Trage Tocht Rhenen

Grebbeberg en Laarsenberg

Trage Tocht Rhenen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Rhenen

 • Startadres:

  station Rhenen
  Stationsplein 1
  3911 BK Rhenen

 • Coördinaten:

  51°57’24” N   5°34’40” E

We maken een échte bergwandeling. Eerst lopen we onderlangs met mooie vergezichten over de Nederrijn en de Betuwe. Dan volgt de eerste beklimming van de Grebbeberg met 200 traptreden omhoog. Het bos op de Grebbeberg bestaat voornamelijk uit eiken. Met een hoogteverschil van 50 meter hebben we nu bovenop de steilrand sensationeel uitzicht over het natuurgebied de Blauwe Kamer. De steilrand is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. De Grebbeberg heeft al sinds eeuwen een strategische ligging. Dat zien we aan de ringwalburcht uit de vroege middeleeuwen. Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze plek zwaar gevochten. Dan steken we over naar het natuurgebied de Laarsenberg, afwisselend loof- en naaldbos, een aantal eikenhakhoutbosjes, mooie graanakkers en graften op de voormalige enggronden van Rhenen. Tot ver in de 19e eeuw waren de hellingen nog hoofdzakelijk begroeid met hei. Inmiddels is een groot deel van de Laarsenberg begroeid met bos. We wandelen door het bos en over glooiende paden tussen de velden. Op het laatste deel van de wandeling keren we weer terug naar de Grebbeberg. Eerst onderlangs met uitzicht op het Valleikanaal dat in de Nederrijn uitmondt. Nog een keer 200 trappen op en dan langs de steilrand terug richting Rhenen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aanpassing route

Mirjam van Dijk, 25-06-2018

Toevallig ook vandaag de route gelopen met routebeschrijving zonder de gps. Ik denk dat er inderdaad het stukje bij punt 5 aangepast moet worden. Ik ben bij de gespleten eik rechtsaf gegaan, maar toen klopte de route niet meer. Kon hem later ergens in het bos wel weer oppakken, maar was even flink zoeken. Verder nog een aanvulling bij punt 7 aan het eind van het prikkeldraadhek buig je naar rechts en op de brede bosweg linksaf richting de houten hekken en niet rechtdoor zoals nu gemeld in de beschrijving. Verder is het een heerlijke route om te lopen, ga hem zeker nog een keer doen.

GPS track correctie

J de Graaf, 25-06-2018

blok 2 " Bij een bord 'verboden te betreden' linksaf. Nu neem je het eerste pad rechtsaf. Op een viersprong rechtsaf naar een klaphek. Hier ga je door het hekje in de richting van de drukke verkeersweg." De gps track is nog niet aangepast aan de nieuwe situatie. Blok 5 Op een grote driesprong met een gespleten eik ga je rechtsaf. Dit moet volgens mij rechtdoor zijn zoals ook de gps track aangeeft.

Verkeerde volgorde

Frank Raadgers, 08-08-2017

Wij hebben het eerste gedeelte van de tocht achterste voren gelopen door het verkeerd lopen met de GPS. Hierdoor hebben we de route aangepast en op bij 'de trap' op hoogte gebleven. Hierdoor voorkom je het beklimmen en afdalen van de trappen. Misschien een optie voor de personen die het traplopen willen voorkomen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Cunera

Grebbeweg 1

3911 AS Rhenen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info