Trage Tocht Renderklippen

Sprengen en heuvelachtige heide

Trage Tocht Renderklippen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Heerde

 • Startadres:

  begraafplaats Engelmanskamp
  Elburgerweg 29
  8181 EM Heerde

 • Coördinaten:

  52°23’16” N   6°0’19” E

We wandelen al snel langs de sprengen van de Noordelijke Horsthoekerbeek. De beek ontspringt uit een uitgebreid stelsel van acht sprengkoppen in de bosrand. Sprengen zijn de bronnen van beken die oorspronkelijk gegraven werden om energie te leveren voor molens. De beken - hoe idyllisch ze ook lijken - waren vroeger echte bedrijfsbeken. We wandelen verder door het bos en komen bij de Renderklippen, een heuvelachtig heideveld. De heuvels zijn na het einde van de laatste ijstijd ontstaan door het opstuiven van zand. De heidevelden worden begraasd door een schaapskudde om ze vrij te houden van opslag. Belangrijkst voorkomende heidesoorten zijn de struikheide en op vochtige plaatsen dopheide. Het laatste deel van de route lopen we langs de sprengen van de Heerderbeken.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtig

Laura Van der Kamp, 28-11-2020

Genoten van deze mooie wandeltocht. Let op na punt nummer zes 'Direct fietspad oversteken En rechtdoor lang een bordje van Staatsbosbeheer 'Veluwe Heerdersprengen'. Wij waren even zoekende waar we precies heen moesten omdat dit bord er niet meer staat. Wanneer je op dit punt na het metalen hek aan je linkerhand gewoon het eerst beste pad naar rechts het bos inneemt, gaat het goed. Verder makkelijk te volgen en mooie route.

TT Renderklippen

Wendy van Veen, 04-02-2018

Genoten van een prachtige wandeling vandaag! Zodra de heide in bloei staat gaan we deze zeker nogmaals lopen.

Geweldig

Yolanda, 31-10-2017

Wat een prachtige tocht is dit! Geweldig langs de sprengen en de heuvelachtige heidevelden (helaas nu niet de bloeitijd).wat moet dat mooi zijn als de heide paars is. Kortom: een aanrader!!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Uitspanning Schaapskooi

Elburgerweg 31

8181 EM Heerde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info