Trage Tocht Mariëndaal

Johannahoeve, Lichtenbeek en Boschveld

Trage Tocht Mariëndaal
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Wolfheze

 • Startadres:

  station Wolfheze
  Parallelweg
  6874 BH Wolfheze

 • Coördinaten:

  52°0’19” N   5°47’32” E

We maken een mooie wandeling van station Wolfheze naar station Arnhem. Ingeklemd tussen het spoor en de weg tussen Arnhem en Ede ligt hier een prachtig glooiend landschap met verrassende uitzichten. Sporen van de geschiedenis zijn op de landgoederen Lichtenbeek, Boschveld en Mariëndaal nog duidelijk herkenbaar in een oude weg, een theekoepel of een sprengenbeek. Maar bovenal is het genieten van de rust en van de vele onverharde bospaden en de fraaie eiken- en beukenlanen. Landgoed Mariëndaal ligt op de flank van de stuwwal en wordt doorsneden door een erosiedal, waardoor het landschap hier flink geaccidenteerd is. Van oudsher waren er op Mariëndaal bronnen, die werden uitgegraven tot sprengenbeken om watermolens aan te drijven. Voorbij de spreng is rond 1865 een berceau geplant, die ook wel de 'Groene Bedstee' wordt genoemd. Een berceau is een pad waarlangs aan weerszijden bomen staan, die aan de bovenzijde met elkaar verbonden zijn. Zo is als het ware een tunnel ontstaan.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Yvonne

Rob Wolfs, 30-12-2019

Beste Yvonne, ik begrijp ook niet goed wat er gebeurd is. In ieder geval heb ik nu de meest recente versie uit 2016 weer teruggezet.

Versiedatum

Yvonne, 30-12-2019

Klopt de versiedatum van deze routebeschrijving wel? Ik zie nu staan: 31-12-2014, terwijl ik een geprint exemplaar heb met de datum 8-4-2016. Is er een oudere versie teruggezet of klopt er iets niet?

Reactie op Fenne

Rob Wolfs, 17-02-2017

Beste Fenne, volgens mij staat er in de routebeschrijving: 'op driesprong met een pad naar links rechtdoor'. Misschien over het laatste woord heen gelezen?

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bezoekerscentrum Sonsbeek

Zijpendaalseweg 24a

6814 CL Arnhem

Brasserie Aquarium

Zijpendaalseweg 26-28

6814 CL Arnhem

Restaurant De Leeren Doedel

Amsterdamseweg 467

6816 VK Arnhem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info