Trage Tocht Sellingen

Holle Beetse en Vennekampen, Ruiten Aa(kanaal) en Ter Borg

Trage Tocht Sellingen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Sellingen

 • Startadres:

  Informatiecentrum De Noordmee
  Dennenweg 1A
  9551 VJ Sellingen

 • Coördinaten:

  52°56’52” N   7°8’10” E

We maken een prachtige, gevarieerde en vooral ook stille wandeling vanuit het Groningse esdorp Sellingen. In het halfopen coulisselandschap van Westerwolde langs bolle essen, een rechtlijnig kanaal en door een kronkelend beekdal. Via het kerkenpad langs het hervormde kerkje dat waarschijnlijk uit de 14e eeuw stamt verlaten we alweer snel de bebouwing. Hier is het ver weg kijken over de Holle Beetse en Vennekampen, een voormalig landbouwgebied maar sinds 2009 natuur met vochtige graslanden, bosjes, houtwallen en akkers op hoge essen. We steken de Zuides dwars over naar de Sellingerbossen. De bossen werden hier in het kader van de werkverschaffing in de vorige eeuw aangelegd. Volgt een stuk langs het Ruiten-Aakanaal, gegraven om wateroverlast tegen te gaan en lange tijd in gebruik als scheepvaartroute, maar nu een oase van rust. Bijzonder zijn de ruige paden langs de rietfilterplassen die zijn aangelegd om water uit het kanaal te zuiveren. In de omgeving van buurtschap Laude lopen we langs mooie boerderijen en volgen we paden langs boerenland. Een hoogtepunt is het idyllische traject door de graslanden langs de kronkelende Ruiten Aa, verboden voor honden in verband met de witte koeien. Maar ook het laatste deel van de tocht is niet te versmaden: een heel ander landschap rondom Ter Borg met een groot heideveld en schaapskudde, vennetjes en oeroude eiken. En als toefje op de pudding het Theater van de Natuur met fraai uitzicht over het beekdallandschap.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Schitterende route

Dick Duineveld, 25-09-2020

Gisteren hebben we deze wandeling gelopen. Een dag later ben ik nóg onder de indruk! Een werkelijk prachtige route door een meer dan afwisselend landschap. En wat was het stil..... Staat nu in mijn persoonlijke top tien van favoriete wandelingen. Aanrader!!! De routebeschrijving klopt als een bus (een -klein- puntje bij 8: 'Aan het eind linksaf, bij een paal met een gele kop', wij vonden de kleur meer oranje dan geel). Complimenten voor de routemaker!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info