Trage Tocht Rotterdam Zuid (stadse tocht)

Zuiderpark, Charlois en Katendrecht

Trage Tocht Rotterdam Zuid (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Rotterdam

 • Startadres:

  metrostation Wilhelminaplein
  uitgang Wilhelminakade
  3072 AP Rotterdam

 • Coördinaten:

  51°54’24” N   4°29’20” E

We maken een verrassende wandeling door een paar Rotterdamse volkswijken en door het langgerekte Zuiderpark, zonder dat we erg hebben in de hectiek van Ahoy en het Zuidplein. Natuurlijk zien we ook de Maas en de havens bij de Kop van Zuid. Op de eerste kilometers zien we de trendy buurten rond de Binnenhaven en daarna de mediterraan aandoende Afrikaanderwijk. Achter de markt van het Afrikaanderplein ligt een grappig parkje verstopt, met zelfs een botanische tuin. Langs de Essalam Moskee steken we door naar het Varkenoordse Park. De tocht doorkruist daarna het groene tuindorp Vreewijk. Deze buurt uit 1913 is gebouwd voor de 'minder gegoede bevolkingsklasse'. Het stratenplan van is er gebaseerd op het oorspronkelijke slotenpatroon van de voormalige polder. In het Zuiderpark kiezen we zoveel mogelijk de voetpaden. Langs de Boergoensevliet bereiken we het voormalige dorp Charlois, uit te spreken als 'Sjaarloos'. Aan de kerk en het plein eromheen kun je zien dat het dorp, samen met Katendrecht, een geschiedenis heeft die ver teruggaat. Even verder staan we op de kade van de Nieuwe Maas. De laatste kilometers wandelen we langs de druk bevaren rivier. We passeren het ventilatiegebouw van de Maastunnel en steken met het pontje (!!) over naar Katendrecht. Op Katendrecht en de Kop van Zuid worden we getrakteerd op fraai havenerfgoed, zoals de S.S. Rotterdam, de Fenixloods en natuurlijk Hotel New York. Maar ook de moderne skyscrapers mogen er zijn.
Let op: het pontje naar Katendrecht vaart alleen ma-vr.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Koriander

Kromme Zandweg 79

3082 PZ Rotterdam

Grand café Loos

Westplein 51

3016 Bl Rotterdam

Hotel New York

Koninginnenhoofd 1

3072 AD Rotterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info