Trage Tocht Staverden

Ermelosche Heide, Speulder- en Sprielderbos en landgoed Staverden

Trage Tocht Staverden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Staverden

 • Startadres:

  kasteel Staverden
  Staverdenseweg 283
  3852 NV Staverden

 • Coördinaten:

  52°17’3” N   5°44’35” E

We wandelen vanaf kasteel Staverden met een grote boog om de agrarische enclave Speuld heen. Over een stuk van de historische Postweg met uitzichten over het open boerenland gaan we in de richting van de Ermelosche Heide. Met een beetje geluk kans dat we hier de kudde Veluwse heideschapen tegenkomen. Dan duiken we de Veluwse bossen in en de Speulder- en Sprielderbossen zijn heel bijzonder: niet voor niets het dansende bomenbos genoemd. Eeuwenlang kapten de mensen uit de omringende dorpen Putten, Ermelo, Garderen en Speuld de mooiste, rechte bomen om huizen en stallen te bouwen. De kromste eiken en beuken lieten ze staan. Zo ontstond een opmerkelijk grillig bos, het 'boombos' of 'strubbenbos'. We scheren weer rakelings langs de randen van het boerendorp Speuld. Op naar het volgende natuurgebied, het Houtdorper en Speulderveld is een uitgestrekte heidevlakte. Het laatste deel van deze route wandelen we over een rustiger gedeelte van het prachtige landgoed Staverden. Met als toetje nog eens de idyllische omgeving van het kasteel met de Staverdense beek, vijvers en formele tuinen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Staverden

Rob Wolfs, 25-04-2019

De route is gecontroleerd. Tekst is aangepast en nu weer actueel.

TT Staverden

Rob Wolfs, 23-04-2019

We gaan de route binnenkort nalopen.

Fouten in beschrijvingen

Ruud Woudenberg, 23-04-2019

Er zitten nog steeds een aantal fouten in de beschrijvingen. Dat met dat wit/rode paaltje en dat bankje (daarvoor zijn er nog 2 bankjes in de heide onder bomen, dus een beetje verwarrend) Verder een leuke wandeling in het voorjaar.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Horeca

Brouwerij De Uddelaer

Staverdenseweg 283 A

3852 NV Ermelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info