Trage Tocht Maasland

Vlaardingervaart, Vlietlanden en Foppenpolder

Trage Tocht Maasland
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Maasland

 • Startadres:

  TOP-parkeerterrein Maasland
  Kortebuurt 15
  3155 EG Maasland

 • Coördinaten:

  51°55’32” N   4°16’22” E

Deze Trage Tocht brengt je naar de Vlietlanden, een van de weinige oorspronkelijke laagveengebieden in Nederland. Het moerasland bij Maasland is nooit ingepolderd en het veen is dus niet ingeklonken. Tussen de Noordvliet, de Middelvliet en de Boonervliet liggen rietmoerassen, die je vanaf de vlietkade kunt bekijken. Je ziet hier typische moerasvogels als de roerdomp en de lepelaar, maar ook talloze reigers, weidevogels, kiekendieven en andere rovers. Vanaf Maasland volgen we een eindje de graskade van de Noordvliet. Dan maken we een uitstapje rond de Duifpolder. Met de Trekschuit steken we de Vlaardingervaart over. Een mooi punt aan de route is het oude gemaal De Vlaardingse Schouw. Aan de ene kant zie je de lage Zouteveense Polder, aan de andere kant het moeras en de hooilanden. We volgen de Trekkade langs de vaart nog een eind richting Vlaardingen en steken dan over naar de Broekpolder. In dit recreatiegebied zoeken we de wat ruigere bospaden op. We komen uit bij het Bommeer, waar je desgewenst veerpont De Kwakel heen-en-weer kunt nemen naar café 't Jachthuis (alleen 's zomers). Het slot van deze tocht door de Foppenpolder mag er zijn. Via een prachtig boerenlandpad bereik je het eindpunt bij de pannenkoekenboerderij in Maasland.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Onbegaanbaar pad Broekpolder

Rutger Burgers, 09-09-2019

Anja en Titia, dank voor jullie reactie. We zullen actie ondernemen en waarschijnlijk de route aanpassen. Groet, Rutger

Verrassend groen

Titia_k, 08-09-2019

Verrassend groene en interessante wandeling. Net zoals Anja kwam ik ook kleddernat uit het pad bij de Vlaardingervaart - metershoog riet en plassen tot aan de enkels. En de bewoners langs het jaagpad langs de Middelwatering houden niet van wandelaars: er zijn draadhekken geplaatst en borden 'verboden toegang' op weg naar wkp 32 (gemeld bij wandelnet)

Route

Anja van de wetering, 04-08-2019

het stuk terug langs Broekpolderpad (punt4) nadat je de brug bent overgegaan gelijk rechtsaf, is onbegaanbaar. Helemaal dichtgegroeid met riet en bramen. Ben er behoorlijk gehavend uitgekomen. Verder een prachtroute.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info