Trage Tocht Spier

Lheebroekerzand, Koelevaartsveen en Holtveen

Trage Tocht Spier
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Spier

 • Startadres:

  Natuurpoort Spier
  Oude Postweg 12
  9417 TG Spier

 • Coördinaten:

  52°49’7” N   6°27’29” E

We maken een mooie gevarieerde wandeling in het noordelijke deel van het Nationaal Park Dwingelderveld. Op het eerste deel van de tocht lopen we door het bos naar het Witte Veen, waar ooit nog turf gestoken werd. Het wegdorp Smalbroek ligt aan de rand van het natuurgebied en kijkt uit op het boerenland. Volgt een schitterend traject door het licht glooiende Lheebroekerzand met veel kraaiheide en indrukwekkende jeneverbesstruwelen. We wandelen nog een keer langs de grenzen van het Dwingelderveld met uitzichten over het Drentse cultuurlandschap. Hierna gaat de route door het Lheederzand, een voormalig stuifzand en nu een écht bultjesbos. We komen aan de rand van het bos en het volgende deel van de tocht heeft een heel ander, meer open karakter. Een afwisseling van heidevelden, veentjes en langgerekte vennen. Het Koelevaartsveen was vroeger een hoogveengebied en het hoogveen krijgt hier nu opnieuw een kans. Schapen lopen rond het water. We lopen even langs de grote stille heide en vervolgen onze wandeling langs het Holtveen, een smal langgerekt veengebied waar verschillende soorten eenden te zien zijn. Langs enkele heideveldjes en over een slingerend bospaadje keren we terug naar Natuurpoort Spier en de Boslounge.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Dagje vakantie

Barbara Tetenberg, 22-07-2018

heel erg prachtig natuurgebied. Vele dieren gezien, o.a. ook een ree en ooievaars. Mooi afwisselend, weinig asfalt. Helaas is het door het droge hete weer zelfs hier al heel erg uitgedroogd en geel... ik heb een regendansje gedaan. ( ;-) )

Fraaie wandeling !

Johnnypajero, 09-04-2017

Dinsdag 4 april 2017 hebben wij deze Trage Tochte Spier gelopen. Prima en duidelijke route-beschrijving, niet verdwaald :-) Zeer afwisselend landschap, verveelt geen moment. Meest over wat bredere zandpaden (wat meer smallere paden zou mijn voorkeur hebben) klein stukje langs de verharde (rustige) weg in het noorden. 15 km, gelopen van 13 - 18 uur. Dankzij deze route hebben we een mooie middag gehad, hartelijk dank !

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel Spier

Oude Postweg 8

9417 TG Spier

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info