Trage Tocht Schoonloo 2

Schoonlo'er Strubben en beekdal Elperstroom

Trage Tocht Schoonloo 2
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Schoonloo

 • Startadres:

  café-restaurant Hegeman
  Hoofdstraat 16
  9443 PA Schoonloo

 • Coördinaten:

  52°54’18” N   6°41’58” E

We maken een prachtige wandeling in het Hart van Drenthe vanuit het dorp Schoonloo. Het eerste deel van de route gaat heel even gelijk op met het bekende Pieterpad door de fraaie Schoonlo'er Strubben, een restant van vroegere eikenbossen. De route vervolgt langs de rand van boswachterij Grolloo in de richting van het beekdal. Aan de overkant van de Schoonlo'erweg komen we in boswachterij Schoonloo. Dit bos werd vanaf 1925 met dennen aangeplant voor de houtproductie, maar is inmiddels al een stuk gevarieerder. Eerst passeren we het Zwarte Water of Elpermeer, overblijfsel van een ingestorte oude ijsheuvel die zich vulde met water. Verderop wandelen we langs het uitgestrekte beekdal van de Elperstroom. We zien het beekdal in verschillende stadia: van oud en ruig nat beekdalgrasland met houtwallen en elzenhagen tot nieuw en net afgegraven bouwland. De Elperstroom staat voor een netwerk van beekjes en slootjes,die samen het natte ecosysteem in stand houden. Het beekdal wordt begraasd door pikzwarte Galloway-runderen. Op de rand van het beekdal en de boswachterij zien we mooie eikenwallen en eikenlanen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooi!

Ingrid, 05-03-2021

Vandaag, op mijn verjaardag, onder een fijn zonnetje deze route gelopen. De omgeving Schoonloo met de bossen kennen we ondertussen behoorlijk goed, maar dit stuk er net buiten was grotendeels onbekend. Heerlijke wandeling, heel rustig, afwisselend en veel onverhard. En nu, itt de vorige reactie van Aaltsje uit november, met overal water. We moesten zelfs een stukje door het bos klauteren omdat het pad fiks onder water stond. Tot groot genoegen van onze waterminnende hond. Ik zag trouwens ook een Galloway rund rustig tot boven haar knieën in het water verpozen, apart. Dank weer voor de fraaie route!

Reactie op Aaltsje

Rob Wolfs, 07-12-2020

Bedankt voor je reactie Aaltsje. Ik dacht dat ik de tekst ook had aangepast, maar kennelijk niet of er is iets fout gegaan bij het opslaan van de tekst. Fijn dat je het even gecontroleerd hebt. Nu is de tekst ook bijgewerkt.

Nog een opmerking trage tocht Schoonloo 2

Aaltsje Ypeij, 06-12-2020

Beste Rob, bedankt voor je reactie op mijn reactie. Ik zag dat je het gedeelte van de route door het natuurgebied de Dennen op de kaart hebt aangepast echter in de beschrijving (bij punt 6) vind ik dit nog niet terug . Dit zou moeten zijn: ná jouw tekst: 'hier ga je linksaf' : je komt uit bij een afsluitboom. Vlak voor deze afsluitboom is een klaphekje aan de rechterkant welke toegang geeft tot een prachtig natuurgebiedje De Dennen met jeneverbessen struweel. Pad door dit gebied rechtdoor vervolgen. Weer door klaphekje en linksaf op fietspad langs voorrangsweg. Na ongeveer 200 m kom je dan bij een kruising waar je de weg oversteekt en dan de eerste weg schuin linksaf Hoofdstraat. Je loopt Schoonloo binnen enz. (Jouw tekst vervolgen).

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Hegeman

Hoofdstraat 16

9443 PA Schoonloo

Herberg de Loohoeve

Hoofdstraat 20

9443 PA Schoonloo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info