Trage Tocht Maashorst

Munseheide en Brobbelbies

Trage Tocht Maashorst
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nistelrode

 • Startadres:

  Onbekend

Het natuurgebied De Maashorst is, mede onder invloed van de mensen die hier eeuwenlang woonden en werkten, een zeer gevarieerd gebied geworden. Lang geleden stroomde de rivier de Maas hier. Het water liet grote hoeveelheden grof zand en grind achter. Toen er een aardbeving plaatsvond, werd de bodem omhoog geduwd. Zo'n omhoog geduwd gedeelte noemen we een horst. De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Brabant dat bestaat uit naaldbossen, heidevelden, stuifduinen, beekdalen en akkers. We starten bij Natuurcentrum Slabroek, dat is gevestigd in een oude boerderij. De route gaat voor 100% over onverharde paden. We wandelen over de heidevelden Kanonsberg, Munse Heide en Schaijkse Heide (ook wel Brobbelbies genoemd). De laatste twee zijn ingericht als begrazingsgebieden, waar we Schotse hooglanders, IJslandse pony's, Europese moeflons, schapen en paarden tegen kunnen komen. Aan het eind van de route lopen we over de Slabroeksche Bergen, een mooi slingerpad over een stuifduincomplex.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afsluiting gebied

Irene, 06-10-2018

Het blijft een mooie wandeling! Volgens informatie op een bord bij het begrazingsgebied blijft het gebied dicht tot 1 januari 2021, dus voorlopig moet nog de alternatieve route gevolgd worden.

Afsluiting wengebied wisenten

Paul Engelen, 10-09-2017

Een stevige wandeling in een prachtig natuurgebied-in-ontwikkeling! Het 'wengebied' voor de wisenten is nog tot juni 2018 afgesloten voor bezoekers dus tot die tijd is het zaak om de alternatieve route te volgen (een tamelijk druk fietspad).

Maashorst, een wijziging

Kees Mars, 09-07-2016

Vanochtend in onze achtertuin (wij wonen in Uden) de Maashorst deze TT gelopen. Wandelkaart geprint, GPS-route op de telefoon. Beschrijving klopt tot halverwege punt 4 bij de kruising met banken en wegwijzers. Volgens de tekst moet je rechtdoor tot een paar hekken en knooppunt 51 en dan rechtsaf over de open vlakte. Het knooppunt 51 paaltje staat echter al bij de banken en wegwijzers, precies daar waar de alternatieve route rechtsaf begint en die nog tot maart 2017 moet worden gelopen. Op de kruising met de Corsicadreef en de Keelweg - het einde van de alternatieve route - moet je rechts en ben je weer op de originele route (eind punt 5). Al met al een leuke wandeling.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info