Trage Tocht Sleenerzand

Zweelooërveld, Galgenberg en Papeloze Kerk

Trage Tocht Sleenerzand
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Schoonoord

 • Startadres:

  parkeerplaats Bos van de Toekomst
  Slenerweg
  Schoonoord

 • Coördinaten:

  52°49’40” N   6°46’17” E

We maken een mooie wandeling om en door de boswachterij Sleenerzand en langs de randen van het Zweelooërveld in een uitermate stil en rustig gebied. Vanaf het huifkarcentrum Rijmaaran lopen we door het bos langs een mooi vennetje en een heideveld met jeneverbesstruiken naar de bosrand. We lopen steeds op de rand van het bos en de akkers en weilanden van het Wezuper- en Zweellooërveld. We passeren nog verschillende keren kleine vennen en heideveldjes. Het laatste deel van de tocht gaat weer voornamelijk door het bos. Het grafheuvelveld Galgenberg is een bijzonder archeologisch monument. In deze grafheuvel werd bijna 3500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand begraven. Hij kreeg zijn gouden oorsieraden, bronzen bijl en pijlen mee. Rondom de grafheuvel werd een palenkrans opgericht. Dit was een teken dat de doden met rust moesten worden gelaten. In 1996 is de krans gereconstrueerd. Even voor het eind van de wandeling lopen we nog langs het grote hunebed De Papeloze Kerk.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Sleenerzand

Rob Wolfs, 18-03-2019

De route is gecontroleerd en het startpunt is aangepast. Kaarten en teksten zijn weer bij de tijd. Met dank aan vrijwilliger Con.

Reactie op L. Oost

Rob Wolfs, 18-01-2019

Bedankt voor uw reactie en aanvulling.

Startadres Rij Maar An

Dhr. L. Oost, 16-01-2019

Recreatiecentrum Rij Maar An is per 31 oktober 2018 definitief gesloten. Men kan de auto daar niet meer parkeren. De locatie is met een hek afgesloten. Een mogelijkheid om te parkeren is uitgangspunt bushalte Voshaar, lijn 21, ongeveer 300 m rijden richting Sleen, aan de linkerkant langs de Slenerweg parkeerplaats genaamd: Bos van de Toekomst. U kunt de route als volgt beginnen: Bij bushalte Voshaar, lijn 21 wandelt u richting hunebed D49, daarna bij pad met 3 enorme grote stenen gaat u rechtsaf. Aan het eind van dit pad gaat u linksaf en u pakt de route zo weer op volgens de routebeschrijving. Het is een bijzonder mooie route. Ik kan het u van harte aanbevelen. Groet, Leo Oost

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info