Trage Tocht Loenen

Vrijenbergerspreng, Veldhuizen en Bruisbeek

Trage Tocht Loenen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Loenen

 • Startadres:

  bushalte Bruisbeek, Loenen (Gld)
  Beekbergerweg
  Loenen (Gld)

 • Coördinaten:

  52°6’59” N   6°1’3” E

Deze wandeling staat in het teken van water: sprengen, beken en een kanaal. We lopen over de mooie Loener Schepersweg naar het bos en verder in de richting van de Vrijenbergerspreng. We blijven geruime tijd langs deze diepgelegen spreng lopen, die ooit het Apeldoorns Kanaal van extra water moest voorzien. Een stukje langs het kanaal en de route vervolgt door het halfopen cultuurlandschap van Veldhuizen. Een prachtige bomenlaan leidt ons naar de Loenense enk. We wandelen even door de bebouwing van Loenen en maken dan een tweede lus aan de zuidkant van het dorp. Op het eerste deel wandelen we door het meer open boerenland, en ook hier komen we steeds weer smalle stroompjes tegen. Het laatste stuk van de tocht biedt de mooiste panorama's; hier lopen we langs de rand van de Veluwezoom met een verrassend glooiend landschap.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige tocht

G. V, 16-08-2019

Met veel plezier deze tocht gelopen. We kenden het klompenpad Loenen en de Loenermark tocht (van deze pagina) al, maar deze tocht was toch weer erg afwisselend. Eén opmerking: er staat dat er onderweg geen horeca is, Maar bij 2 als je het kanaal oversteekt zit Bistro de Bron. Zij zijn door de week pas om 11.00 open, dus wellicht wat laat voor vroege vogels, maar de latere starters kunnen daar gewoon terecht.

Heerlijke Veluwe-wandeling!

Frank van der Meer, 24-06-2018

Mooie wandeling met water in de hoofdrol: sprengen, beken en het lommerrijke Apeldoorns kanaal. Deze Trage Tocht bestaat uit twee lussen die samenkomen in het oude Veluwse dorp Loenen. Gaat de noordelijk lus door uitgestrekt bos, de zuidelijke voert je over open boerenland. Lekker veel variatie dus! Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttloenen

Mooie route!

Linda Redder, 04-12-2016

Vandaag deze mooie, afwisselende wandeling gelopen. Waar je in alinea 1 steeds rechtdoor lopend, zijpaden negerend, uit zou komen bij de Vrijenbergerspreng, loop je nu recht tegen een groot wildraster aan. Geen probleem, je loopt gewoon een klein stukje naar rechts en daarna weer naar links om dat raster heen en dan kom je op het brede pad aan de rechterkant van de spreng uit. Daar, en ook op meerdere plekken verderop langs dit brede pad, kun je de spreng oversteken en kom je uit op het pad aan de linkerkant van de spreng (je loopt hier ook gelijk op met de rood-wit markering). Door herstelwerkzaamheden staat de spreng helaas kurkdroog...... En de watervallen helaas ook...... Heel jammer, een goede reden om als de werkzaamheden zijn afgerond, deze route nogmaals te lopen. Verder klopt de routebeschrijving. Ik heb genoten van de route, de omgeving en van het prachtige weer van vandaag!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel-restaurant Loenermark

Eerbeekseweg 4

7371 CG Loenen

Zorgboerderij de Groote Modderkolk

Vrijenbergweg 24

7371 AA Loenen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info