Trage Tocht Schoonloo

Boswachterij Grolloo, Halkenbroek en Holmers

Trage Tocht Schoonloo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Schoonloo

 • Startadres:

  excursieschuur Staatsbosbeheer, Elp
  Ieberen 1
  9442 TJ Elp

 • Coördinaten:

  52°54’7” N   6°40’20” E

We maken een stevige boswandeling in en om de boswachterij Grolloo, ten westen van Schoonloo. We lopen door afwisselende dennen- en loofbossen, langs de rand van boerenland, langs uitgestrekte heidevelden en enkele mooie vennen. Het is wel een tocht die soms over ongebaande paden gaat. In de zomer kan het gras wel eens hoog staan of lijken paadjes dan bijna dichtgegroeid. Af en toe wordt het slalommen langs bomen die over het pad liggen, gevolg van storm of moedwillig door de terreineigenaar neergegooid. We krijgen het gevoel dat we hier van God en alles verlaten zijn: wat een ongekende rust en stilte. Maar allermooist is misschien nog wel het traject langs de ruige velden in het beekdal Halkenbroek en Holmers. Hier ontspringt het Amerdiep, een van de bovenlopen van de Drentsche Aa. Sinds 2012 wordt hier het gebied weer natter gemaakt. Aan het eind van de route lopen we over een keienweg terug naar het beginpunt. De veldkeien zijn lang geleden met het landijs vanuit Scandinavië aangevoerd. Tijdens het omspitten van de grond voor de bosaanplant kwamen ze tevoorschijn. Ze zijn toen gebruikt om de zandwegen te verharden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op L. Redder

Rob Wolfs, 19-02-2019

Bedankt voor je reactie. We gaan het dus maar even afwachten hoe het zich verder ontwikkelt hier. Wandelaars zijn in ieder geval gewaarschuwd. Gebruik een gpx-track of een goede topokaart om hier niet te verdwalen.

Prachtige route, maar soms lastig te interpreteren

L. Redder, 19-02-2019

Afgelopen zaterdag deze route gelopen. Het eerste deel van de route is werkelijk waar prachtig........ De ongebaande paden, tussen de struiken door schitterende vennetjes, de blokkades en omgevallen bomen waar je heerlijk omheen slalomt...... Echt genieten! Zelf liep ik hopeloos verkeerd bij punt 4, waar ik in plaats van min of meer rechtdoor TE rechtdoor liep. Hierdoor een paar extra kilometers bij de route aangeplakt....... Weer terug en daarna gelukkig wel weer op het juiste pad terecht gekomen. Alleen ..... Op dat gedeelte is Staatsbosbeheer bezig met flinke kaalkap op diverse plekken. Ik vond de route hierdoor op sommige plekken lastig te interpreteren. Ik ben er zelf wel uitgekomen, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dat lukt, zeker niet als er nog meer gekapt gaat worden. De in punt 4 genoemde bosrand (bij het open veld) is al verdwenen. Niet alle nummers zijn meer leesbaar op de stenen, maar dat heb ik niet als een probleem ervaren. In elk geval vond ik het een geweldige route en heb ik volop genoten. Het ligt er nu een beetje aan wat de bosbouwers nog meer gaan doen in dit gebied en/of de route dan goed te volgen blijft...........!

Reactie op Florian

Rob Wolfs, 14-08-2017

Bedankt Florian voor je bericht, ik heb de goede gpx teruggezet.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info