Trage Tocht Rijssen

Ligtenberg en Zunase Heide

Trage Tocht Rijssen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Rijssen

 • Startadres:

  café-camping De Keizer
  Holterstraatweg 186
  7462 PN Rijssen

 • Coördinaten:

  52°17’57” N   6°27’50” E

We wandelen onder de rook van Rijssen in het overgangsgebied tussen de Holterberg en het Reggedal. Op het eerste deel van de wandeling lopen we door de bossen en over de Hexelse heide. Het heideveld valt op door de vossenbessen, dopheide en jeneverbessen. Begrazing door runderen leidt hier tot nog meer variatie in planten en struiken. Verderop komen we in een meer halfopen gebied. Het landschap wordt bepaald door een relatief groot hoogteverschil. De stuwwallen liggen zo'n 70 meter boven NAP, terwijl de uitlopers van het Reggedal zich op 8 meter boven NAP bevinden. Het kwelwater van de heuvels komt hier terecht. De voor dit gebied kenmerkende rechte lijnen van sloten en percelen ontstonden toen de voormalige heidevelden door de opmars van kunstmest in onbruik raakten. Weidevogels als grutto en tureluur voelen zich hier nu thuis. De wandeling gaat voor het grootste deel over zand- en graspaden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Theo de Boer

Rob Wolfs, 13-11-2020

Bedankt voor je bericht. Ik heb de klaphekjes ook uit de tekst weggehaald. Wat betreft de opgebroken zandweg onder punt 3 hoor ik graag van volgende wandelaars of dit inderdaad permanent is of tijdelijk. Met behulp van een kaart is het erg gemakkelijk om op dat punt een alternatief te vinden.

Afsluiting en route update

Theo de Boer, 13-11-2020

Gisteren deze tocht gelopen, idd. sommige wat lange stukken maar wat is er veel prachtige natuur om naar om te kijken, dus valt allemaal wel mee. TWEE opmerkingen: bij punt 2 'aan de rand van een open vlakte en rechtdoor over de Hexelse heide' is geen klaphekje meer aanwezig, waardoor je je steeds afvraagt op welk punt van de route je je bevindt; eenmaal het heideveld overgestoken is er ook geen klaphekje meer 'voor de bocht van een ander pad'. Bij punt 3 is 'na de driesprong met Petersdijk rechtdoor, de brede grindweg vervolgen' de eerste zandweg linksaf afgesloten in het kader van werkzaamheden m.b.t. Natura2000. De weg is zodanig omgeploegd dat hij permanent lijkt teruggegeven aan de natuur dus nooit meer te belopen. Wij hebben een alternatief moeten zoeken om op de route terug te komen door de Blokkendijk helemaal uit te lopen en de eerste weg links (Schoneveldsweg) en vandaar weer via de Wanweg naar De Maire.

TT Rijssen

Rob Wolfs, 08-11-2018

De plaats van de bushalte is aangepast. De route is nu met een korte aanloop van ca. 600 meter te bereiken tussen punt 3 en 4 via de Blokkendijk.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gelagkamer De Keizer

Holterstraatweg 186

7462 PN Rijssen

Rustpunt De Zunase Heide

Blokkendijk 4

7466 PE Wierden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info