Trage Tocht Leersum-Doorn

Hoogtepunten op de Utrechtse Heuvelrug

Trage Tocht Leersum-Doorn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Leersum

 • Startadres:

  café-restaurant d'Arthuizen
  Rijksstraatweg 315
  3956 CP Leersum

 • Coördinaten:

  52°0’57” N   5°24’59” E

Een stevige rondwandeling van 19 km op de rand van de Utrechtse Heuvelrug en het Langbroekerweteringgebied tussen Leersum en Doorn. De route kan echter ook opgesplitst worden in twee kortere varianten van ongeveer 10 km. We wandelen aan de noordkant steeds door het bos. Heuveltje op en heuveltje af. Met steeds weer mooie uitzichtpunten, bijvoorbeeld bij de graftombe van Nellestein op de Donderberg, op de Kaap en bij St. Helenaheuvel. We wandelen over de landgoederen Darthuizen, Dartheuvel en door de Kaapse Bossen. Aan de zuidkant lopen we langere tijd over de historische Postweg, ooit in gebruik voor de tram tussen Utrecht en Rhenen. Nu een prachtige onverharde laan voor wandelaars, met soms hele oude en statige beuken. Landgoed Broekhuizen met zijn kasteel en de mooie uitzichten op het open Langbroekerweteringgebied zijn het toefje op de pudding.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Ervaring

Frederik van Assendelft, 27-08-2018

Leuke tocht. Wel twee maal de mist in gegaan. Onder 3 wordt gemeld dat je voor de lange tocht rechtsaf moet. Daarna volgt een haakje en de rest van de route. Dit deel blijkt op de korte route te slaan, en pas bij de 8e regel kwam ik erachter dat dit een geheel andere route was! Ik ben gewend, en dat is ook gebruikelijk, dat bij inkortingen er wordt overgegaan op een aparte alinea voor dat traject. ---- Onder 9 heb ik na de brug kennelijk een van de driesprongen gemist of niet als zodanig herkend. Ik kwam totaal ergens andere terecht. Omdat de paden en beschrijvingen erg op elkaar lijken en er niet staat aangegeven hoever het volgende "event" ongeveer is, bleef ik doorlopen, tot na meer dan een kilometer ik me begon af te vragen waar die tweede driesprong nu was. Uiteindelijk via de kaart op mijn telefoon maar via een andere route teruggegaan. Kennelijk is hier een gedetailleerde wandelkaart nodig, die ik overigens tot nu toe nooit gemist heb.

Reactie op Arlette

Rob Wolfs, 17-01-2018

Bedankt Arlette voor je mooie persoonlijke verhaal over deze tocht.

Blauwe Zondag

Arlette Boog, 16-01-2018

De dag voor 'blauwe maandag' loop ik deze Trage Tocht Leersum-Doorn. In het koude winter naseizoen zoek ik, een beetje in mijn buurt, naar een geschikte tocht met voldoende horeca om op te warmen en niet al te veel kale velden om doorheen te moeten akkeren. De mooie bebossing van de Utrechtse Heuvelrug geeft voldoende conform en hoewel ik al eerder een tocht in Doorn ben gestart besluit ik, mede door de ervaringen van andere lopers, de combi Doorn en Leersum te ervaren. Formeel een tocht van 19 kilometer maar daar komt op mijn teller altijd wel een paar kilometer bij. Dus op tijd onderweg. En ja, hoewel koud en schraal is het zonnig en de Kaapse Bossen zijn populair bij dagjestoerisme. Het is druk onderweg en ik ben blij dat ik bij Chalet St. Helenaheuvel nog net het laatste tafeltje weet te bemachtigen. Lekker koffie en een plakje cake! Het fijne van deze lange tocht is dat het eigenlijk twee tochten van pakweg 10 kilometer zijn die in de GPS route gespitst zijn. Als je het download ontvang je de twee routes apart als tracks. Je kunt er dus prima voor kiezen om een kleiner rondje van 10 kilometer te doen. Voor de eerste keer in mijn wandelleven besluit ik geen gebruik te maken van de routebeschrijving en loop ik het geheel op GPS. Ik verbouw de route zodat de twee horeca-stops mooi verdeeld in de tocht komen te liggen. Ik parkeer mijn auto bij het Doornse Gat en loop de route andersom. De Kaapse Bossen zijn ook in de winter prachtig. Die hoeven geen aanprijzing. Dat verkoopt zichzelf wel... Maar op een dag als deze heb je wel te maken met 'Heel Holland Wandelt'! Na pakweg 10 kilometer loop ik de Kaapse Bossen uit en begin aan de tocht van Leersum. Bij iedere stap wordt het stiller om me heen en langzaam ervaar ik weer dat gevoel van rust waar ik oorspronkelijk om ben begonnen met wandelen. Ik zie een ander landschap. Meer afwisseling in de verschillende coulisses. Mooie velden, heuvels en zowaar het schitterende landgoed Broekhuizen. Ik rust uit bij restaurant d 'Arthuizen in Leersum om daarna aan het laatste stuk van de route te beginnen. Onderweg stoere mountainbikers op de technische route in Leersum. Fijne route om te lopen!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info