Trage Tocht Reichswald

De Horst, Grafwegen en De Bruuk

Trage Tocht Reichswald
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  De Horst (Gld)

 • Startadres:

  kruising Ketelstraat - Reestraat
  Ketelstraat
  6562 LE De Horst

 • Coördinaten:

  51°46’27” N   5°58’11” E

We maken een wandeling op de rand van Nederland en Duitsland in de buurt van Groesbeek, met veel mooie vergezichten. Startpunt is het dorp De Horst, dat goed bereikbaar is met de stadsbus vanuit Nijmegen. De route loopt door licht glooiend boerenland langs nieuwe natte natuur in de richting van het heuvelachtige Reichswald. Het typisch Duitse bos bestaat uit grote rechthoekige percelen en is doorsneden met veel kaarsrechte brede boswegen, maar wij zoeken juist zoveel mogelijk de smallere paadjes op. Het is af en toe flink klimmen en dalen. Na het bos komen we, nog net in het Duitse Grafwegen, langs het fraaie boscafé Merlijn. Het laatste deel van de tocht gaat door het idyllisch gelegen natuurreservaat De Bruuk. Het is een bijzonder moerasgebied met blauwgraslanden, gekoesterd door Staatsbosbeheer. In De Bruuk zijn bijzondere soorten planten te vinden zoals de Spaanse ruiter, klokjesgentiaan, heidekartelblad, kleine valeriaan en stijve waterweegbree. In de zomer bloeien hier orchideeën. Over graspaden lopen we terug naar De Horst.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Reichswald

Jan Jansen, 30-05-2019

Prachtige, afwisselende wandeling. Ik kende het gebied wel van eerdere fietstochten, maar al wandelend was er nog veel meer te zien dan op de fiets. Ik heb nooit geweten dat er in het Reichwald zulke prachtige paadjes waren. Ook de kleine kerkpaadjes rond Groesbeek waren voor mij een openbaring. Net als natuurgebied de Bruuk. Voor toekomstige wandelaars, die met het OV komen. Let goed op welke bus je neemt. Vanaf Nijmegen CS gaan 2 lijnen 5 richting Groesbeek. Er is naast lijn 5 Groesbeek/De Horst ook nog een lijn 5 Groesbeek/Breedeweg. die moet je niet nemen.

TT Reichswald

Rob Wolfs, 26-11-2018

De route is gecontroleerd en aangepast in verband met een pad dat niet meer bruikbaar was door omgevallen bomen. Kaarten en tekst zijn nu weer actueel. Met dank aan Rutger Burgers.

Beschrijving

Marja van Loenen, 10-08-2018

Eindelijk eens een beschrijving die gewoon zonder misverstanden te volgen is, heel fijn! Zelfs een twijfelaar en oriëntatie kneus als ik kom goed terecht. Alleen erg jammer dat ik me vergist had met de keuze van de wandeling; had me verheugd op bos / Reichswald en het Boscafé Merlijn, om te laten zoen aan buitenlands bezoek, maar helaas. Veel velden, weinig bos.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boscafé Merlijn

Grafwegenerstrasse 32

47559 Grafwegen (D)

Café Ton Oomen

Reestraat 4

6562 LK Groesbeek

Cafetaria De Horst

Hoge Horst 70

6562 LE Groesbeek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info