Trage Tocht Meijendel

Kijfhoek en Bierlap

Trage Tocht Meijendel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Wassenaar

 • Startadres:

  bezoekerscentrum De Tapuit
  Meijendelseweg 40-42
  2243 GN Wassenaar

 • Coördinaten:

  52°7’43” N   4°19’59” E

De duinen bij Meijendel van drinkwaterbedrijf Dunea zijn ongekend populair in de wijde omgeving van Leiden tot Den Haag. Zelfs op weekdagen is het hier druk. Vanuit Meijendel loop je zo naar de veel minder bekende gebieden Kijfhoek en Bierlap en treed je de rust tegemoet. Dat komt natuurlijk omdat je voor deze natuurparels een passe-partout van Het Zuid-Hollands Landschap nodig hebt. Maar gelukkig kun je er ook met een dagkaart terecht, te koop bij het Bezoekerscentrum. Binnen een kwartier zijn we weg van de hectiek en vinden we een heerlijke ongereptheid. Kijfhoek en Bierlap voldoen helemaal bij wat je van een Trage Tocht verwacht. We wandelen op smalle paadjes en mulle zandsporen, voortdurend gaat het op en neer. Het is er sprookjesachtig mooi. Op het hoogste punt is een fantastisch uitzicht steevast onze beloning. We zien duinmeertjes in de diepte en heel ver weg het reuzenrad op de Scheveningse Pier. In de dalletjes beneden lopen we tussen grillige bomen door. Varens en mossen bedekken de bodem. De zandige voetsporen maken het lopen zwaar. Alle paden in Kijfhoek en Bierlap zijn gemarkeerd met groene paaltjes, waarvan sommige met een nummer. Wij kiezen voor een route over een grassige vlakte met doornstruiken en laag kreupelhout. Het voelt als het lopen over een steppe. Een paar keer stuiten we op een klinkerweg. We volgen de ouderwetse klinkers een eindje en gunnen ons gestel wat rust. Want daarna gaat het steeds weer op en neer door de hoge duinen van Bierlap, met de kerk van Wassenaar als baken in de verte. Na een tochtje van krap 8 km keren we met een rijk gevoel terug tussen de andere recreanten op Meijendel. Ook hier is het mooi wandelen in de duinen, maar toch net even anders.
Let op: dagkaart te koop in bezoekerscentrum dinsdag t/m zondag. Dus niet op maandag! Van belang bij deze route is dat je kunt oriënteren met topokaart of GPS. De routebeschrijving voor Kijfhoek en Bierlap is globaal en slechts ter ondersteuning.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

In een woord 'Prachtig'

Mirjam van Dijk, 04-12-2019

Wow, wat een heerlijke en mooie tocht is dit. Lekker pittig door de vele zandpaadjes en klimmetjes, ook veel bukken en klauteren ivm de bomen op de paden. Vooral het gebied Kijfhoek en Bierlap is heerlijk rustig, ik was bijna alleen met de vogeltjes. Door het lage, felle zonnetje was het soms goed zoeken naar de paaltjes als aanknopingspunt, die waren bijna niet te zien, maar de routebeschijving was voor mij ook heel duidelijk. Wel een kleine tip voor als je de route gaat lopen met warm weer, ga ook dan in een lange broek ivm de doornstruiken. Echt een aanrader deze tocht.

Mijendel, Bierlap en Kijfhoek

W.H.J. Hoek, 03-05-2019

Briljant deze wandeldag: zelfs op laatste vrijdag van de vakantie, alleen al ruim 2 uur door Bierlap en Kijfhoek gewandeld zonder iemand te ontmoeten. Kom vaak in dit gebied en 'verdwaal' door de vele paadjes nog steeds. De laatste routebeschrijving op papier maar ook het uploaden van de route in een wandelapp is eigenlijk een must. Het is een niet te onderschatten, pittige 13km wandeling over bijna alleen maar mul zand paden en flinke zandduinen, dan wil je niet te vaak van de route afwijken.

Meijendel wandeling

Marjo Schoonheim, 09-09-2018

Prachtige wandeling : Mijendel, kijfhoek en Bierlap!!!! Idd maakte de 95 % onverharde paden door mul zand het lopen iets zwaarder dan men van 12/ 13 km verwacht. Jammer dat de bewegwijzering niet altijd even duidelijk was.... : groen paaltje 5 en 6 was moeilijk te vinden evenals paaltje 21. Met kaart en creativiteit komt men verder en misschien nog wel " leuker" dan oorspronkelijke wandeling.../ versie was goed het spoor te volgen. Ben bv blij niet in de verte " de Pier van Scheveningen" te hoeven aanschouwen! ? Absolute aanrader deze duinwandeling! Groet Milou Groet Milou

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenboerderij Meyendel

Meijendelseweg 36

2243 GN Wassenaar

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info