Trage Tocht 's-Gravendeel

Groot Koninkrijk en Bonaventura

Trage Tocht 's-Gravendeel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  's-Gravendeel

 • Startadres:

  wandelknooppunt 75, 's-Gravendeel
  kruising Havenstraat-Bevershoekstraat
  3295 XJ 's- Gravendeel

 • Coördinaten:

  51°46’50” N   4°37’20” E

Lekker lange wandeling in een gebied waar je niet zo snel een Trage Tocht verwacht. We wandelen tussen grote aardappelvelden en akkers met bieten en graan. Tussen die akkers liggen vlieten, boezems en kreken. Staatsbosbeheer en Hoekse Waard Landschap geven volop ruimte aan nieuwe natuur langs deze waterlopen. Zo heeft de aanleg van de HSL bijgedragen aan de totstandkoming van trage paden in de polder. Vanuit 's-Gravendeel lopen we via de grasdijk het bedrijventerrein uit en lopen we de prachtige polder Groot Koninkrijk in. Dit is werkelijk een schitterende plek waar Dordtse Kil en Oude Maas samenvloeien. In de polder is het een drukte van jewelste met grote groepen ganzen, puttertjes, een koppel sperwers en een kiekendief op jacht. Zelfs een ree maakt zich tussen het riet uit de voeten. In Puttershoek is molen De Lelie een aangename onderbreking, niet in het minst vanwege de naastgelegen theetuin (alleen weekend). Dan volgen de groenblauwe linten door de boerenpolder Bonaventura. Heerlijk, eindeloos. Voorbij Mookhoek staan we dan oog-in-oog met de flitstrein. In een fractie zijn we er voorbij en kunnen we nog even genieten van het lege land en van de dijk langs het Dordtse Kil.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Honden

Rutger Burgers, 15-11-2018

Kun je aangeven op welk deel van de route honden niet zijn toegestaan? Wellicht kan een volgende wandelaar van deze tocht eens letten op bordjes 'hondenverbod', ze zijn mij bij het maken van deze route niet opgevallen. Ik vrees dat je aan het eind van de wandeling niet juist bent gelopen, want hier houden we zowat tot het eind de grasdijk aan.

Honden

Monique gerwinat, 14-11-2018

Leuke route, al waren er diverse stukken waarop honden toch niet toegestaan bleken. Beetje jammer als je dan ineens kilometers om zou moeten lopen. ook het einde van de wandeling had voor mij niet zo gehoeven. Geen prettige loopomgeving, wanneer je continu opzij moet voor auto's.

Trage wandeling door de Hoekse Waard

Kees van der Sijs, 16-07-2018

J.l. zaterdag met vriendin deze tocht gelopen. Vlakbij Rotterdam nogwel en dan zo'n afwisselende wandeling met wijdse uitzichten over de akkers en veel rust en stilte. Prima beschrijving van de route. Nergens verkeerd gelopen. Bij punt 2) heb je (nà ruim 1 km.) een klaphek, maar dat was afgegrendeld. We moesten over een tamelijk hoog hek klimmen en dat kostte ondergetekende enige moeite. Een overstapje zou hier goed op zijn plaats zijn. Theetuin "De Koffiemolen" is een aanrader. Vlakbij de molen. Een zeer vriendelijke mevrouw bediende ons met geurige koffie met wat lekkers. Een gezellige lokatie met 2 rollenbollende katten als toegift. Soms moesten we behoorlijk door het hoge riet struinen, maar nergens was dat echt bezwaarlijk. De flitstrein naar Breda en Parijs v.v. loopt dwars door dat deel van de waard en gaf toch wel enige hinder vanwege het lawaai. Tenslotte nog een stukje bos en dan op de dijk langs de Dordtse Kil weer terug naar het beginpunt. Een boeiende wandeling die naar een herhaling verlangt. Wie weet voor volgend voorjaar/zomer.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info