Trage Tocht Schoonloo

Boswachterij Grolloo, Halkenbroek en Holmers

Trage Tocht Schoonloo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Schoonloo

 • Startadres:

  excursieschuur Staatsbosbeheer, Elp
  Ieberen 1
  9442 TJ Elp

 • Coördinaten:

  52°54’7” N   6°40’20” E

We maken een stevige boswandeling in en om de boswachterij Grolloo, ten westen van Schoonloo. We lopen door afwisselende dennen- en loofbossen, langs de rand van boerenland, langs uitgestrekte heidevelden en enkele mooie vennen. Het is wel een tocht die soms over ongebaande paden gaat. In de zomer kan het gras wel eens hoog staan of lijken paadjes dan bijna dichtgegroeid. Af en toe wordt het slalommen langs bomen die over het pad liggen, gevolg van storm of moedwillig door de terreineigenaar neergegooid. We krijgen het gevoel dat we hier van God en alles verlaten zijn: wat een ongekende rust en stilte. Maar allermooist is misschien nog wel het traject langs de ruige velden in het beekdal Halkenbroek en Holmers. Hier ontspringt het Amerdiep, een van de bovenlopen van de Drentsche Aa. Sinds 2012 wordt hier het gebied weer natter gemaakt. Aan het eind van de route lopen we over een keienweg terug naar het beginpunt. De veldkeien zijn lang geleden met het landijs vanuit Scandinavië aangevoerd. Tijdens het omspitten van de grond voor de bosaanplant kwamen ze tevoorschijn. Ze zijn toen gebruikt om de zandwegen te verharden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Ingrid

Rob Wolfs, 25-03-2020

Beste Ingrid, bedankt voor je reactie. Op basis van jouw aanwijzingen heb ik de tekst en kaarten na punt 6 aangepast.

Pad verdwenen

Ingrid van der Heide, 24-03-2020

Op 20 maart 2020 deze prachtige wandeling gelopen. Heerlijk rustig en veel afwisseling. Ik vond het zelf nog wel meevallen om het stuk te volgen waar gekapt is. En de kap lijkt al even geleden, dus er zal niet meer volgen dunkt me. Maar : na punt 6 waar staat:'daar ga je linksaf lang de bosrand.' Het pad is afgegraven en verdwenen, je gaat nu rechtdoor, vlak voordat je bij een fietspad komt linksaf smal slingerpaadje het bos in. Aan het eind links en daarna eerste rechts, ben je weer op de oorspronkelijke route. Je loopt dus niet bovenlangs het ven maar met een ruime boog onderlangs, hetgeen een heel mooi pad is trouwens. Het is dus ook hier handig om GPS of kaart te hebben.

Reactie op L. Redder

Rob Wolfs, 19-02-2019

Bedankt voor je reactie. We gaan het dus maar even afwachten hoe het zich verder ontwikkelt hier. Wandelaars zijn in ieder geval gewaarschuwd. Gebruik een gpx-track of een goede topokaart om hier niet te verdwalen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info