Trage Tocht Texel De Cocksdorp

Dorpzicht, Eierlandsche Duinen, Kaap Noord

Versiedatum: 20-03-2023

15 KM
Start:

parkeerplaats Kikkertstraat, De Cocksdorp

Details

Als je een paar dagen op Texel verblijft wil je beslist een tochtje in de noordpunt van het eiland wandelen, alleen al om Vlieland in de verte te zien. Of om vanaf het strand met een verrekijker de zeehonden te bespieden. We beginnen de wandeling vanuit De Cocksdorp met een prachtig stukje nieuwe natuur. In de voormalige polder Dorpzicht aan de Roggesloot zijn de afgelopen jaren een paar kreken hersteld. Talloze weide- en watervogels hebben het natuurgebied inmiddels ontdekt. We wandelen er dwars door het grasland, bedenk dat het hier behoorlijk drassig kan zijn. Dan steken we de Postweg over, die zijn naam te danken heeft aan de tijd dat vanuit De Cocksdorp de post voor Vlieland en Terschelling werd overgevaren. Het volgende stukje wandeling delen we met de golfers van De Texelse. Het paadje tussen de golfbanen is alleraardigst. We komen uit in de open Eierlandse Duinen. Je moet je bedenken dat Eierland tot de 17e eeuw een apart Waddeneiland was, los van Texel. In 1630 werden de twee eilanden door de Zanddijk met elkaar verbonden. Vanaf het voorjaar zijn de kalkarme, grillige duingraslanden getooid met een tapijt van kleurige bloemen en mossen. De Texelse Vuurtoren is natuurlijk een fraai baken. We wandelen er met een boog omheen, op weg naar het strand-met-uitzicht. Het laatste deel van de tocht gaat over de majestueuze Waddendijk, tussen de vele schapen. De hoge grasdijk biedt rondzicht op de duinen, het strand, de bollenpolder en het dorp dat steeds dichterbij komt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Broedseizoen: een stukje Eierlandse Duinen is tijdens het broedseizoen van 1-3 t/m 15-8 afgesloten. Volg dan de alternatieve route via strand en Vuurtorenweg, zie tekst en kaart.
Let op: de Waddendijk is afgesloten 15 februari-15 april i.v.m. schapenbeweiding. Alternatief is wandelen op de weg ernaast of buiten deze periode lopen. Na regenperiodes kan het in polder Dorpzicht flink drassig zijn.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info