Trage Tocht Orvelte

Orvelterzand, boswachterijen Schoonloo en Sleenerzand

Trage Tocht Orvelte
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  22 km

 • Startplaats:

  Orvelte

 • Startadres:

  parkeerplaats P1, Orvelte
  Zuideresweg
  9441 TZ Orvelte

 • Coördinaten:

  52°50’28” N   6°39’1” E

We maken een stevige tocht vanuit het Drentse esdorp Orvelte. We lopen door het dorp met z'n prachtige monumentale boerderijen waar we ons in lang vervlogen tijden wanen. Tegelijk ervaren we Orvelte ook een beetje als een kitscherig openluchtmuseum met veel toeristenpoespas. We verlaten Orvelte langs de schaapskooi over prachtige smalle wandelpaadjes omzoomd door houtwallen dwars over de Noordes. We komen bij het Oranjekanaal en lopen tussen de velden naar het Orvelterzand, een schilderachtig natuurgebied van het Drents Landschap waar Schotse hooglanders grazen. Het zijn de restanten van een uitgestrekt heuvelachtig heidegebied, nu met veel verspreid staande eikenbomen. Verderop passeert de route in boswachterij Schoonloo het open gebied de Meeuwenplassen en we wandelen langs de bosrand en een stukje door het bos richting De Kiel. Vandaar vervolgen we onze tocht door boswachterij Sleenerzand. Ook hier variatie met een heideveld, boswallen en uitzichten over het cultuurlandschap. We komen bij het Oranjekanaal en lopen een stuk over rustige asfaltweggetjes door het Drentse boerenland. Het laatste deel van de wandeling leidt ons langs de andere kant van het Orvelterzand en langs het Oranjekanaal terug naar Orvelte.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooie tocht

Evelien, 07-11-2020

Tocht begint in Orvelte, binnen 5 minuten hebben we onze eerste foto's al gemaakt. Bij punt 2 nemen we een verrassend graspad aan de overkant van het kanaal. Hier lopen we langs de paarden. Uiteindelijk komen we bij een veerooster terecht, helaas zien we de schotse hooglanders niet. Maar dat mag de pret niet drukken, het zonnetje begint inmiddels lekker te schijnen en de herfstkleuren zijn prachtig! We lopen door tot aan 'de Kiel' . Tot nu toe een mooie route en alles klopt nog. Bij punt 5 begint de twijfel, het bordje met Nordic Walking is niet te vinden, gelukkig hebben we goed gekozen en komen we in het begrazingsgebied terecht, precies zo als de route aangeeft. Hier wijken we nog even van de route af om de 'kielse kei' te bewonderen, eigenlijk met toeval want we zagen mooie stenen in de verte. Daarna weer terug op de route en lopen we door tot aan de boerderij bij punt 5, daar staat een bankje, tijd voor een kop thee met wat lekkers! De rugzak is weer wat lichter en we trekken door. Bij punt 6 hadden we rechtsaf moeten gaan (Ellertsweg) maar deze hebben we gemist, hierdoor konden we direct door met punt 7 het oranjekanaal ( duurde wel even voor dat we dit door hadden) Na een heel lang oranjekanaal kwamen we weer Orvelte binnen, hier nog even de gezellige winkeltjes bekeken en weer terug met de auto naar huis. Al met al een zeer geslaagde tocht!

Lekker lang en verlaten

Nina Janssen, 22-09-2019

Routes van deze lengte onderbreken we graag met wat te eten en een drankje bij een horecagelegenheid, dus we parkeren in De Kiel en lopen in tegengestelde richting ten opzichte van de beschrijving naar Orvelte, waar we na 13 kilometer neerstrijken op een terras. Het is nog volop zomerweer vandaag, maar in het bos is de herfst al flink aanwezig. We genieten van deze (zoals altijd) goed gekozen route met veel lange bospaden, waar we, uitgezonderd in/om Orvelte, welgeteld drie andere wandelaars tegenkomen. Heerlijk. Dank!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Dorpscafé Warmolts

Schoolstraat 2

9441 PE Orvelte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info