Trage Tocht Soerense Veld

Kroondomein Het Loo

Trage Tocht Soerense Veld
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Hoog Soeren

 • Startadres:

  parkeerplaats kapel Hoog Soeren
  Hoog Soeren 44
  7346 AJ Hoog Soeren

 • Coördinaten:

  52°13’8” N   5°52’21” E

We wandelen over brede paden door licht glooiende naald- en eikenbossen aan de noordkant van Hoog Soeren. We komen langs het uitgestrekte Soerense Veld en het heideveld De Vosselt. De voornaamste bestemming van de Koninklijke Houtvesterij was in het verleden jacht en bosbouw. Van oudsher is het gebied bekend om zijn wild. De koninklijke bospercelen hebben prachtige veldnamen als De Slicht, Ossenveld, Langeberg, Meervelderbos, Duvelsdel en Oude Deling. Wie rust en stilte zoekt, moet hier wezen. Alleen niet in de periode tussen 15 september en 25 december, want dan zijn deze bossen op slot voor de jacht. Hoog Soeren is een idyllisch gehucht midden op de Veluwe met een beschermd dorpsgezicht. Er wonen niet meer dan 250 mensen. Het dorp kent drie asfaltwegen met een eigen naam. De onverharde wegen hebben geen naam. Een adres wordt aangeduid met de dorpsnaam en het huisnummer. Tot aan het eind van de 19e eeuw was Hoog Soeren een agrarische gemeenschap. Door de crisisjaren toentertijd moesten veel Soerenaren hun boerderij en grond verkopen. Vanaf die periode ontstond langzamerhand een dorp met burgerwoningen. Tegenwoordig wonen er volgens Wikipedia relatief veel 65-plussers en mensen met een hoog inkomen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Heerlijke wandeling

Roland MD, 03-07-2020

Dit blijft een prachtige wandeling met veel afwisseling. Onder punt 4 moet eigenlijk nog een zin worden toegevoegd. Ik liep vandaag met de beschrijving en ik merkte dat er iets ontbreekt. Tussen deze twee zinnen 'Je passeert een grote open vlakte aan je linkerhand. Je gaat op de hoek aan het einde van de heidevlakte naar rechts.' ga je namelijk nog een keer linksaf op een t-splitsing, aan het einde van het pad. Je krijgt vervolgens een heideveld aan je rechterhand. En op de hoek van dát heideveld ga je naar rechts om de weg over te steken.

Rustige bossen en heidevelden

Roland MD, 18-02-2019

Deze route heb ik op zondag 17 februari 2019 gelopen. En op deze eerste lenteachtige zondag van het jaar was het toch heerlijk rustig op deze route. Slecht een paar wandelaars, de boswachter in z'n terreinwagen en wat groepjes mountainbikers kruisten mijn pad. De route was prima te lopen met de combi routebeschrijving en GPS track op m'n mobiel. De omgeving is erg mooi en je loopt door verschillende landschappen. Ik vind vooral de stukken op de grens heide/bos erg mooi. Trage mulle zandpaden langs heidevelden afgewisseld met stille bospaden en lange halfverharde wegen. En gelukkig geen lange asfaltstukken... Al met al een plezierige tocht die voor herhaling vatbaar is.

Mooi en rustig

Jan Steman, 12-08-2016

Mooie wandeling, over hele rustige paden. Incidenteel kom je wat fietsers tegen. Ook weer wat wilde zwijnen gespot met jonkies. Veel graspaden. Onze 'waterdichte' schoenen konden het vele natte gras vandaag niet aan, een paar droge sokken bood voldoende uitkomst voor de rest van de tocht. We gaan deze tocht zeker nog een keer lopen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant De Echoput

Amersfoortseweg 86

7346 AA Hoog Soeren

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info