Trage Tocht Sprengenberg

Koningsbelten en Palthe

Trage Tocht Sprengenberg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Haarle

 • Startadres:

  parkeerplaats Sprengenberg
  Bergweg
  Haarle

 • Coördinaten:

  52°21’14” N   6°23’13” E

We maken een schitterende rondwandeling aan de rand van de Sallandse Heuvelrug dichtbij het dorp Haarle met weidse uitzichten over heuvelachtige heidevelden. Het landgoedkarakter rond de villa Palthe is in goede staat bewaard gebleven. De Sprengenberg ligt in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het is een sterk glooiend gebied, dat bestaat uit bossen en uitgestrekte heidevelden. We wandelen over de akkers van de Haarler enk en langs de schaapskooi. Via kronkelende paadjes door het bos komen we bij de rand van het heideveld. Vroeger waren hier geen bossen, maar was het één groot heidegebied. Pas later zijn veel naaldbossen aangeplant. Nu proberen de natuurbeheerders de hei die er nog is zo goed mogelijk te beheren en waar mogelijk zelfs weer uit te breiden. Rond 1900 stichtte textielfabrikant Palthe uit Almelo aan de rand van de Sprengenberg een landgoed. Hij liet lanen aanleggen met Amerikaanse eik en beuk en bouwde een witte villa met toren die hoog boven de Sprengenberg uitsteekt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie wandeling!

Eveline Plenter, 10-11-2017

En zeer mooie wandeling door een verrassende omgeving! Een aanrader. Voordeel is dat de wandeling bij slecht weer (het begon bij ons hard te regenen) makkelijk in te korten is doordat er meerdere paden terug naar het startpunt gaan. Sinds 2017 is aan het begin van deze route ook een lunchroom gevestigd in de grote schuur bij het startpunt, ook die is een aanrader.

Reactie op Marycke Naber

Rob Wolfs, 24-08-2016

Dankjewel Marycke, dat is attent van je. Ik ga het aanpassen.

Bomenlaan afgesloten

Marycke Naber, 24-08-2016

De brede beukenlaan na routepunt 5 is afgesloten vanwege gevaar op vallende takken. Alternatieve routebeschrijving: ... Je volgt de weg met een bocht naar rechts. Ga het eerste pad linksaf, aan het eind rechtsaf. Daarna op een kruising met een zandweg met fietspad rechtsaf. ... Zie voor de kaart mijn Landgoedwandeling De Sprengenberg (andersom beschreven). Hartelijke groet, Marycke.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info