Trage Tocht Neede

Needse Berg, Buurserbeek en Koeweiden

Trage Tocht Neede
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Neede

 • Startadres:

  bushalte Roodland, Neede
  Rapenburg
  7161 EB Neede

 • Coördinaten:

  52°8’16” N   6°36’38” E

We wandelen over het bolle escomplex met zicht op de Hollandsche Molen naar het beboste deel van de Needse Berg. Het is een stuwwal van 35 meter uit de laatste IJstijd. Op de stuwwal zien we een aantal groeven. Tussen 1825 en 1954 werd hier zand en klei gewonnen voor de fabricage van stenen en dakpannen. In de afgegraven lagen bevonden zich diverse fossiele overblijfselen van zoogdieren, waaronder een kaakfragment van een woudolifant. Op het tweede deel van de route lopen we langs de Buurserbeek en de Koeweiden. Hier is nieuwe natuur ontwikkeld door terreinen te verschralen. Er zijn ecologische verbindingszones aangelegd en overloopgebieden voor het geval de Buurserbeek overstroomt. Op de Koeweidendijk komen we langs de schaapskooi 't Schaop'nhoes. De schaapskudde wordt gebruikt voor het fokken van Swifter schapen en het begrazen van natuurterreinen en landbouwgronden in de omgeving van Neede. Aan het eind van de wandeling maken we een klein ommetje over de es om nog een keer van het prachtige uitzicht te genieten.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Neede

Rob Wolfs, 18-05-2020

Ik begrijp uit de laatste twee reacties dat je in blokje 4 halverwege het graspad aan de rechterkant van de sloot moet verspringen via een aarden dam naar de linkerkant van de sloot en dan aan het eind rechtsaf. Graag hoor ik van volgende wandelaars of dat klopt. Dan zal ik daarna de beschrijving aanpassen.

Mooi

Hanneke Drenth, 17-05-2020

Mooie, afwisselende tocht! Het twijfelmoment van de vorige wandelaars hadden wij ook. Wij zijn toch het dammetje overgestoken naar het graspad met aan de rechterkant de sloot. Toen doorgelopen tot het volgende dammetje en daar het graspad naar rechts genomen. Zo kan het ook en dan hoef je niet onder laaghangende takken door te lopen. Verder alles vlekkeloos beschreven.

Genoten

Leo Rijnhout, 15-05-2020

Dinsdag 12 mei hebben wij deze wandeling gemaakt tijdens onze vakantie in Winterswijk. Een prachtige route en zeer rustig! Het weidse uitzicht over de es met als 'hoogtepunt' de uitkijktoren, de afwisseling van bossen en landelijk gebied, het mooie graspad langs de Buurserbeek en tenslotte nog een rondje over de es met uitzicht op de Hollandsche Molen. De routebeschrijving was prima in orde al hadden we een twijfelmoment in blokje 4, regel 5: we volgden het graspad aan de rechterkant van de sloot en waren halverwege, dus nog niet aan het eind voor een andere sloot, daar was een dam en rechtdoor geen pad. We twijfelden: rechtdoor (ook volgens GPS) of dam over en graspad aan linkerkant van dezelfde sloot volgen tot aan de andere sloot. Toch maar rechtdoor langs bewerkte akker en daar rechtsaf over grasrand. De auto hebben we geparkeerd bij TOP De Olde Mölle en dat als start- en eindpunt gebruikt. Natuurtip: halverwege blokje 5 hebben we een ommetje gemaakt door natuurgebied 't Vleer waar je het oude zwembad van Neede vindt dat aan de natuur is teruggegeven. Wij hebben genoten van de natuur, de vogels en de rust.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant de Olde Molle

Diepenheimseweg 21

7161 MH Neede

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info