Trage Tocht Nieuw-Dordrecht

Veenland en Oosterbos

Trage Tocht Nieuw-Dordrecht
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nieuw-Dordrecht

 • Startadres:

  parkeerplaats Staatsbosbeheer Oosterbos
  nabij Herenstreek 88
  7885 AV Nieuw-Dordrecht

 • Coördinaten:

  52°45’22” N   6°59’15” E

We lopen om het langgerekte Oosterbos heen, een natuurgebied ten oosten van Emmen Oosterveld en Nieuw Dordrecht. Veel berkenbossen, veenplassen, open velden en brede vaarten. Met een mooie stop bij horeca De Groene Trambrug. Het Oosterbos is een restant van het vroegere Bourtangermoeras. De veenbodem bevatte hier te veel kienhout - fossielen van hout - om rendabel afgegraven te worden. Dat was de redding voor dit stukje hoogveen. Het Oosterbos ligt daarom enkele meters hoger dan de omringende gebieden. Dwars door het bos werd nog niet zo lang geleden een nieuw kanaal aangelegd, de Veenvaart. Zand en leem dat vrijkwam bij het graven van het nieuwe kanaal is gebruikt om dijken en dammen aan te leggen rond het hoogveen en het vroegere productiebos in het Oosterbos. Het leem zorgt ervoor dat het water wordt vastgehouden, waardoor het bos vernat en het hoogveen langzamerhand weer aangroeit.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Trgae tocht Nieuw-Dordrecht

John W, 23-08-2019

Eergisteren op 21 augustus hebben we de Trage Tocht Nieuw-Dordrecht gelopen. Wij vonden het een leuke route. Ook wij hebben de peilstok bij punt 3 gemist, maar omdat we behalve de beschrijving op papier, ook het GPS bestand bij ons hadden, konden we verderop via een heel smal pad door de bossingel linksaf, en alsnog op het goede pad uitkomen. Vlak hieraan vooraf, waren er nogal wat brandnetels en distels op het pad, waar mijn wandelmaat op sandalen niet blij mee was, maar het wel wat 'avontuurlijk ' maakte. Ook aan het eind van de route was nog een pad dat behoorlijk dichtgegroeid was. Het was er heerlijk rustig, op de noordelijke lus zijn we geen sterveling tegengekomen. Bankjes zijn er weinig, alleen bij de sluizen in de zuidelijke lus, maar daar kun je ook bij de'Trambrug' fijn op het terras zitten. Fijn is dat de hond bijna overal los kon lopen, wel even uitkijken met zwemmen, is het een 'veenplas' dan komt ie er zwart uit.....maar er waren ook schone plassen. Al met al een prima en rustige wandelmiddag gehad, 17 km in 5,5 uur. Bedankt daarvoor !

Reactie op Inge

Rob Wolfs, 05-03-2019

Bedankt voor je reactie, Inge. Jammer dat je dat paadje gemist hebt. Daarom is een goede topokaart of gebruik van gps-track zo handig als aanvulling op tekst. Dan kun je minder snel fout lopen en gemakkelijker een alternatief vinden.

Trage tocht Nieuw-Dordrecht

Inge Flik, 02-03-2019

Het is een heel mooie route om te lopen. Alleen op een bepaald punt was ik het kwijt. Je moet dan aan de rechterkant (bij punt 3) in het water een peilstok vinden. Deze was er niet of ik heb hem niet gevonden. Daardoor te ver doorgelopen, maar wel tot de conclusie gekomen dat ik te ver was. Dan moet je direct na die peilstok voor een waterplas aan de linkerhand naar links naar een parallel lopend pad. Dit paadje was er niet of volledig overgroeid met bramenstruiken. Nog verder terug gelopen en daar wel een doorgang gevonden. Uiteindelijk 16,8 km van de hele tocht gemaakt. Het was afgelopen woensdag 27Feb19 wel heerlijk om te lopen. Met sportieve groet, Inge Flik

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Dwalen door Drenthe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Dwalen door Drenthe

Horeca

Koffie- en theeschenkerij De Groene Trambrug

Mr. Ovingstraat 87

7891 TG Klazienaveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info