Trage Tocht Ugchelen

Willemsbos, Het Leesten en Koppelsprengen

Trage Tocht Ugchelen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Ugchelen

 • Startadres:

  bushalte De Ugchelse Kei
  Ugchelseweg
  Apeldoorn

 • Coördinaten:

  52°11’32” N   5°56’44” E

We maken een stevige boswandeling op de Veluwe rondom Ugchelen, een dorp aan de rand van Apeldoorn. Met voldoende afwisseling van verrassend veel sprengen en beken, een vennetje en een uitgestrekt heideveld. We wandelen het dorp uit langs de Schoolbeek. De route gaat verder door het Willemsbos en langs de Orderbeek. We lopen even parallel aan de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort en passeren een volgende infrastructurele hobbel, de A1. Maar dan overvalt ons de stilte in het mooie glooiende Ugchelse bos met een prachtige beukenlaan als toetje. Na het kruisen van de weg tussen Apeldoorn en Hoenderloo komen we bij de heuvelachtige Leesterheide. Bij kiosk de Ugchelse Berg is het tijd voor een pauze. Verderop opnieuw langs een heideveld en een bijzonder vennetje, ook wel bekend als het Salamandergat. We beklimmen de Bakenberg met bovenop een grafmonument en we dalen af in de richting van de Koppelsprengen. Een heel mooi traject langs de diepgelegen beek en de Hamermolen. De route vervolgt onder de snelweg door en we kronkelen het dorp weer binnen langs de Ugchelse beek. Voordat we terugkeren naar de bushalte maken we nog een stop bij IJskaffee De Kei.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Toke

Rob Wolfs, 17-12-2020

Bedankt voor je reactie, Toke. Goed om te horen dat je de twee lastige punten kon omzeilen met behulp van de app. Graag hoor ik van volgende wandelaars hoe de tekst eventueel aangepast en verbeterd kan worden, het liefst via de mail info@tragetochten.nl.

Trage tocht Ugchelen

Toke Stevens, 17-12-2020

Wij hebben volop genoten van deze wandeling. Veel rustige paden en paadjes. Vanaf het startpunt in Ugchelen totdat je ruim voorbij punt vier bent moet je het verkeersgeluid van de A1 mentaal wel even 'uitzetten'. Het doet echter niets af aan de mooie omgeving. Wij wandelden op een woensdag in december en kwamen weinig andere wandelaars tegen. Uitgezonderd rondom de parkeerplaats van het Leesten. Daar genoten ouders met hun kinderen/honden ook van het mooie weer en de natuur. Even verderop keert de stilte en rust echter snel terug. De meerwaarde van de app hebben we ook weer ondervonden. Bij punt twee hadden we in een review gelezen dat het bruggetje verdwenen was, maar dat het punt van oversteek te herkennen was aan een bankje aan de overkant. Helaas hebben we dit bankje gemist, maar met de app kwamen we toch vrij snel weer op de beschreven route terug. De app bleek ook handig bij de parkeerplaats van het Leesten. Ook daar raakten we de draad korte tijd kwijt, maar hier was de app eveneens heel behulpzaam. Het was een prachtige wandeling; met name de stukjes langs de sprengen, daarvan hebben wij het meest genoten. Aandachtspunt voor volgende wandelaars: Wij zijn de eerste tien kilometer geen bankjes tegengekomen om even uit te rusten. Vanaf het Leesten zijn er wel enkele bankjes op de route.

Trage tocht Ugchelen

Wil van IJperen, 17-10-2020

Allereerst, onze complimenten voor de prachtige wandeling en zeer duidelijke routebeschrijving. Punt 2: 'Dit pad blijven volgen tot een houten bruggetje'. Houten bruggetje is 1 maand geleden weggehaald, wegens slechte staat. Je kan de spreng hier wel oversteken, het water stond gisteren laag. Oriëntatiepunt: er staat daar een bankje aan de overkant en 2 bomen met 'lucht wortels'.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

IJskaffee De Kei

Ugchelseweg 253

7339 CJ Ugchelen

Bospaviljoen 't Leesten

Hoenderloseweg 191

7339 GG Ugchelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info