Trage Tocht Netersel

Neterselse Heide, Dal van de Groote Beerze en Grijze Steen

Trage Tocht Netersel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Netersel

 • Startadres:

  gemeenschapshuis De Poel
  De Hoeve 2
  5534 AD Netersel

 • Coördinaten:

  51°24’17” N   5°12’32” E

We maken een prachtige gevarieerde wandeling in de Brabantse Kempen tussen Netersel en Westelbeers. Netersel is een klein dorp met rondom weilanden en velden voor landbouw, veeteelt en boomkwekerij. Aan het begin van de wandeling lopen we over graspaden langs sloten tussen de velden. En dan komen we in het natuurgebied de Neterselse Heide. Eerst nog even door het bos, maar dan vervolgt de route over uitgestrekte, soms sterk vergraste, droge heidevelden. Geen horizonvervuiling en hier en daar zien we ook natte heide met vennetjes. De Spreeuwelse Heide is allang geen heide meer, maar bos. We volgen de onverharde paden op de rand van bos en boerenland. Door het bos lopen we in de richting van Westelbeers, waar we eerst in een omtrekkende beweging oversteken naar het Dal van de Groote Beerze. Hier vallen we met onze neus in de boter: over smalle paadjes volgen we de oevers van de nu weer kronkelende beek. Bij Westelbeers kruisen we de weg waar een fraaie oude witte Mariakapel uit de 17e eeuw staat. We vervolgen onze tocht langs de Groote Beerze en het Westelbeersche Broek, een mooi beekdallandschap met de afwisseling van hooilandjes, houtwallen en bosjes. Ook hier mag de beek weer lustig kronkelen, het waterpeil is verhoogd en er zijn overstromingsvlaktes. Maar we volgen de beek ook in zijn oude, rechtgetrokken staat over smalle paadjes door het natuurgebied De Grijze Steen, een gebied dat op de overgang van arme hei naar voedselrijk beekdal ligt. Ten slotte lopen we door de hoofdstraat Netersel weer binnen met nog een enkele, meestal gemoderniseerde, langgevelboerderij. Goede wandelschoenen zijn op de vele graspaden, smalle en soms modderige paden een vereiste.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Door het gras het pad niet zien ?!

Vincent vd Broek, 11-07-2020

Mooie, afwisselende tocht die niet gaat vervelen. Wel jammer dat het onderhoud van de paden (vooral in het tweede deel) wat achter loopt. Zo werd het wel een uitdaging om de route in korte broek te lopen door de bramen, brandnetels, riet, .... hadden mijn benen het zwaar te verduren.

Hoog gras

Paul van dommelen, 12-06-2020

Zeker het tweede deel van de tocht is erg mooi. Altijd bijzonder om langs een riviertje te lopen. Maar helaas hebben we meerdere kilometers door manshoog gras en brandnetels gelopen. Het onderhoud van de paden laat duidelijk te wensen over. Jammer.

Rustige route vol variatie

Mat Maessen, 04-04-2020

Ik liep deze Trage Tocht Netersel vandaag helemaal alleen op een vroege zaterdagochtend in april. Het aantal tegenliggers tijdens deze wandelroute was op de vingers van een hand te tellen. Een ideale wandelroute voor de liefhebber van rust in de natuur nu in coronatijd zeker. Een prima beschreven route vol variatie. Na overvloedige regen zitten er waarschijnlijk wel een aantal behoorlijk drassig stukken tussen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Camping Rakelbos

Schepersweg 10A

5091 KT Westelbeers

Eetcafé D'n Driesprong

Carolus Simplexplein 15

5534 AJ Netersel

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info