Trage Tocht Rossum

Volthe(rbroek), Everloo en Roderveld

Trage Tocht Rossum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Rossum (Ov)

 • Startadres:

  bushalte De Weeldbaan, Rossum
  De Weeldbaan
  Rossum

 • Coördinaten:

  52°21’0” N   6°55’41” E

We maken een mooie Twentse tocht vanuit Rossum. We wandelen over zandpaden, smalle voetpaadjes en rustige asfaltweggetjes langs de randen van de Voltheres en Wiekeres. Op de overgang naar de elzenbroekbossen van het Voltherbroek zien we natte hooilanden en poelen die mede zijn aangelegd voor de zeldzame boomkikker die hier nog voorkomt. We volgen de zandweg langs het verstilde Almelo-Nordhornkanaal. Sinds de sluiting voor de scheepvaart in 1960 heeft het kanaal zich tot een natuurgebied ontwikkeld met vele soorten bloemen, vissen en vogels. Langs de Voltherbeek en tussen de velden lopen we naar de boerderijen in het gehucht Volthe. Volgt een flink stuk over de Loosteresweg langs typisch Twentse erven. We komen in de buurt van havezate Het Everloo, waar het landschap verandert in een meer bosrijke omgeving. De oorspronkelijk havezate is in het begin van de 19e eeuw afgebroken. Het bijbehorende ‘bouwhuys’ uit 1704 is tegenwoordig in gebruik als horecabedrijf. In 1813 werd het landgoed gekocht door predikant Johannes Palthe. Zijn nakomelingen beheerden het landgoed tot 2005. Tegenwoordig is het landgoed eigendom van Natuurmonumenten evenals het belendende Roderveld. Een kleinschalig natuurgebiedje met bos, nat heideveld en vennetjes. Dwars door het gebied loopt een spoordijk van de voormalige stoomtramlijn Oldenzaal-Denekamp. Ter herinnering staat bij de kruising met de Palthendijk een gerenoveerd wachthuisje met een stukje van de oude rails.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aanrader trage tocht Rossum

Elvera Breedland, 23-07-2020

Vandaag de trage tocht Rossum gelopen. Prachtige route, afwisselend en de routebeschrijving klopt als een bus! Top!

Reactie op Henri

Rob Wolfs, 14-02-2018

Beste Henri, bedankt. Ik pas de tekst aan.

TT Rossum

Henri achterkamp, 13-02-2018

Het rode vogelhuisje zoals in de route staat beschreven, is verdwenen. Echter het pad waar je in de beschrijving direct daarna linksaf zou moeten gaan is voorzien van een paaltje met gele pijl. Verder is de route goed beschreven en is het een mooie afwisselende wandeltocht!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info