Trage Tocht Staverden

Ermelosche Heide, Speulder- en Sprielderbos en landgoed Staverden

Trage Tocht Staverden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Staverden

 • Startadres:

  kasteel Staverden
  Staverdenseweg 283
  3852 NV Staverden

 • Coördinaten:

  52°17’3” N   5°44’35” E

We wandelen vanaf kasteel Staverden met een grote boog om de agrarische enclave Speuld heen. Over een stuk van de historische Postweg met uitzichten over het open boerenland gaan we in de richting van de Ermelosche Heide. Met een beetje geluk kans dat we hier de kudde Veluwse heideschapen tegenkomen. Dan duiken we de Veluwse bossen in en de Speulder- en Sprielderbossen zijn heel bijzonder: niet voor niets het dansende bomenbos genoemd. Eeuwenlang kapten de mensen uit de omringende dorpen Putten, Ermelo, Garderen en Speuld de mooiste, rechte bomen om huizen en stallen te bouwen. De kromste eiken en beuken lieten ze staan. Zo ontstond een opmerkelijk grillig bos, het 'boombos' of 'strubbenbos'. We scheren weer rakelings langs de randen van het boerendorp Speuld. Op naar het volgende natuurgebied, het Houtdorper en Speulderveld is een uitgestrekte heidevlakte. Het laatste deel van deze route wandelen we over een rustiger gedeelte van het prachtige landgoed Staverden. Met als toetje nog eens de idyllische omgeving van het kasteel met de Staverdense beek, vijvers en formele tuinen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Guido

Rob Wolfs, 18-10-2018

Bedankt voor je compliment Guido. De gpx-track kan soms wel eens onnauwkeurig zijn. De tekst geeft in zo'n geval de juist route aan.

Trage Tocht Staverden

Guido, 17-10-2018

Vandaag deze prachtige tocht gemaakt. De Trage Tochten blijken altijd weer dankbare wandelingen, met duidelijke beschrijvingen. Omdat we zowel de gps-route (kaartroute) als de beschrijving gebruiken viel ons op dat bij punt drie beiden niet helemaal synchroon lopen. Misschien het melden waard. Als je vlak na het bankje met uitzicht over de hei (grafheuvel) en aan de linkerhand een (amper herkenbaar) wit-rode paal bent gepasseerd (eind beschrijving punt twee), sla je bij een paaltje met een schuine witte kop linksaf (punt drie). Het in de beschrijving genoemde bordje 'Speulder en Sprielderbos' van Staatsbosbeheer hebben we niet gezien. Als de gps-route wordt gevolgd is volgens mij de beschrijving, nadat je een ander pad bent overgestoken en rechtdoor bent gelopen: aan het eind links aanhouden tot je na ongeveer 125 m op een driesprong komt. Ga hier rechts af en volg deze zandige bosweg tot aan de asfaltweg (punt 4). Vanaf hier lopen gps-route en beschrijving weer synchroon. Bij punt 5, eerste zin, is het klaphekje (over het fietspad?) verwijderd. In plaats daarvan is er aan het begin van de brede onverharde weg, bij het bordje 'Houtdorper en Speulderveld', nu een lage, houten slagboom. Opmerkelijk is, dat als je de heide weer verlaat (vlak voor punt 6), er wel weer een klaphekje over het fietspad staat.

Reactie op L. Mulder

Rob Wolfs, 30-03-2018

Bedankt voor het bericht. Ik ga het bankje uit de routebeschrijving verwijderen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brouwerij De Uddelaer

Staverdenseweg 283 A

3852 NV Ermelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info