Trage Tocht Pannerden

Pannerdensch Kanaal, De Bijland en Drie Dorpen Polder

Trage Tocht Pannerden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Pannerden

 • Startadres:

  Heilige Martinus Kerk, Pannerden
  Kerkstraat 2
  6911 AG Pannerden

 • Coördinaten:

  51°53’19” N   6°2’16” E

We maken een mooie wandeling in het Gelderse rivierenlandschap tussen Pannerden en Herwen. Vanaf het fraaie dorpsplein in Pannerden met Martinuskerk en kolossale kastanjeboom lopen we al snel over de Rijndijk en dalen af naar de uiterwaarden langs het Pannerdensch Kanaal. Een kanaal, dat begin 18e eeuw werd aangelegd als verdedigingslinie tegen de Fransen en pas later verbonden met de Rijn. Het is heerlijk struinen over de dijk, dwars door de uiterwaarden of pal langs het water met zicht op de boten op het water en op Fort Pannerden aan de overkant. Verderop passeren we in de Kijfwaard twee steenfabrieken die nog volop in werking zijn en zien we de Pannerdense Kop, waar rivier en kanaal splitsen. Bij het veer Pannerden-Millingen kunnen we heen en weer naar de horeca aan de overkant van de Rijn. Volgt een flink stuk langs de grote recreatieplas De Bijland, begin 20e eeuw ontstaan, toen hier de eerste grootschalige zandwinning van Nederland plaatsvond. De plas staat in open verbinding met de rivier. Ook hier zoeken we ons eigen pad door het gras of langs het water. Richting Herwen kunnen we kiezen voor de veilige gebaande weg of voor een meer spannende ongebaande variant met de trekpont over de Oude Waal. De route schampt de rand van Herwen en het laatste deel van de wandeling loopt over gras tussen de velden langs de Drie Dorpen Polder terug naar Pannerden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie route

Mariëlle, 02-04-2020

De route is prachtig om te lopen, zeker in het voorjaar. Op dit moment kon je alleen de route nemen van het voetveer i.v.m. het hoge water (andere route stond onder water). Maar dat maakt hem juist leuker. Bedankt voor deze route.

Mooi route

Marco verweijen, 14-12-2019

Vandaag deze route gelopen op een winderige herfstdag. Met gps perfect te volgen, mooie mix van uiterwaarden, recreatieplas en akkerland gebieden. Let op: Het veer tussen Pannerden en Millingen aan de Rijn vaart buiten het zomerseizoen slechts zeer sporadisch(kievitsveerdiensten.com/index.php/nl/millingen-aan-de-rijn-pannerden/). Het trekpontje lag aan de ketting. Ik veronderstel dat deze ook alleen in het zomerseizoen te gebruiken is.

Reactie op Joke van den Berg

Rob Wolfs, 15-05-2019

Bedankt voor je reactie en je mooie woorden, Joke. Dat doet mij deugd! Het was dus in ieder geval een échte jubileumtocht voor jou.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café De Dijk

Kerkstraat 6

6911 AG Pannerden

Café De Oude Waal

Schoolstraat 6

6911 AZ Pannerden

Cafetaria Janssen

Schoolstraat 6b

6911 AZ Pannerden

Camping De Aerdtse Wacht

Heuvelakkersestraat 18

6913 AB Aerdt

Het Hoekje Herwen

Molenstraat 20

6914 AC Herwen

Koffie- en eethuis De Gelderse Poort

Rijndijk 6

6566 CG Millingen aan de Rijn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info