Trage Tocht Malden

Heumensoord, Hoge en Lage Langeberg

Trage Tocht Malden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Molenhoek (Li)

 • Startadres:

  station Mook-Molenhoek
  Lindenlaan
  6584 AC Molenhoek

 • Coördinaten:

  51°46’5” N   5°52’45” E

We maken een mooie boswandeling in het Rijk van Nijmegen tussen Molenhoek, Malden, de stadrand van Nijmegen en Groesbeek . Aan de rand van Molenhoek genieten we van de uitzichten over de Kuil en het Lierdal. De eerste helft van de wandeling door Maldens Vlak en Heumensoord is vlak, maar het bos is hier afwisselend. We lopen een flink langs de rand van het zweefvliegterrein. De route vervolgt over brede boswegen en komt langs een oude Romeine wachtttoren. De heideveldjes en grasvelden geven het bos hier en daar een halfopen karakter. Tussen eind mei en begin augustus wordt een groot open gebied van Heumensoord als tentenkamp voor militaire vierdaagselopers ingericht. Gedurende deze vierdaagseweek is het terrein afgesloten. Na het oversteken van de spoorlijn komen we in het Groesbeekse Bos dat op de stuwwal ligt. Het is steeds klimmen en dalen over de Hoge en de Lage Langeberg, de Muntberg en de Hoge Hoenderberg. De laatste twee waren vroeger landgoederen. Dat is nu nog goed te zien aan de beukenlanen en de rododendrons. We lopen door het Kraaiendal in het bos naar de holle Maldense Baan. Langs een oude, overgroeide spoorbaan en langs het diepgelegen spoor tussen Nijmegen en Mook Molenhoek komen we bij het fraaie heideveld Mulderskop. Hier komt de zeldzame rode dopheide voor. Schotse hooglanders begrazen het gebied om het open te houden. Wie wil kan nog een bezoekje brengen aan Jachtslot Mookerheide.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Malden

Rob Wolfs, 09-02-2018

Deze route is nagelopen en aangepast. Nu weer actueel.

Reactie op Huigen TT Malden

Rob Wolfs, 03-01-2016

Beste Huigen, bedankt voor je reactie en fijn dat je zo helder voorlopig alternatieven hebt aangegeven. Hopelijk kunnen wandelaars hiermee even uit de voeten. Als dat niet zo is, hoor ik het graag. Dan ga ik de route en tekst verder aanpassen.

Correctie

Huigen, 03-01-2016

Een leuke en afwisselende route! Een kleine correctie. Vlak bij de wijk Brakkenstein (Nijmegen) ga je 2 keer rechts af om een (fiets)pad richting het zuiden te volgen. Na ongeveer 300 m zou je linksaf (N51° 48.428' E5° 52.791') moeten slaan om een pad in het bos te vervolgen. Door een hek is dat nu niet meer mogelijk. Loop nog een 130 m verder richting het zuiden en vind daar een bospad aan de linkerkant. Loop dit pad ongeveer 250 m en je bent weer op de oorspronkelijk route. Verderop bij N51° 46.722' E5° 53.970' zouden we rechtsaf moeten gaan maar omdat men volop bezig was om het bos te dunnen was dit pad nagenoeg niet te zien. Over zeker 50 m lag daar het pad bezaaid met bomen en taken. Dit kan natuurlijk tijdelijk zijn Alternatief is om het pad nog een dikke 100 m verder te vervolgen en dan rechtaf te gaan. Na plusminus 200 meter weer rechts. Na ongeveer 100 m ben je weer op de oorspronkelijke route.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het Rijk van Nijmegen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info