Trage Tocht Maashorst

Tijdelijk geslotenDe route moet gecontroleerd worden op de beschrijving. Voorlopig even afgesloten.

Munseheide en Brobbelbies

Trage Tocht Maashorst
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Nistelrode

 • Startadres:

  natuurcentrum De Maashorst
  Erenakkerstraat 5
  5388 SZ Nistelrode

 • Coördinaten:

  51°41’47” N   5°36’0” E

Het natuurgebied De Maashorst is, mede onder invloed van de mensen die hier eeuwenlang woonden en werkten, een zeer gevarieerd gebied geworden. Lang geleden stroomde de rivier de Maas hier. Het water liet grote hoeveelheden grof zand en grind achter. Toen er een aardbeving plaatsvond, werd de bodem omhoog geduwd. Zo'n omhoog geduwd gedeelte wordt ook wel 'horst' genoemd. De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Brabant dat bestaat uit naaldbossen, heidevelden, stuifduinen, beekdalen en akkers. We starten bij Natuurcentrum Slabroek, dat is gevestigd in een oude boerderij. We wandelen over de heidevelden Kanonsberg, Munse Heide en Schaijkse Heide (ook wel Brobbelbies genoemd). De laatste twee zijn ingericht als begrazingsgebieden, waar we Schotse hooglanders, IJslandse pony's, Europese moeflons, schapen en paarden tegen kunnen komen. Aan het eind van de route lopen we over de Slabroeksche Bergen, een mooi slingerpad over een stuifduincomplex.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Roger

Rob Wolfs, 21-10-2020

Bedankt voor je bericht, Roger. Ik heb deze melding al vaker gekregen en sluit de route voorlopig even af tot de beschrijving weer is bijgewerkt.

Maashorst

Roger Vd Broek, 21-10-2020

op 21-10-2020.deze wandeling gelopen een mooie route door bos en heide, de route beschrijving is echter veroudert veel aanwijzingen kloppen niet, i.v.m herinrichting begrazingsgebied.

TT Maashorst

Rob Wolfs, 29-07-2020

Deze route is in verband met aanpassing van het wisentengebied gecontroleerd en gewijzigd. Tekst en kaarten zijn nu weer actueel. Met dank aan Henrie van Zoggel!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info