Trage Tocht Oisterwijk

Voorste Stroom, Oude Hondsberg en Aderven

Trage Tocht Oisterwijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Oisterwijk

 • Startadres:

  station Oisterwijk
  Stationsplein 1
  5061 HG Oisterwijk

 • Coördinaten:

  51°34’53” N   5°11’35” E

We maken een mooie wandeling door boerenland, over landgoederen en langs vennen. Langs de Voorste Stroom wandelen we Oisterwijk uit. Deze beek wordt stroomafwaarts de Essche Stroom en mondt uit in de Dommel. We doorkruisen het Brabantse boerenland richting Heukelom en komen bij café Mie Peters. Na een extra slinger over fraaie onverharde boerenpaden kruisen wen nog een keer de Voorste Stroom. Het volgende deel van de route vervolgt door de bossen van de landgoederen Ter Braakloop en Oude Hondsberg. Dit natuurgebied vormde ooit onderdeel van het landgoed van kasteel Durendaal dat in 1912 in onderdelen werd verkocht. We passeren het Schaapsven en het Rietven. We wandelen even langs de Reusel die met grote bochten door het bos slingert. Dan komen we in het gebied van de Oisterwijkse bossen en vennen met het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. De wandeling loopt langs het Voorste Goorven, Witven, Kleine en Grote Aderven, Staalbergven en Wolfsputven terug naar de rand van Oisterwijk. Op het laatste deel van de route wandelen we weer langs de Voorste Stroom, die enkele jaren geleden is heringericht zodat een rechte beek met vrijwel stilstaand water weer een kronkelende, bewegende stroom is geworden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Oisterwijk

Josephine, 24-05-2020

Prachtige route in een mooie omgeving i.h.b. de vennetjes. Enkele opmerkingen: * nr.2 : knooppunt 60 niet aangetroffen door dichte struiken e.d.; * nr3 : knooppunt 12B is gewoon nr. 12 en toevoegen tussen 2 houten palen: en 'n rode paal * nr 5: Even verder ga je rechtsaf, toevoegen: is ook asfaltweg die later overgaat in 'n onverhard pad. Je passeert een houten gebouw: die staat er niet meer. * nr 8: bij een bordje 'Staalbergven' aan je linkerhand LA; dat bordje is er niet en dat echt smal paadje is nauwelijks te zien door vele denneappels. Dus even zoeken! Daar hou je links aan: moet zijn RECHTS aan

TT Oisterwijk

Rob Wolfs, 24-08-2016

In verband met een afgesloten pad is de route aangepast en er alleen nog maar mooier op geworden. Meer onverharde paden door boerenland. In totaal nu 18 km. Teksten en kaarten zijn aangepast.

Reactie op Geertje de Jong

Rob Wolfs, 18-07-2016

Beste Geertje, bedankt voor je aanvullingen en correcties. Ik ga er mee aan de slag.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Mie Pieters

Laag Heukelomseweg 13

5059 AN Heukelom

Boshuis Venkraai

Bosweg 162

5062 SH Oisterwijk

Piet Plezier

Vennelaan 1-5

5062 SR Oisterwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info