Trage Tocht Pannerden

Pannerdensch Kanaal, De Bijland en Drie Dorpen Polder

Trage Tocht Pannerden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Pannerden

 • Startadres:

  Heilige Martinus Kerk, Pannerden
  Kerkstraat 2
  6911 AG Pannerden

 • Coördinaten:

  51°53’19” N   6°2’16” E

We maken een mooie wandeling in het Gelderse rivierenlandschap tussen Pannerden en Herwen. Vanaf het fraaie dorpsplein in Pannerden met Martinuskerk en kolossale kastanjeboom lopen we al snel over de Rijndijk en dalen af naar de uiterwaarden langs het Pannerdensch Kanaal. Een kanaal, dat begin 18e eeuw werd aangelegd als verdedigingslinie tegen de Fransen en pas later verbonden met de Rijn. Het is heerlijk struinen over de dijk, dwars door de uiterwaarden of pal langs het water met zicht op de boten op het water en op Fort Pannerden aan de overkant. Verderop passeren we in de Kijfwaard twee steenfabrieken die nog volop in werking zijn en zien we de Pannerdense Kop, waar rivier en kanaal splitsen. Bij het veer Pannerden-Millingen kunnen we heen en weer naar de horeca aan de overkant van de Rijn. Volgt een flink stuk langs de grote recreatieplas De Bijland, begin 20e eeuw ontstaan, toen hier de eerste grootschalige zandwinning van Nederland plaatsvond. De plas staat in open verbinding met de rivier. Ook hier zoeken we ons eigen pad door het gras of langs het water. Richting Herwen kunnen we kiezen voor de veilige gebaande weg of voor een meer spannende ongebaande variant met de trekpont over de Oude Waal. De route schampt de rand van Herwen en het laatste deel van de wandeling loopt over gras tussen de velden langs de Drie Dorpen Polder terug naar Pannerden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Joke van den Berg

Rob Wolfs, 15-05-2019

Bedankt voor je reactie en je mooie woorden, Joke. Dat doet mij deugd! Het was dus in ieder geval een échte jubileumtocht voor jou.

Prachtige tocht

Joke Van den Berg, 15-05-2019

Vandaag onze 50e trage tocht gelopen. En alweer zo'n mooie. Dank Rob voor al die prachtige tochten. Als je van struinen houdt is deze tocht echt een aanrader. Wel goede schoenen en een lange broek tegen de distels en brandnetels. Wat een bloemenpracht in deze tijdvan het jaar. Erg leuk om met het trekpontje over te gaan, dat is wel even hard werken, maar de moeite zeker waard. En ook deze keer weer een compliment voor de perfecte routebeschrijving. Volgende week gaan we weer!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info