Trage Tocht Leuvenum

Landgoed, bos en beek

Trage Tocht Leuvenum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Leuvenum

 • Startadres:

  hotel-restaurant De Zwarte Boer
  Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 67
  3852 PT Leuvenum

 • Coördinaten:

  52°18’3” N   5°43’11” E

We wandelen door een uitgestrekt, heuvelachtig bosgebied. Hotel De Zwarte Boer is oorspronkelijk gebouwd als boerderij. De boerderij werd in 1855 opgetrokken van bakstenen, die vrijkwamen bij de afbraak van het vroegere Huis te Leuvenum. Het huidige, statige huis is pas in 1923 gebouwd. Het landgoed zelf is al veel ouder. Leuvenum is een van de oudste woonplaatsen aan de Leuvenumse beek. De beek dreef in de 18e eeuw nog negen molens aan. Ze werden gebruikt voor de productie van papier. Zulke papiermolens waren op meerdere plaatsen aan de rand van de Veluwe vinden. De Leuvenumse beek heet ook wel Staverdense of Hierdense beek. De naam verandert mee met het gebied, waar hij doorheen stroomt. In het Leuvenumse Bos zit vrij veel wild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen. De dieren kunnen over de hele Veluwe uitzwermen. We komen langs de rand van het Cyriasische Veld, een groot droog heidegebied.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Rust in de prachtige bossen

Barend, 30-06-2020

Vandaag deze wandeling gelopen: volop genoten van de rust in de prachtige bossen. Prima route beschrijving.

TT Leuvenum

Rob Wolfs, 20-02-2020

Zoals in onderstaand bericht te lezen staat, is er rond een deel van Leuvenumse beek een overstromingsvlakte ontstaan. Wandelpaden zijn hierdoor niet meer begaanbaar. De route is tussen 2 en 3 aangepast, met dank aan Fred Den Hertog die ook rest van de routebeschrijving weer geactualiseerd heeft.

Pracht wandeling

Fred Den Hertog, 20-02-2020

Een prachtige boswandeling met heel veel stille stukjes. Bijzonder genoten van de stukken bij de Leuvenumse Beek die ver buiten haar oevers was getreden. Hierdoor was een gedeelte van de route niet meer te lopen, echter na enig zoeken een alternatief gevonden en snel weer op koers. Borden geven aan dat Natuurmonumenten stukken bos aan het water heeft gegeven, dus naar verwachting zal de route niet meer zo kort bij de beek komen. Aangeraden wordt om deze stukken toch even op te zoeken, zijn het echt waard.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel-restaurant De Zwarte Boer

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 67

3852 PT Leuvenum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info