Trage Tocht Maastricht Dousberg (stadse tocht)

Mariaberg, Jekerdal en Louwberg

Trage Tocht Maastricht Dousberg (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Maastricht

 • Startadres:

  Dormio Resort
  Dousbergweg 90
  6216 GC Maastricht

 • Coördinaten:

  50°51’21” N   5°38’40” E

We maken een afwisselende stadse tocht rondom de zuidwestkant van Maastricht op de grens met België. De route begint boven op de 90 meter hoge Dousberg, tegenwoordig recreatiegebied met resort, skibaan en uitgestrekte golfvelden. Maar we lopen al snel weg van de poespas en genieten van de rust van het glooiende landschap en de slingerende weggetjes omzoomd door heggen. Op de grens van stad en land ligt de monumentale Hoeve Hazendans. De volgende kilometers wandelen we door groene gangen van de woonwijken Belfort, Mariaberg en Biesland over wandelpaden door plantsoenen. De Onbevlekt Hart van Mariakerk dateert pas van 1950. Het moest een pseudobasilieke kruiskerk worden, maar is nooit afgebouwd. Even verder passeren we de minstens even indrukwekkende Sint Theresiakerk, gebouwd van Kunrader steen. In het idyllische Jekerdal slingert de rivier er lustig op los. We volgen het water richting Sint Pieterberg en klimmen omhoog. Uitzichten op het grote gat van de ENCI Groeve aan de ene kant en glooiende wijngaarden aan de overkant. Volgt een steile afdaling naar de Jeker en na vierkanthoeve en wijngoed Nekum lopen we de pittoreske, heuvelachtige Louwberg op over veldwegen tussen boom- en wijngaarden. Onderweg zien we wegkruisen en Mergellandschapen. Hierna slingert de route steeds op, over en langs de Nederlands-Belgische grens naar de wijk Wolder, het voormalige dorp Wilre, en tussen Albertkanaal en bebouwing langs diverse grenspalen terug naar de Dousberg.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtig

Marjolein, 28-08-2020

Echt een juweeltje, deze Stadse tocht. Hartstikke groen en mooi. Een stukje kende ik al van de GR128, die ik ooit liep, de rest is ook verrassend mooi. Echt zo'n route om eens in de 1-2 jaar te herlopen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Prix de Rome

Susserweg 1

6213 NE Maastricht

Grand café 't Proeflokaal

Het Wilhelmus 1

6216 GK Maastricht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info