Trage Tocht Ossendrecht

Op de rand van hoog en laag

Trage Tocht Ossendrecht
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Ossendrecht

 • Startadres:

  Kerkstraat Ossendrecht
  Kerkstraat
  4641 JT Ossendrecht

 • Coördinaten:

  51°23’38” N   4°19’20” E

Een wandeling op de overgang van Brabantse bossen naar Zeeuwse klei. Nergens in Nederland is het contrast tussen twee landschappen zo groot en zo duidelijk te zien als hier. Een oude fabriekspijp markeert hier het hoogste punt van de Brabantse Wal, uiteindelijk maar zo'n 21 meter. Op de Wal liggen bossen, heide, duinen, vennen en kleinschalige akkers en weilanden. Aan de kleikant liggen polders met oude dijken, kreken en uitgestrekte akkers. Langs de steilrand liggen de dorpen. De overgangen van hoog naar laag, van zand naar klei, van droog naar nat, van voedselarm naar voedselrijk, zorgen voor afwisselende natuur. We wandelen vanuit Ossendrecht eerst door bos en verderop langs de rand van bos en polder naar Woensdrecht, een plaats die overduidelijk op de steilrand gebouwd is. Getuige namen als de 'Rijzendeweg' en het café 'Non Plus Ultra', waar je vroeger niet verder kon omdat hier de zee begon. Daarna lopen we dwars door de Noordpolder terug naar Ossendrecht. De polder is voor een deel als natte natuur heringericht. Een ander deel bestaat nog uit strakke akkers. We hebben steeds zicht op de Brabantse Wal én in de verte op de witte rookwolken uitbrakende industrie van de Antwerpse havens.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Joris

Rob Wolfs, 01-05-2016

Joris bedankt voor je aanvullingen. Ze worden verwerkt in de tekst.

Prachtige wandeling

Joris, Delft, 01-05-2016

Prachtige wandeling, zeker op zo'n mooie lentedag als vandaag. Twee puntjes: bij punt 3 is het Kerkepadje het tweede pad links geworden, en bij punt 4 is de Zomerbaan omgedoopt tot Brilseweg.

Reactie op Tony

Rob Wolfs, 19-09-2012

Bedankt, ik heb de routebeschrijving aangepast.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Non Plus Ultra

Grindweg 2

4634 PP Woensdrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info