Trage Tocht Scherpenzeel

Grebbelinie en Valleikanaal

Trage Tocht Scherpenzeel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Scherpenzeel

 • Startadres:

  Plein 1940, Scherpenzeel

  3925 JM Scherpenzeel

 • Coördinaten:

  52°4’46” N   5°29’23” E

Deze wandeling loopt grotendeels gelijk op met stukken van drie verschillende klompenpaden: het Broekpad, het Oudenhorsterpad en het Dashorsterpad. Het eerste deel van de route lopen we over de Lambargerkeerkade naar de Grebbeliniedijk langs het Valleikanaal. Door de eeuwen heen is het Valleikanaal bij stukjes en beetjes gerealiseerd, deels door het benutten van bestaande waterlopen, deels door het graven van een nieuw deel. De laatste grote schakel in het Valleikanaal ten oosten van Leusden is pas kort voor de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd. De Grebbelinie werd in de 18e eeuw aangelegd en moest West-Nederland beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten door hele gebieden onder water te zetten. Rijnwater werd bij de Grebbesluis ingelaten. Via een ingenieus stelsel van kades, stuwen en sluizen werd het water verdeeld over een gebied tussen Rhenen en de voormalige Zuiderzee. Voor en achter het langs het Valleikanaal opgeworpen wallichaam van de Grebbelinie werden in de jaren 1939-40 betonnen kazematten gebouwd. De meeste zijn van het type 'stekelvarken' voor lichte mitrailleur en hebben drie, vijf of zeven schietgaten. Het kanaal zelf diende als tankhindernis. Het tweede deel van de wandeling volgen we eerst nog de Roffelaarskade (ook een keerkade in de Grebbelinie) en daarna blijven we steeds op de randen van bos en boerenland. Het laatste deel van de route lopen we over Landgoed Scherpenzeel.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie wandeling

Saskia Brandenburg, 30-08-2020

De wandeling kent veel afwisseling in wandelgebied (landerijen/bossen). Een uitstekende routebeschrijving, Onderweg zijn diverse bezienswaardigheden te zien, zoals een mooie landhuis, een loopgraaf en diverse kazematten. Onderweg hebben we ook nog een ree gezien.

Mooie valeiwandeling

Fred Den Hertog, 21-06-2020

Een wandeling die je veel moois laat zien van de Gelderse Vallei. Wel stukken verhard, maar ook op een zondag best rustig. Vooral het stuk langs het Valleikanaal is interessant en mooi. Goed beschreven route en informatieve inleiding.

TT Scherpenzeel

Rob Wolfs, 23-01-2018

Deze wandeling is in het veld gecontroleerd. De routebeschrijving is geactualiseerd.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info