Trage Tocht Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg, De Paltz en de Zoom

Trage Tocht Soesterberg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Soesterberg

 • Startadres:

  Nationaal Militair Museum
  Verlengde Paltzerweg 1
  3768 MX Soest

 • Coördinaten:

  52°7’54” N   5°16’50” E

We maken een bijzondere wandeling over het voormalige militaire vliegveld Soesterberg en het aangrenzende landgoed De Paltz. Een route met militaire historie op het vliegveld en cultuurhistorie op het landgoed, maar ook aangenaam wandelen door bos en heide. Met wat meer verharde paden dan we gewend zijn, maar wel bijna steeds zonder autoverkeer. De route is een beperkt deel van het jaar open in verband met het broedseizoen. We starten de wandeling bij het fraaie Nationaal Militair Museum. Een bezoek binnen is de moeite waard, al is het maar vanwege de uitkijktoren en het restaurant. We lopen eerst door het munitiepark, een bosgebied dat mede is vormgegeven door opslagplaatsen en iglo bunkers. Landgoed De Paltz is een wandelpareltje met z'n fraaie beukenlanen, bijna Zuid-Limburgs aandoende heuvels en dalen en natuurlijk de grandeur van de witte villa waar het Arts Centre van Herman van Veen huist. Aan de noordkant van de route lopen we door de bossen en langs heideveldjes van De Zoom. We kruisen wel drie keer een spoorlijn. Het laatste deel van de wandeling gaat opnieuw over de Vliegbasis en is misschien wel het meest indrukwekkend, langs de grote hangars en over de lange brede landingsbaan. Dat is een fantastische wandelervaring! Deze wandeling kan tussen 15 maart en 15 augustus niet gelopen worden, omdat de landingsbaan dan is afgesloten.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Opstijgen

Willem Wandelaar, 25-02-2021

De start van de wandeling is in het gpx-bestand op een vreemde plaats. Ik ben gewoon gestart op de parkeerplaats (heel rustig).Het eerste deel kwam mij bekend voor van de plaatselijke Muniteparkroute, maar het is geen straf om hier meerdere keren te wandelen. Mooi om ook over landgoed De Paltz te wandelen, daar was ik nog nooit geweest. Het gedeelte over de startbaan vond ik bijzonder, ik ben in het midden gaan lopen en proefde iets van de wijdsheid van het vliegen. ;) . Mooie route. Voor een verslag van mijn wandeling kun je kijken op : willemswonderlijkewandelingen.com/2021/02/19/trage-tocht-soesterberg/

Afwisselend!

CoHo, 25-01-2021

Leuke, mooie en afwisselende wandeling. Bij het startpunt bij het museum was het gisteren (een zondag met prachtig weer) heel erg druk. Maar zodra je begint te lopen ben je de mensenmassa al snel kwijt. Over het terrein van de oude vliegbasis met de oude depots, bunkers, etc is heel bijzonder. Mooie natuur ook tijdens de route. Het lange stuk over de landingsbaan vonden wij ook leuk, ook al is het een lang recht stuk, het idee dat je op een oude landingsbaan loopt, maakt het toch anders. We hebben ook nog een rondje door het buitendeel van het museum gelopen, dat was gewoon open, terwijl het museum dicht was. Aanrader deze wandeling!

Prachtige wandeling

Inge Reinders, 22-11-2020

Op woensdag 18 oktober hebben wij deze prachtige tocht gelopen, veel te zien! Goede beschrijving. Even een nadenkmomentje tussen punt 3 en 4: als je bij het zuidelijkste puntje bent (op de kaart), zie je dat je een scherpe bocht naar links moet nemen. In de beschrijving mist de bocht naar links (met de weg mee vóór het hek). Wij liepen op de tekst. Hier het kaartje gepakt en hiermee was de voortgang duidelijk. Wij vonden de kilometers over de landingsbaan erg lang en wat saai (1,5 km). Een volgende keer willen wij dit stukje overslaan vanaf het uitzichtpunt bij 7, daar weer even terug, even verder door dan de weg waaruit wij kwamen, met de bocht meer naar rechts zodat je uiteindelijk weer langs de hangar voor de zweefvliegtuigen voor het museum uitkomt. Op Google Earth kan ik niet goed zien of dit 'open' wandelpaden zijn. Heeft hier iemand ervaring mee? Al met al denk ik 2 km korter als dit lukt.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Nationaal Militair Museum

Verlengde Paltzerweg 1

3768 MX Soest

Herman van Veen Arts Centre

Landgoed De Paltz 1

3768 MZ Soest

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info