Trage Tocht Neede

Needse Berg, Buurserbeek en Koeweiden

Trage Tocht Neede
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Neede

 • Startadres:

  bushalte Roodland, Neede
  Rapenburg
  7161 EB Neede

 • Coördinaten:

  52°8’16” N   6°36’38” E

We wandelen over het bolle escomplex met zicht op de Hollandsche Molen naar het beboste deel van de Needse Berg. Het is een stuwwal van 35 meter uit de laatste IJstijd. Op de stuwwal zien we een aantal groeven. Tussen 1825 en 1954 werd hier zand en klei gewonnen voor de fabricage van stenen en dakpannen. In de afgegraven lagen bevonden zich diverse fossiele overblijfselen van zoogdieren, waaronder een kaakfragment van een woudolifant. Op het tweede deel van de route lopen we langs de Buurserbeek en de Koeweiden. Hier is nieuwe natuur ontwikkeld door terreinen te verschralen. Er zijn ecologische verbindingszones aangelegd en overloopgebieden voor het geval de Buurserbeek overstroomt. Op de Koeweidendijk komen we langs de schaapskooi ’t Schaop’nhoes. De schaapskudde wordt gebruikt voor het fokken van Swifter schapen en het begrazen van natuurterreinen en landbouwgronden in de omgeving van Neede. Aan het eind van de wandeling maken we een klein ommetje over de es om nog een keer van het prachtige uitzicht te genieten.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Joke

Rob Wolfs, 06-07-2020

Bedankt voor je reactie, Joke. Nu dus aan weerszijden van de sloot een ketting. Maar dat kan ook alleen bedoeld zijn om bijvoorbeeld mountainbikers te weren. Kun je er wel langs of overheen? Staan er wel of geen bordjes 'verboden toegang'? Graag hoor ik dat van volgende wandelaars.

Trage Tocht Neede

Joke kottelenberg, 06-07-2020

Een aanvulling op voorgaande reacties. Bij de sloten is aan beide zijden nu een rood/witte ketting gespannen. Wij hebben toen via rechtsaf gegaan, kom je uit op de verharde weg. Op kruising links en doorlopen tot de witte brug. Bushalte 92 moet nu bushalte 66 zijn. Het was een mooie tocht.

TT Neede

Rob Wolfs, 18-05-2020

Ik begrijp uit de laatste twee reacties dat je in blokje 4 halverwege het graspad aan de rechterkant van de sloot moet verspringen via een aarden dam naar de linkerkant van de sloot en dan aan het eind rechtsaf. Graag hoor ik van volgende wandelaars of dat klopt. Dan zal ik daarna de beschrijving aanpassen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant de Olde Molle

Diepenheimseweg 21

7161 MH Neede

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info