Trage Tocht Meijendel

Kijfhoek en Bierlap

Trage Tocht Meijendel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wassenaar

 • Startadres:

  bezoekerscentrum De Tapuit
  Meijendelseweg 40-42
  2243 GN Wassenaar

 • Coördinaten:

  52°7’43” N   4°19’59” E

De duinen bij Meijendel van drinkwaterbedrijf Dunea zijn ongekend populair in de wijde omgeving van Leiden tot Den Haag. Zelfs op weekdagen is het hier druk. Vanuit Meijendel loop je zo naar de veel minder bekende gebieden Kijfhoek en Bierlap en treed je de rust tegemoet. Dat komt natuurlijk omdat je voor deze natuurparels een passe-partout van Het Zuid-Hollands Landschap nodig hebt. Maar gelukkig kun je er ook met een dagkaart terecht, te koop bij het Bezoekerscentrum. Binnen een kwartier zijn we weg van de hectiek en vinden we een heerlijke ongereptheid. Kijfhoek en Bierlap voldoen helemaal bij wat je van een Trage Tocht verwacht. We wandelen op smalle paadjes en mulle zandsporen, voortdurend gaat het op en neer. Het is er sprookjesachtig mooi. Op het hoogste punt is een fantastisch uitzicht steevast onze beloning. We zien duinmeertjes in de diepte en heel ver weg het reuzenrad op de Scheveningse Pier. In de dalletjes beneden lopen we tussen grillige bomen door. Varens en mossen bedekken de bodem. De zandige voetsporen maken het lopen zwaar. Alle wandelpaden in Kijfhoek en Bierlap zijn gemarkeerd met groene paaltjes, waarvan sommige met een nummer. Wij kiezen voor een route over een grassige vlakte met doornstruiken en laag kreupelhout. Het voelt als het lopen over een steppe. Een paar keer stuiten we op een klinkerweg. We volgen de ouderwetse klinkers een eindje en gunnen ons gestel wat rust. Want daarna gaat het steeds weer op en neer door de hoge duinen van Bierlap, met de kerk van Wassenaar als baken in de verte. Na een tochtje van krap 8 km keren we met een rijk gevoel terug tussen de andere recreanten op Meijendel. Ook hier is het mooi wandelen in de duinen, maar toch net even anders.Let op: dagkaart te koop online of in bezoekerscentrum dinsdag t/m zondag. Van belang bij deze route is dat je kunt oriënteren met topokaart of GPS. De routebeschrijving voor Kijfhoek en Bierlap is globaal en slechts ter ondersteuning.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Re: rode paaltjes

Rutger Burgers, 08-07-2020

Beste Maria, dank voor je melding, ik pas de beschrijving aan. Groet, Rutger

Aanrader

Roland Postma, 07-07-2020

Ik denk de mooiste duinwandeling van Nederland. Aanrader. Iets zwaarder dan je denkt: redelijk wat echte zandpaadje en duin op en af.

Rode paaltjes

Maria Koekkoek, 06-07-2020

Gister de onderste lus van de wandeling gelopen en alweer was de GPS-track handig. Bij punt 7 staat: Op driesprong scherp rechtsaf, rode route verlaten. Maar je blijft hier de rode route wel volgen. De paaltjes waren nieuw en de rode verf erg fris, dus ik vermoed dat de beheerders de rode route verlegd hebben.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenboerderij Meyendel

Meijendelseweg 36

2243 GN Wassenaar

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info