Trage Tocht Schoonloo

Boswachterij Grolloo, Halkenbroek en Holmers

Trage Tocht Schoonloo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Schoonloo

 • Startadres:

  excursieschuur Staatsbosbeheer, Elp
  Ieberen 1
  9442 TJ Elp

 • Coördinaten:

  52°54’7” N   6°40’20” E

We maken een stevige boswandeling in en om de boswachterij Grolloo, ten westen van Schoonloo. We lopen door afwisselende dennen- en loofbossen, langs de rand van boerenland, langs uitgestrekte heidevelden en enkele mooie vennen. Het is wel een tocht die soms over ongebaande paden gaat. In de zomer kan het gras wel eens hoog staan of lijken paadjes dan bijna dichtgegroeid. Af en toe wordt het slalommen langs bomen die over het pad liggen, gevolg van storm of moedwillig door de terreineigenaar neergegooid. We krijgen het gevoel dat we hier van God en alles verlaten zijn: wat een ongekende rust en stilte. Maar allermooist is misschien nog wel het traject langs de ruige velden in het beekdal Halkenbroek en Holmers. Hier ontspringt het Amerdiep, een van de bovenlopen van de Drentsche Aa. Sinds 2012 wordt hier het gebied weer natter gemaakt. Aan het eind van de route lopen we over een keienweg terug naar het beginpunt. De veldkeien zijn lang geleden met het landijs vanuit Scandinavië aangevoerd. Tijdens het omspitten van de grond voor de bosaanplant kwamen ze tevoorschijn. Ze zijn toen gebruikt om de zandwegen te verharden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

TT Schoonloo

Rob Wolfs, 30-11-2020

Het tweede gedeelte van deze route is flink op de schop gegaan in verband met nieuwe rustgebieden. Tegelijkertijd is gebruik gemaakt van een nieuwe gemarkeerde kronkelroute, het Sprokkelspoor. Met grote dank aan Wandelaar Con die deze taak op zich heeft genomen Tekst en kaarten zijn aangepast.

Reactie op Hielke

Rob Wolfs, 26-07-2020

Beste Hielke, bedankt voor je reactie. In de zomerperiode kan het gras inderdaad behoorlijk hoog staan op sommige paden. Het is belangrijk om je daar goed op te kleden. Maar het maakt deze route ook wel weer spannend.

Pas op voor teken op de graspaden

Hielke Bijsma, 25-07-2020

Beste Rob, vandaag 25-07-2020 deze Trage Tocht gewandeld. Een deel van de paden van de route zijn afgezet met boomstammen of takken. Je kunt er overigens wel gewoon omheen lopen. Vanwege de boomstammen of takken worden deze paden nauwelijks belopen, waarschijnlijk alleen door Trage Tocht wandelaars. Hierdoor staat het gras vrij hoog. Op het graspad op de grens van bos en akkerland zelfs tot okselhoogte bij mijn echtgenote. We hebben ons na dit graspad gecontroleerd op teken en hebben er vier verwijderd. Daarna hebben we de graspaden met hoog gras vermeden en hebben op de GPS de route zo nu en dan verlaten om deze verderop weer te vervolgen. Overigens wel een mooie route.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Dwalen door Drenthe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Dwalen door Drenthe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info