Trage Tocht Lonneker

Roolvinkes, Lonnekerberg en Vliegbasis Twenthe

Trage Tocht Lonneker
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Lonneker

 • Startadres:

  Jacobus de Meerderekerk, Lonneker
  Scholten Reimerstraat 42
  7524 CR Lonneker

 • Coördinaten:

  52°14’59” N   6°54’44” E

We maken een bijzondere wandeling aan de noordkant van het Twentse dorp Lonneker. Over bolle essen tussen korenvelden en boerderijen, door afwisselend bos bovenop de Lonnekerberg en langs de randen van voormalige vliegbasis Twenthe met nu nieuwe natuur. De start in het gezellige centrum van Lonneker met kerk en kroeg kan niet beter. We lopen al snel over het fraaie Wiefkerpad langs de Roolvinkes tussen de velden met doorkijkjes naar typisch Twentse boerderijen. Voordat we de Lonnekerberg van zo'n 60 meter gaan 'bestijgen' komen we langs de kleiplassen van Smulders, begin 20e eeuw ontstaan door kleiwinning voor de productie van rode bakstenen. Nu geliefde visvijvers en er zitten veel watervogels. Landgoed Lonnekerberg ontstond in de 19e eeuw toen textielfabrikant Albert Jan Blijdestein het gebied als open heideveld kocht voor de jacht. Hij liet de heuvel beplanten met naaldbomen, maar inmiddels heeft Overijssels Landschap er een afwisselender bos van gemaakt. We betreden de voormalige luchtmachtbasis via de oude boordwapenschietbaan met veel info over de Tweede Wereldoorlog. Volgt een fraai traject langs hangars en andere herinneringen aan het militaire vliegveldverleden, maar ook langs bloemrijke graslanden en steeds met het gekwinkeleer van veldleeuweriken hoog in de lucht. Na de vliegbasis is het even de tanden op elkaar voor een minder mooi stukje, maar we worden beloond met een aangename uitsmijter langs de kronkelende Esbeek en de akkers van de Lonnekeres.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Bert

Rob Wolfs, 13-10-2020

Beste Bert, bedankt voor je reactie. Ik heb X64 uit de tekst weggehaald. Je opmerking over punt 7 begrijp ik niet. Je citeert alleen een zin, maar zegt er verder niets over.

Correctie

Bert Kors, 03-10-2020

Op vrijdag 2 oktober 2020 deze trage tocht gelopen. Mooi en verrassend! Bij deze twee correcties: Punt 6: 'Weg naar links negeren en rechtdoor'. 'Na huisnummer 8 de Overmaat naar links negeren en even verder pal voor witte hekken bij X64 linksaf, een houten klaphek door langs een bordje 'De Esbeek'. < in deze zin X64 laten vervallen. punt 7: 'Waar de weg met een bocht naar links draait, ga je rechtsaf, een brede grindweg in'.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Sprakel

Dorpsstraat 137

7524 CH Lonneker

Hotel-restaurant Savenije

Dorpsstraat 149-151

7524 CH Lonneker

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info