Trage Tocht Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg, De Paltz en de Zoom

Trage Tocht Soesterberg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Soesterberg

 • Startadres:

  Nationaal Militair Museum
  Verlengde Paltzerweg 1
  3768 MX Soest

 • Coördinaten:

  52°7’54” N   5°16’50” E

We maken een bijzondere wandeling over het voormalige militaire vliegveld Soesterberg en het aangrenzende landgoed De Paltz. Een route met militaire historie op het vliegveld en cultuurhistorie op het landgoed, maar ook aangenaam wandelen door bos en heide. Met wat meer verharde paden dan we gewend zijn, maar wel bijna steeds zonder autoverkeer. De route is een beperkt deel van het jaar open in verband met het broedseizoen. We starten de wandeling bij het fraaie Nationaal Militair Museum. Een bezoek binnen is de moeite waard, al is het maar vanwege de uitkijktoren en het restaurant. We lopen eerst door het munitiepark, een bosgebied dat mede is vormgegeven door opslagplaatsen en iglo bunkers. Landgoed De Paltz is een wandelpareltje met z'n fraaie beukenlanen, bijna Zuid-Limburgs aandoende heuvels en dalen en natuurlijk de grandeur van de witte villa waar het Arts Centre van Herman van Veen huist. Aan de noordkant van de route lopen we door de bossen en langs heideveldjes van De Zoom. We kruisen wel drie keer een spoorlijn. Het laatste deel van de wandeling gaat opnieuw over de Vliegbasis en is misschien wel het meest indrukwekkend, langs de grote hangars en over de lange brede landingsbaan. Dat is een fantastische wandelervaring! Deze wandeling kan tussen 15 maart en 15 augustus niet gelopen worden, omdat de landingsbaan dan is afgesloten.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Verrassend en veelzijdig

Tika, 09-09-2020

Al vaker over vliegbasis Soesterberg en landgoed De Paltz gefietst en nu dus voor het eerst gewandeld. Begonnen bij station Den Dolder en van daaruit naar het zuidoosten gelopen. In de hoek van de Hertenlaan is ook een ingang, en van daaruit hebben we de route ergens onder 7 opgepikt. En wat verrassend dat zelfs de landingsbaan nu omgeven wordt door plukjes heide. Het stuk over het munitieterrein ligt vol met militaire historie; heel interssant. De Paltz is altijd prachtig, maar ook de laatste kilometers waren heel mooi en ook weer met bloeiende heide.

TT Soesterberg

Rob Wolfs, 26-08-2020

De route is met dank aan Fred den Hertog gecontroleerd en weer actueel.

Uniek gebied

Fred Den Hertog, 24-08-2020

Een fantastische route die je mooi kunt koppelen aan een bezoek aan een van de mooiste musea van Nederland. Je wandelt over een pracht gebied en wordt steeds weer verrast door mooie lanen, heuvels, heidevelden en het wel heel bijzondere gebied rond het voormalige vliegveld. Wij komen hier jaarlijks en worden steeds weer verrast door dit mooie stukje Utrecht.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info