Trage Tocht Ommerschans

Ommerschans, Reestdal en Balkbrug

Trage Tocht Ommerschans
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Ommerschans

 • Startadres:

  parkeerplaats Ommerschans
  Balkerweg
  7739 PT Vinkenbuurt

 • Coördinaten:

  52°35’12” N   6°23’34” E

We maken een bijzondere, afwisselende wandeling aan de zuid- en noordkant van Balkbrug, een plaats in Overijssel die ontstaan is aan kanaal De Dedemsvaart. De route start bij de Ommerschans, een vestingwerk dat in de 17e eeuw werd gebouwd als verdediging tegen de oprukkende Spaanse troepen. De vesting is recentelijk opnieuw beter zichtbaar gemaakt. We lopen langs wallen en grachten. Landschap en bebouwing zijn hier mede bepaald door de voormalige bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid die begin 19e eeuw gesticht is. Bedelaars, landlopers en 'onwilligen' werden tewerkgesteld. Op het kerkhof zien we de getuigen uit deze periode. We passeren de achtkantige stellingmolen De Star, een mooi baken in de omgeving. Na het oversteken van de drukke verbindingsweg komen we in een heel ander landschap. Langs de rand van en een korte passage door landgoed Katigerbos lopen we naar het Reestdal. Het kronkelende riviertje vormt hier de grens met Drenthe en dat is direct te zien aan de boerderijen en de kleine buurtschappen. We genieten van de onverharde paden en de uitzichten over het brede dal. Volgt opnieuw een ander soort landschap; door de bossen en over heidevelden van Haardennen en Heuveltjesbos koersen we aan op Balkbrug. Op het laatste deel van de wandeling passeren we de woningen van gestichtsambtenaren en lopen we over het Dronkemanslaantje en langs de koloniekerk terug naar Ommerschans.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Erg mooie wandeling!

Agnes Jansen, 02-06-2020

Ik heb 31 mei 2020 deze wandeling gelopen en was buitengewoon verrast van de afwisseling in landschappen en hoe prachtig allemaal. Alles komt aan bod, water, geschiedenis, bos, heide, landerijen, vennetjes, Ik heb erg genoten. Aan het einde moest ik in Balkbrug omlopen omdat de weg opgebroken is. Deze wandeling ga ik beslist nog eens lopen in een ander jaargetijde.

TT Ommerschans

Rob Wolfs, 06-05-2020

Een bordje 'Eigen Weg' zegt alleen iets over de eigendomsstatus maar niets over de toegankelijkheid. In Balkbrug vinden nu grootschalige werkzaamheden plaats rond de oversteek bij de drukke weg. Tijdelijk moeten wandelaars daar zelf hun weg zien te vinden.

Diversen

Jan Willem Blom, 06-05-2020

Mooie wandeling! Bij 5 linksaf door klaphek: er staat daar een bord Eigen weg, we zijn er toch maar door gegaan. Suggestie: daarna eerder dan 800 meter Kategerbos in. Bij 8: het centrum van Balkbrug is opgebroken. Je moet een heel stuk omlopen. Daarom bijvoorbeeld bij A 18 niet linksaf, maar rechtsaf,. Je kan dan weer op de lange onverharde beukenlaan langs de gevangenis terecht proberen te komen. Je mist dan wel de woningen van de gestichtsambtenaren.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Weldadig wandelen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Weldadig wandelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info