Trage Tocht Maashorst

Tijdelijk geslotenIn verband met nieuwe afsluitingen rond het wisentengebied en een hoognodige controle van deze wandeling, sluit ik hem voorlopig even van internet af totdat de route weer bijgewerkt is.

Munseheide en Brobbelbies

Trage Tocht Maashorst
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nistelrode

 • Startadres:

  Onbekend

Het natuurgebied De Maashorst is, mede onder invloed van de mensen die hier eeuwenlang woonden en werkten, een zeer gevarieerd gebied geworden. Lang geleden stroomde de rivier de Maas hier. Het water liet grote hoeveelheden grof zand en grind achter. Toen er een aardbeving plaatsvond, werd de bodem omhoog geduwd. Zo'n omhoog geduwd gedeelte noemen we een horst. De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Brabant dat bestaat uit naaldbossen, heidevelden, stuifduinen, beekdalen en akkers. We starten bij Natuurcentrum Slabroek, dat is gevestigd in een oude boerderij. De route gaat voor 100% over onverharde paden. We wandelen over de heidevelden Kanonsberg, Munse Heide en Schaijkse Heide (ook wel Brobbelbies genoemd). De laatste twee zijn ingericht als begrazingsgebieden, waar we Schotse hooglanders, IJslandse pony's, Europese moeflons, schapen en paarden tegen kunnen komen. Aan het eind van de route lopen we over de Slabroeksche Bergen, een mooi slingerpad over een stuifduincomplex.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Maashorst

Rob Wolfs, 02-06-2020

Beste Antoon, bedankt voor de melding. Wandelaars moeten er in dit gebied nog steeds rekening mee houden dat paden tijdelijk afgezet kunnen worden. Probeer met behulp van een kaart een alternatief te vinden zodat je weer op de oorspronkelijke route komt. Bij een volgende inspectie van deze tocht zullen we kijken of er een definitieve aanpassing mogelijk is.

Prachtig met aanpassing

Tychon, 01-06-2020

Wat een prachtige wandeling, geheel over onverhard pad en mooie afwisseling van bos, open velden, heide en verschillende wilde dieren. Het gedeelte van de Wisent is nog steeds afgesloten. Als je de aanpassing loopt en op de route terugkomt is er nog een aanpassing doordat hekken en poorten in het gebied verplaatst worden. Het pad rechtsaf na de aanpassing in de route is afgezet. Hier kun je wel langs het stroomdraad op de rand van het bos lopen. Wat verder op moet je naar links lopen en het eerste hekje aan de rechterzijde ga je door. Hier rechtdoor lopen en bij de (drooggevallen) open plek met plas omhoog het pad van de route weer op. Mijn beeldverslag op antoonaandewandel.blogspot.com

Afsluiting gebied

Irene, 06-10-2018

Het blijft een mooie wandeling! Volgens informatie op een bord bij het begrazingsgebied blijft het gebied dicht tot 1 januari 2021, dus voorlopig moet nog de alternatieve route gevolgd worden.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info