Trage Tocht Spier

Lheebroekerzand, Koelevaartsveen en Holtveen

Trage Tocht Spier
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Spier

 • Startadres:

  Natuurpoort Spier
  Oude Postweg 12
  9417 TG Spier

 • Coördinaten:

  52°49’7” N   6°27’29” E

We maken een mooie gevarieerde wandeling in het noordelijke deel van het Nationaal Park Dwingelderveld. Op het eerste deel van de tocht lopen we door het bos naar het Witte Veen, waar ooit nog turf gestoken werd. Het wegdorp Smalbroek ligt aan de rand van het natuurgebied en kijkt uit op het boerenland. Volgt een schitterend traject door het licht glooiende Lheebroekerzand met veel kraaiheide en indrukwekkende jeneverbesstruwelen. We wandelen nog een keer langs de grenzen van het Dwingelderveld met uitzichten over het Drentse cultuurlandschap. Hierna gaat de route door het Lheederzand, een voormalig stuifzand en nu een écht bultjesbos. We komen aan de rand van het bos en het volgende deel van de tocht heeft een heel ander, meer open karakter. Een afwisseling van heidevelden, veentjes en langgerekte vennen. Het Koelevaartsveen was vroeger een hoogveengebied en het hoogveen krijgt hier nu opnieuw een kans. Schapen lopen rond het water. We lopen even langs de grote stille heide en vervolgen onze wandeling langs het Holtveen, een smal langgerekt veengebied waar verschillende soorten eenden te zien zijn. Langs enkele heideveldjes en over een slingerend bospaadje keren we terug naar Natuurpoort Spier en de Boslounge.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooie wandeling

Ann Annegarn, 24-01-2021

Afgelopen vrijdag gelopen. Bij aankomst om 10.30 op de parkeerplaats al behoorlijk (corona?) druk, bij weggaan om 14.30 parkeerplaats helemaal vol. Gelukkig tijdens de wandeling maar heel af en toe iemand ontmoet. Het was een mooie wandeling, vnl langs de vennen lopen vond ik heerlijk maar ook het afwisselende in de bossen. Opvallend dat ik nauwelijks vogels zag en al helemaal geen eenden o.i.d. Daar en tegen kwam ik wel een jong eekhoorntje tegen. Route, net als alle andere trage tochten, weer perfect omschreven > dank!

Prachtige wandeling

Dick van Voorthuizen, 05-01-2021

Een zeer afwisselende wandeling door een prachtig natuurgebied. Bos, heide, vennen, je ziet het allemaal tijdens deze tocht. Een duidelijke routebeschrijving die je geen enkele keer doet twijfelen. We liepen deze wandeling een week voor kerst. Toen was het in het het bos op sommige plekken wel erg drassig. Enige kleine minpuntje is dat de wandeling voor een deel langs de A28 loopt. Ook tijdens de lockdown hoorden we nog veel autogeraas. Een verslag van onze belevenissen, met foto's kun je lezen op www.grijsopreis.nl/wandeling-in-nationaal-park-dwingelderveld/

Dagje vakantie

Barbara Tetenberg, 22-07-2018

heel erg prachtig natuurgebied. Vele dieren gezien, o.a. ook een ree en ooievaars. Mooi afwisselend, weinig asfalt. Helaas is het door het droge hete weer zelfs hier al heel erg uitgedroogd en geel... ik heb een regendansje gedaan. ( ;-) )

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel Spier

Oude Postweg 8

9417 TG Spier

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info