Trage Tocht Orvelte

Orvelterzand, boswachterijen Schoonloo en Sleenerzand

Trage Tocht Orvelte
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  22 km

 • Startplaats:

  Orvelte

 • Startadres:

  parkeerplaats P1, Orvelte
  Zuideresweg
  9441 TZ Orvelte

 • Coördinaten:

  52°50’28” N   6°39’1” E

We maken een stevige tocht vanuit het Drentse esdorp Orvelte. We lopen door het dorp met z'n prachtige monumentale boerderijen waar we ons in lang vervlogen tijden wanen. Tegelijk ervaren we Orvelte ook een beetje als een kitscherig openluchtmuseum met veel toeristenpoespas. We verlaten Orvelte langs de schaapskooi over prachtige smalle wandelpaadjes omzoomd door houtwallen dwars over de Noordes. We komen bij het Oranjekanaal en lopen tussen de velden naar het Orvelterzand, een schilderachtig natuurgebied van het Drents Landschap waar Schotse hooglanders grazen. Het zijn de restanten van een uitgestrekt heuvelachtig heidegebied, nu met veel verspreid staande eikenbomen. Verderop passeert de route in boswachterij Schoonloo het open gebied de Meeuwenplassen en we wandelen langs de bosrand en een stukje door het bos richting De Kiel. Vandaar vervolgen we onze tocht door boswachterij Sleenerzand. Ook hier variatie met een heideveld, boswallen en uitzichten over het cultuurlandschap. We komen bij het Oranjekanaal en lopen een stuk over rustige asfaltweggetjes door het Drentse boerenland. Het laatste deel van de wandeling leidt ons langs de andere kant van het Orvelterzand en langs het Oranjekanaal terug naar Orvelte.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Lekker lang en verlaten

Nina Janssen, 22-09-2019

Routes van deze lengte onderbreken we graag met wat te eten en een drankje bij een horecagelegenheid, dus we parkeren in De Kiel en lopen in tegengestelde richting ten opzichte van de beschrijving naar Orvelte, waar we na 13 kilometer neerstrijken op een terras. Het is nog volop zomerweer vandaag, maar in het bos is de herfst al flink aanwezig. We genieten van deze (zoals altijd) goed gekozen route met veel lange bospaden, waar we, uitgezonderd in/om Orvelte, welgeteld drie andere wandelaars tegenkomen. Heerlijk. Dank!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info