Trage Tocht Schoonloo 2

Schoonlo'er Strubben en beekdal Elperstroom

Trage Tocht Schoonloo 2
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Schoonloo

 • Startadres:

  café-restaurant Hegeman
  Hoofdstraat 16
  9443 PA Schoonloo

 • Coördinaten:

  52°54’18” N   6°41’58” E

We maken een prachtige wandeling in het Hart van Drenthe vanuit het dorp Schoonloo. Het eerste deel van de route gaat heel even gelijk op met het bekende Pieterpad door de fraaie Schoonlo'er Strubben, een restant van vroegere eikenbossen. De route vervolgt langs de rand van boswachterij Grolloo in de richting van het beekdal. Aan de overkant van de Schoonlo'erweg komen we in boswachterij Schoonloo. Dit bos werd vanaf 1925 met dennen aangeplant voor de houtproductie, maar is inmiddels al een stuk gevarieerder. Eerst passeren we het Zwarte Water of Elpermeer, overblijfsel van een ingestorte oude ijsheuvel die zich vulde met water. Verderop wandelen we langs het uitgestrekte beekdal van de Elperstroom. We zien het beekdal in verschillende stadia: van oud en ruig nat beekdalgrasland met houtwallen en elzenhagen tot nieuw en net afgegraven bouwland. De Elperstroom staat voor een netwerk van beekjes en slootjes,die samen het natte ecosysteem in stand houden. Het beekdal wordt begraasd door pikzwarte Galloway-runderen. Op de rand van het beekdal en de boswachterij zien we mooie eikenwallen en eikenlanen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Rust en Ruimte

Peter Polling, 22-06-2020

Wat een heerlijke wandeling! Nou was het maandag, dus rustig, zonnig met wat wind, dus ideaal wandelweer, maar het was niet alleen daarom een prachtige wandeling, Door de afwisseling, het lopen langs de bosrand en de verrassende doorkijkjes werd het een heerlijke dag. Dank!

Reactie op Irma

Rob Wolfs, 17-06-2020

Bedankt, Irma. Goed om te horen dat de wandeling bevallen is. Ik ga de tekst aanpassen.

Wandeling Schoonloo

Irma Zweekhorst, 16-06-2020

Vandaag deze route gelopen. Weinig wandelaars tegen gekomen. De route is afwisselend en gaat over bijzondere paden. De beschrijving is goed. We ontdekten 1 foutje: 1e stuk laatste zin. Dit pad blijven volgen. Als het pad naar rechts afbuigt, rechtdoor gaan, via metalen hek naar de asfaltweg.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Hegeman

Hoofdstraat 16

9443 PA Schoonloo

Herberg de Loohoeve

Hoofdstraat 20

9443 PA Schoonloo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info