de Coöp Sint Jan, Leende
  Strijperstraat 51
  5595 GB Leende

 • Coördinaten:

  51°19’54” N   5°32’29” E

Het Brabantse gehucht Leenderstrijp, ook wel Strijp genoemd, is een mooi beginpunt. Het dorp doet denken aan een Drents brinkdorp, met een gezellig wandel- en fietscafé aan de start. Leenderstrijp heeft een beschermd dorpsgezicht met enkele fraaie langgevelboerderijen. De naam 'Strijp' betekent 'streep' of 'rij' en verwijst naar een reeks boerderijen of naar langgerekte percelen grond. We lopen door het Leenderbos (voormalig productiebos), langs heidevelden en vennetjes, over bomenlanen en langs verruigde graslanden naar abdij de Achelse Kluis. Een prachtige plek om op het terras bij de horeca een échte Trappist te drinken. De abdij die in 1656 als grenskapel werd gebouwd, is in de loop der jaren uitgebouwd tot een klooster. In 1844 werd de Sint-Benedictusabdij, oftewel Achelse Kluis, gekocht door de trappisten uit Westmalle. Op het tweede deel van de wandeling komen we langs de Groote (stille) Heide. Dikke kans dat we de schaapskudde tegenkomen. Verrassend zijn de heuveltjes die laten zien dat hier vroeger uitgestrekte zandverstuivingen waren. Op het laatste deel van de route ervaren we meer van het Brabantse cultuurlandschap en wandelen we over wat ruigere schouwpaden langs watergangen. Maar steeds heerlijk rustig en fraaie uitzichten alom. In de broekbossen van de Broeken en Dollingerputten werd vroeger turf gewonnen uit klotkuilen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige natuurwandeling

Marja Halters, 25-05-2020

Wat een prachtige wandeling ! Je loopt de hele wandeling door afwisselende gebieden. Regelmatig bankjes onderweg om van de mooie omgeving te genieten. De wandeling is goed beschreven . We hebben ervan genoten !

Prachtig afwisselend

A.G. Tychon, 01-07-2018

Wat een mooie wandeling op deze zonnige zomerse dag de wandeling gelopen. Veel afwisseling, soms avontuurlijk door metershoge dichte varens, mooie smalle paadjes, open velden, en geen enkele andere wandelaar gezien. Was vroeg aan de wandel dat scheelt ook. Een wandeling die ik in het bloeiend heide seizoen of de herfst nog eens wil overdoen. Prachtig! http://antoonaandewandel.blogspot.com voor foto's van de wandeling.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info