Trage Tocht Ommerschans

Ommerschans, Reestdal en Balkbrug

Trage Tocht Ommerschans
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Ommerschans

 • Startadres:

  parkeerplaats Ommerschans
  Balkerweg
  7739 PT Vinkenbuurt

 • Coördinaten:

  52°35’12” N   6°23’34” E

We maken een bijzondere, afwisselende wandeling aan de zuid- en noordkant van Balkbrug, een plaats in Overijssel die ontstaan is aan kanaal De Dedemsvaart. De route start bij de Ommerschans, een vestingwerk dat in de 17e eeuw werd gebouwd als verdediging tegen de oprukkende Spaanse troepen. De vesting is recentelijk opnieuw beter zichtbaar gemaakt. We lopen langs wallen en grachten. Landschap en bebouwing zijn hier mede bepaald door de voormalige bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid die begin 19e eeuw gesticht is. Bedelaars, landlopers en 'onwilligen' werden tewerkgesteld. Op het kerkhof zien we de getuigen uit deze periode. We passeren de achtkantige stellingmolen De Star, een mooi baken in de omgeving. Na het oversteken van de drukke verbindingsweg komen we in een heel ander landschap. Langs de rand van en een korte passage door landgoed Katigerbos lopen we naar het Reestdal. Het kronkelende riviertje vormt hier de grens met Drenthe en dat is direct te zien aan de boerderijen en de kleine buurtschappen. We genieten van de onverharde paden en de uitzichten over het brede dal. Volgt opnieuw een ander soort landschap; door de bossen en over heidevelden van Haardennen en Heuveltjesbos koersen we aan op Balkbrug. Op het laatste deel van de wandeling passeren we de woningen van gestichtsambtenaren en lopen we over het Dronkemanslaantje en langs de koloniekerk terug naar Ommerschans.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Aaltsje

Rob Wolfs, 20-03-2019

Beste Aaltsje, bedankt voor je reactie. Ik ga je suggesties overnemen in de tekst.

Toevoegen in route Proviandkast

Aaltsje Ypeij, 20-03-2019

Gister met mijn hond deze wandeling gemaakt, heerlijk in het zonnetje. Prachtige wandeling met een paar iets mindere stukken maar het grootste gedeelte is top. Aangezien ik in de buurt van deze route woon en regelmatig in het Reestdal wandel zou ik willen attenderen op een Proviandkast die aan de buitenkant van het achterhuis van een boerderij vlakbij de route te vinden is: In de routebeschrijving staat bij punt 6: bij knooppunt 33 linksaf. Als je op dit punt rechtsaf gaat en het pad ongeveer 100 meter volgt is daar aan de achterkant van een witte boerderij de bewuste kast. Je kunt daar, tegen betaling, heerlijke versnaperingen en koffie en thee kopen. Een echte aanrader. Ze hebben zelfs een picknick plaats ingericht!! Ook deze keer lagen de stapstenen onder water (punt 3) . Ik kon hier niet oversteken en mijn hond zag het ook niet zitten. Ik ben toen terug gegaan naar de bomenlaan je komt op een gegeven moment het pad wat je anders gevolgd zou hebben weer 'tegen' aan de linkerkant. (alternatieve route bij hoog water dus bomenlaan rechtdoor). Bedankt voor het maken van de ,altijd weer verrassende, wandelingen. Ik ben fan!!

Stapstenen verzwolgen door het water

Linda Redder, 16-03-2019

Afgelopen donderdagmiddag deze prachtige, afwisselende Trage Tocht gelopen. Fantastisch, mooie route, echt een aanrader! Een verslagje heb ik op mijn pagina geplaatst. De stapstenen zijn er overigens wel, alleen zijn ze (bijna) volledig door de hoge waterstand verzwolgen. Ik kon er met mijn waterdichte schoenen nog net droog over aan de andere kant komen. Het water ging nog net niet over de rand van mijn wandelschoenen naar binnen. Goede test overigens, ze zijn nog steeds 100% waterdicht..........!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Weldadig wandelen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Weldadig wandelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info