Trage Tocht Steenderen

Boerenland en Bronkhorst

Trage Tocht Steenderen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Steenderen

 • Startadres:

  Toldijkseweg, Steenderen
  Toldijkseweg
  7221 DC Steenderen

 • Coördinaten:

  52°3’41” N   6°11’23” E

Dit is een echte boerenlandwandeling, voor honderd procent. We wandelen voornamelijk over graspaden langs sloten en soms over akkerranden. Het landschap is open, maar wel gestoffeerd met bomen, heggetjes en knotwilgen. We komen langs de Bronkhorstermolen, een zogenaamde 'dwangmolen'. De inwoners van de stad waren gedwongen hun koren met deze molen te laten malen. En halverwege de route wandelen we door Bronkhorst, met zijn 155 inwoners het kleinste stadje van Nederland. De plaats ontstond bij het kasteel van de Heren van Bronkorst en vormde het middelpunt van een heerlijkheid. Bronkhorst kreeg in 1482 beperkte stadsrechten, maar bleef altijd klein. Het kasteel is in 1828 afgebroken. Er loopt een pad naar en over de beboste slotheuvel, waar ooit het kasteel stond. Bronkhorst was in de zestiger jaren van de 20e eeuw het paradepaardje van Monumentenzorg. Het centrale kerkje en de 18e en 19e eeuwse woningen en boerderijen er omheen zijn grotendeels gerestaureerd. Ook het plaveisel, de straatverlichting en de handwijzers die de afstanden aangeven in 'uren lopen', zijn in oude stijl gehouden, waardoor het stadje nu een klein openluchtmuseum is. We wandelen over een mooi graspad geflankeerd door eikenbomen terug door het boerenland. Even voor Steenderen gaat de route dwars door de velden richting de aardappel- en fritesgeuren van de Avikofabrieken.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage tocht Steenderen

Ernst van Hoorn, 01-07-2020

Mooie route! De doorsteek over het terrein van Staatsbosbeheer zoals vermeld in de oude routebeschrijving was goed te doen, ik ben geen enkel verbodsbord of beperking tegengekomen. Ernst van Hoorn, 30 juni 2020

TT Steenderen

Rob Wolfs, 10-06-2020

Jammer genoeg mag de doorsteek over graslanden van Staatsbosbeheer Achterhoek niet meer. Daarom nu 600 meter extra over asfalt. Tekst en kaarten zijn bijgewerkt.

Reactie op Martin

Rob Wolfs, 17-03-2020

Beste Martin, bedankt voor je reactie. Het zijn uitzonderlijk natte tijden nu, in alle natuurgebieden. Ook in de bossen en op heidevelden zijn er soms diepe plassen. Normaal gesproken komen zulke natte gebieden in de Bakerwaard, voor zover ik weet, niet voor.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Herberg De Gouden Leeuw

Bovenstraat 2

7226 LM Bronkhorst

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info