Trage Tocht Nieuw-Dordrecht

Veenland en Oosterbos

Trage Tocht Nieuw-Dordrecht
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nieuw-Dordrecht

 • Startadres:

  parkeerplaats Staatsbosbeheer Oosterbos
  nabij Herenstreek 88
  7885 AV Nieuw-Dordrecht

 • Coördinaten:

  52°45’22” N   6°59’15” E

We lopen om het langgerekte Oosterbos heen, een natuurgebied ten oosten van Emmen Oosterveld en Nieuw Dordrecht. Veel berkenbossen, veenplassen, open velden en brede vaarten. Met een mooie stop bij horeca De Groene Trambrug. Het Oosterbos is een restant van het vroegere Bourtangermoeras. De veenbodem bevatte hier te veel kienhout - fossielen van hout - om rendabel afgegraven te worden. Dat was de redding voor dit stukje hoogveen. Het Oosterbos ligt daarom enkele meters hoger dan de omringende gebieden. Dwars door het bos werd nog niet zo lang geleden een nieuw kanaal aangelegd, de Veenvaart. Zand en leem dat vrijkwam bij het graven van het nieuwe kanaal is gebruikt om dijken en dammen aan te leggen rond het hoogveen en het vroegere productiebos in het Oosterbos. Het leem zorgt ervoor dat het water wordt vastgehouden, waardoor het bos vernat en het hoogveen langzamerhand weer aangroeit.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Inge

Rob Wolfs, 05-03-2019

Bedankt voor je reactie, Inge. Jammer dat je dat paadje gemist hebt. Daarom is een goede topokaart of gebruik van gps-track zo handig als aanvulling op tekst. Dan kun je minder snel fout lopen en gemakkelijker een alternatief vinden.

Trage tocht Nieuw-Dordrecht

Inge Flik, 02-03-2019

Het is een heel mooie route om te lopen. Alleen op een bepaald punt was ik het kwijt. Je moet dan aan de rechterkant (bij punt 3) in het water een peilstok vinden. Deze was er niet of ik heb hem niet gevonden. Daardoor te ver doorgelopen, maar wel tot de conclusie gekomen dat ik te ver was. Dan moet je direct na die peilstok voor een waterplas aan de linkerhand naar links naar een parallel lopend pad. Dit paadje was er niet of volledig overgroeid met bramenstruiken. Nog verder terug gelopen en daar wel een doorgang gevonden. Uiteindelijk 16,8 km van de hele tocht gemaakt. Het was afgelopen woensdag 27Feb19 wel heerlijk om te lopen. Met sportieve groet, Inge Flik

Mooie wandeling?

Inus kruise, 20-06-2018

Op zich een mooie wandeling, maar er zitten 2 stukken tussen die op dit moment (eind juni) bijna niet beloopbaar zijn: hoog gras, bramenstruiken, brandnetelvelden, distels, manshoge struiken.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Koffie- en theeschenkerij De Groene Trambrug

Mr. Ovingstraat 87

7891 TG Klazienaveen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info