Trage Tocht 's-Gravendeel

Groot Koninkrijk en Bonaventura

Trage Tocht 's-Gravendeel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  's-Gravendeel

 • Startadres:

  wandelknooppunt 75, 's-Gravendeel
  kruising Havenstraat-Bevershoekstraat
  3295 XJ 's- Gravendeel

 • Coördinaten:

  51°46’50” N   4°37’20” E

Lekker lange wandeling in een gebied waar je niet zo snel een Trage Tocht verwacht. We wandelen tussen grote aardappelvelden en akkers met bieten en graan. Tussen die akkers liggen vlieten, boezems en kreken. Staatsbosbeheer en Hoekse Waard Landschap geven volop ruimte aan nieuwe natuur langs deze waterlopen. Zo heeft de aanleg van de HSL bijgedragen aan de totstandkoming van trage paden in de polder. Vanuit 's-Gravendeel lopen we via de grasdijk het bedrijventerrein uit en lopen we de prachtige polder Groot Koninkrijk in. Dit is werkelijk een schitterende plek waar Dordtse Kil en Oude Maas samenvloeien. In de polder is het een drukte van jewelste met grote groepen ganzen, puttertjes, een koppel sperwers en een kiekendief op jacht. Zelfs een ree maakt zich tussen het riet uit de voeten. In Puttershoek is molen De Lelie een aangename onderbreking, niet in het minst vanwege de naastgelegen theetuin (alleen weekend). Dan volgen de groenblauwe linten door de boerenpolder Bonaventura. Heerlijk, eindeloos. Voorbij Mookhoek staan we dan oog-in-oog met de flitstrein. In een fractie zijn we er voorbij en kunnen we nog even genieten van het lege land en van de dijk langs het Dordtse Kil.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige tocht

Pegpeg, 12-08-2019

Hele fijne wandeling vol afwisseling. Bij start paar km fout gelopen (de grasdijk zag er zo aantrekkelijk uit, die móest wel in de wandeling zitten). Dat maakte de wandeling iets langer en nog mooier!

Verrassend mooi

Richard Hagebeek, 02-06-2019

Vandaag deze wandeling gelopen in de wetenschap dat het 30 graden zou worden.. Rond 8 uur gestart vanuit 's Gravendeel en voor de zekerheid maar zelf koffie meegenomen. Dat was maar goed ook want bij de molen hadden we pas om 10 uur kunnen neerstrijken. Op de eerste grasdijk was het gras erg hoog en nat. Geen probleem, maar met een korte broek wat minder handig in verband met teken. Dat hoge gras kwamen we onderweg wel vaker tegen. We vonden de wandeling erg mooi. Veel graspaden en bloemrijke kanten met voor ons onbekende soorten. Verassend mooi en heerlijk rustig is de korte samenvatting. Wel jammer van de HSL, die de hele wandeling hoorbaar is. Ik kan mij voorstellen dat de bewoners van de Hoeksche Waard hier niet blij mee zijn. De routebeschrijving was weer perfect. Voor de zekerheid heb ik altijd het GPS track zichtbaar op Guru Maps (voorheen Galileo), maar deze eigenlijk niet nodig gehad.

Honden

Rutger Burgers, 15-11-2018

Kun je aangeven op welk deel van de route honden niet zijn toegestaan? Wellicht kan een volgende wandelaar van deze tocht eens letten op bordjes 'hondenverbod', ze zijn mij bij het maken van deze route niet opgevallen. Ik vrees dat je aan het eind van de wandeling niet juist bent gelopen, want hier houden we zowat tot het eind de grasdijk aan.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info