Trage Tocht Lomm

Schandelose Heide, Vreewater en Ravenvennen

Trage Tocht Lomm
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Lomm

 • Startadres:

  parkeerplaats Ravenvennen Limburgs Landschap
  Bongveldweg
  Lomm

 • Coördinaten:

  51°26’13” N   6°10’22” E

We maken een mooie, bijna volledig onverharde bos- en heidewandeling rondom de Ravenvennen. Het natuurgebied ligt in het meest zuidelijke deel van de Maasduinen, een langgerekte gordel van heuvelachtige stuifduinen tussen Gennep en Venlo. We lopen vanaf rand van het gebied naar het kleine buurtschap Bong en blijven met een natuurleerpad van het IVN nog even op de rand van bos en boerenland. Verderop komen we langs het Vreewater, vroeger een moerassige Maasloop, nu vooral natte graslanden, poelen singels en houtwallen. Planten als duizendknoopfonteinkruid, schildereprijs en moerasbasterdwederik doen het hier goed. Na dit kleinschalige halfopen landschap komen we bij de Nederlands-Duitse grens. Hier is het goed rusten bij pannenkoeknhuis Jagersrust. We volgen een klein stukje van het smokkelpad, speciaal voor kinderen aangelegd,en lopen door naaldbos naar de Ravenvennen. Het is een uitgestrekt heidegebied met enkele tientallen vennen, deels aangewezen als libellenreservaat. Hier komen wel 28 soorten libellen voor. De gevlekte witsnuitlibel is de meest bijzondere soort. Bovenop de Witte Berg, een van de hoogste rivierstuifduinen van het gebied en zo genoemd naar het witte zand, hebben we een weids uitzicht. We slingeren verder langs de vennen en over smalle slingerpaadjes door de bossen van de Lommerheide. Op het laatste deel van deze wandeling lopen we op de rand van bos en veld terug naar de parkeerplaats of bus.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Sneeuwpret

Mat Maessen, 25-01-2021

Vandaag onder prachtige omstandigheden deze mooie tocht gelopen. De zon scheen over de witte sneeuwdeken. Dit is een heel mooie tocht voor de liefhebber van rustige bospaden. Halverwege heb je normaliter een prachtige rustplek bij Jagersrust tegen de Duitse grens. Elk jaar tijdens de Venloop is het hier gezellig druk. Dit jaar jammer genoeg even niet. Pas op bij het Schmuggelpfad want een Duitse Bromsnor houdt je in de gaten. Daarna loop je links van de beek over Nederlands grondgebied. Rechts van de beek wappert de Duitse vlag. De prachtige Ravenvennen vormen de topattractie van deze wandelroute maar zelf vond ik het kronkelende paadje vlak voor het eind met die vele omgevallen bomen wel speciaal en typeert de klasse van de routemaker.

Reactie op Steef

Rob Wolfs, 11-01-2021

Bedankt voor je reactie, Steef. Ik heb het gecontroleerd, maar volgens mij is de beschrijving wel goed.

Foutje

Steef Huiberts, 10-01-2021

Een prachtige tocht gelopen, maar helaas 1 foutje in de beschrijving. Aan het eind van punt 1 : meebuigen naar links langs bankjes. Moet zijn: 1e pad na veldje rechts! De tocht is een aanrader!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Jagersrust

Straelseweg 35

5941 NJ Velden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info