Trage Tocht Ommerschans

Ommerschans, Reestdal en Balkbrug

Trage Tocht Ommerschans
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Ommerschans

 • Startadres:

  parkeerplaats Ommerschans
  Balkerweg
  7739 PT Vinkenbuurt

 • Coördinaten:

  52°35’12” N   6°23’34” E

We maken een bijzondere, afwisselende wandeling aan de zuid- en noordkant van Balkbrug, een plaats in Overijssel die ontstaan is aan kanaal De Dedemsvaart. De route start bij de Ommerschans, een vestingwerk dat in de 17e eeuw werd gebouwd als verdediging tegen de oprukkende Spaanse troepen. De vesting is recentelijk opnieuw beter zichtbaar gemaakt. We lopen langs wallen en grachten. Landschap en bebouwing zijn hier mede bepaald door de voormalige bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid die begin 19e eeuw gesticht is. Bedelaars, landlopers en 'onwilligen' werden tewerkgesteld. Op het kerkhof zien we de getuigen uit deze periode. We passeren de achtkantige stellingmolen De Star, een mooi baken in de omgeving. Na het oversteken van de drukke verbindingsweg komen we in een heel ander landschap. Langs de rand van en een korte passage door landgoed Katigerbos lopen we naar het Reestdal. Het kronkelende riviertje vormt hier de grens met Drenthe en dat is direct te zien aan de boerderijen en de kleine buurtschappen. We genieten van de onverharde paden en de uitzichten over het brede dal. Volgt opnieuw een ander soort landschap; door de bossen en over heidevelden van Haardennen en Heuveltjesbos koersen we aan op Balkbrug. Op het laatste deel van de wandeling passeren we de woningen van gestichtsambtenaren en lopen we over het Dronkemanslaantje en langs de koloniekerk terug naar Ommerschans.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Ommerschans

Herman Hartsink, 20-10-2020

Deze trage tocht gewandeld op 19-10-2020 Een wandeling door prachtig natuurgebied, bos, heide, weilanden en een paar stukjes verhard Een aanrader die ik zeker in het voorjaar nog eens ga overdoen Nu zijn ze wel bezig met wegwerkzaamheden N377, Meppelerweg en Ommerweg zodat je een stukje moet omlopen Bij de kruising Linksaf de weg volgen tot voorbij de wegafzetting en daar oversteken iets naar Links De Omloop naar rechts nemen en bij de Molenweg weer naar Rechts deze uitlopen tot aan de Ommerweg en dan naar Links ben je weer op de route Fijne wandeling

Reactie op E Geerlig

Rob Wolfs, 10-09-2020

Bedankt voor je reactie. Ik heb in de pdf toegevoegd: bij de kruising met de Schansweg, Meesterstraat.

Trage tocht Ommerschans

E Geerlig, 06-09-2020

6 sept. Deze prachtige wandeling gelopen. Heel goed beschreven. Heel afwisselend. Toen we vanuit Dronten naar Ommerschans reden, ondanks navigatie toch moetenvragen.de Balkerweg is erg lang. MIsschien een aanduiding, naast huisnummer 74.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Weldadig wandelen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Weldadig wandelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info