Trage Tocht Rhenen

Grebbeberg en Laarsenberg

Trage Tocht Rhenen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Rhenen

 • Startadres:

  station Rhenen
  Stationsplein 1
  3911 BK Rhenen

 • Coördinaten:

  51°57’24” N   5°34’40” E

We maken een échte bergwandeling. Eerst lopen we onderlangs met mooie vergezichten over de Nederrijn en de Betuwe. Dan volgt de eerste beklimming van de Grebbeberg met 200 traptreden omhoog. Het bos op de Grebbeberg bestaat voornamelijk uit eiken. Met een hoogteverschil van 50 meter hebben we nu bovenop de steilrand sensationeel uitzicht over het natuurgebied de Blauwe Kamer. De steilrand is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. De Grebbeberg heeft al sinds eeuwen een strategische ligging. Dat zien we aan de ringwalburcht uit de vroege middeleeuwen. Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze plek zwaar gevochten. Dan steken we over naar het natuurgebied de Laarsenberg, afwisselend loof- en naaldbos, een aantal eikenhakhoutbosjes, mooie graanakkers en graften op de voormalige enggronden van Rhenen. Tot ver in de 19e eeuw waren de hellingen nog hoofdzakelijk begroeid met hei. Inmiddels is een groot deel van de Laarsenberg begroeid met bos. We wandelen door het bos en over glooiende paden tussen de velden. Op het laatste deel van de wandeling keren we weer terug naar de Grebbeberg. Eerst onderlangs met uitzicht op het Valleikanaal dat in de Nederrijn uitmondt. Nog een keer 200 trappen op en dan langs de steilrand terug richting Rhenen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op EBK

Rob Wolfs, 26-07-2020

Beste EBK, jammer dat het zo druk was met fietsers. Maar gelukkig is dat lang niet altijd zo. Alle keren dat ik daar gelopen heb, viel dat reuze mee.

Mooie wandeling, maar...

EBK, 24-07-2020

Route gelopen op zo 19-07-20. Prachtige wandeling, mooi uitzicht over de uiterwaarden van de Rijn. Alleen jammer dat je op de Cuneraweg overfietst/overlopen wordt door fietsers, de ene nog sneller dan de ander. Er blijft dan bijna niets anders over dan achterelkaar lopen en daar word ik niet heel blij van. Toen we het 2e stuk van de Cuneraweg liepen, hebben we een trap eerder genomen, zodat we geen last meer hadden van fietsers.

TT Rhenen

Rob Wolfs, 13-07-2020

Deze route is gecontroleerd en de tekst is weer bijgewerkt. Met dank aan Fred den Hertog

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Horeca

Restaurant Cunera

Grebbeweg 1

3911 AS Rhenen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info