Trage Tocht Nieuwpoort

Vestingwal, Polder Liesveld en Goudriaan

Trage Tocht Nieuwpoort
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nieuwpoort

 • Startadres:

  museum Het Stadhuis
  Hoogstraat 53
  2965 AK Nieuwpoort

 • Coördinaten:

  51°56’6” N   4°52’6” E

Nieuwpoort is een van de kleinste vestingsteden van Nederland. Een mooier start- en eindpunt van een wandeling in het thema van de waterlinies kun je je niet voorstellen. Midden in het stadje staat het Stadhuis bovenop de historische inundatiesluis. Van hieruit loop je in een mum de hoge vestingwal op en kijk je uit over de Lek. Al snel daal je af in de polders van de Alblasserwaard, die bij vijandelijke dreiging onder water konden worden gezet. Dit laagland tussen Lek en Merwede maakte deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie, de eerste verdedigingslinie die door de Republiek der Verenigde Nederlanden in de 17e eeuw is opgetrokken. De route volgt eerst een onverharde tiendweg langs bedrijfsterreinen. Na deze wat vreemde ervaring wandelen we echt de weilanden in, over graspaden die dankzij het enthousiasme van agrarische natuurvereniging Den Hâneker zijn opengesteld. Al banjerend door de grasgroene weiden beleef je het Groene Hart pas echt! We laten het dorp Groot-Ammers rechts liggen en steken dwars door het land over naar de Peulwijkse Kade aan de Dwarsgang. We volgen de uitnodigende kade in oostelijke richting, met tussen de knotwilgen doorkijkjes naar de kerken van Ottoland en Goudriaan. Voorbij Goudriaan nemen we de onverharde Molenkade terug naar Nieuwpoort. De naam van de kade wordt eer aangedaan, want je passeert twee prachtmolens, een grondzeiler en een wipmolen. Het ommetje over de Nieuwpoortse vestingwal is de kers die de taart af maakt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Leuke afwisselende wandeling

Eric Claasen, 17-09-2020

Prima; een echte goede trage tocht. Zoveel mogelijk over onverhard. Jammer dat niet alle boeren hun land openstellen. Dat had hier en daar nog een stukje asfalt gescheeld. Geparkeerd bij de Spar (Langerak) om er achter te komen dat je (gratis) in Nieuwpoort ook prima kon parkeren (we waren bang voor drukte maar dat was ongegrond). We hadden de hele route het idee dat wij de enigen waren die ervan genoten; heerlijk rustig met de mooie fora en fauna. Als extra alle straatjes in Nieuwpoort bekeken en ook even in Goudriaan rondgeneusd; jammer dat er geen brug was bij Ottoland; we waren te laat begonnen om dat ook nog even mee te nemen. Met de omweggetjes erbij kwamen we op een mooie 17 km uit. Kortom: heel goed bevallen en we komen zeker nog eens terug.

Reactie op Arjen

Lopen langs linies, 14-03-2017

Beste Arjen, dank voor je reactie en je commentaar. Inderdaad zal het nu best drassig zijn. Maar dat verandert ook weer snel als het wat droger wordt. Je idee om de route te laten starten in Goudriaan zal ik nog eens overwegen. Ik vond zelf het verkeerslawaai meevallen en de molens op deze kade waren top. Maar dat kun je ook anders ervaren. Hopelijk ben je geprikkeld om meer liniewandelingen te gaan lopen. Vriendelijke groet, Rutger

Mooie wandeling

Arjen van der Vlies, 13-03-2017

Op 1 van de eerste zonnige lentedag deze route gelopen. Markering en beschrijving zijn uitstekend. Wandeling wel vrij zwaar, omdat grote delen door de (drassige) weilanden afgelegd moeten worden. Het laatste deel van de route (van Goudriaan naar Nieuwpoort) is niet het leukste deel, omdat de route dan vrij dicht langs de drukke provinciale weg loopt. Persoonlijk zal ik ervoor kiezen om de route in Goudriaan te laten aanvangen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen langs linies

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen langs linies

Horeca

Restaurant het Raadhuis

Smoutjesweg 3

2977 AR Goudriaan

Eetcafé De Dam

Buitenhaven 1

2965 AD Nieuwpoort

Theetuin De Winde

Achterland 4

2964 LA Groot Ammers

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info