Trage Tocht Ugchelen

Willemsbos, Het Leesten en Koppelsprengen

Trage Tocht Ugchelen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Ugchelen

 • Startadres:

  bushalte De Ugchelse Kei
  Ugchelseweg
  Apeldoorn

 • Coördinaten:

  52°11’32” N   5°56’44” E

We maken een stevige boswandeling op de Veluwe rondom Ugchelen, een dorp aan de rand van Apeldoorn. Met voldoende afwisseling van verrassend veel sprengen en beken, een vennetje en een uitgestrekt heideveld. We wandelen het dorp uit langs de Schoolbeek. De route gaat verder door het Willemsbos en langs de Orderbeek. We lopen even parallel aan de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort en passeren een volgende infrastructurele hobbel, de A1. Maar dan overvalt ons de stilte in het mooie glooiende Ugchelse bos met een prachtige beukenlaan als toetje. Na het kruisen van de weg tussen Apeldoorn en Hoenderloo komen we bij de heuvelachtige Leesterheide. Bij kiosk de Ugchelse Berg is het tijd voor een pauze. Verderop opnieuw langs een heideveld en een bijzonder vennetje, ook wel bekend als het Salamandergat. We beklimmen de Bakenberg met bovenop een grafmonument en we dalen af in de richting van de Koppelsprengen. Een heel mooi traject langs de diepgelegen beek en de Hamermolen. De route vervolgt onder de snelweg door en we kronkelen het dorp weer binnen langs de Ugchelse beek. Voordat we terugkeren naar de bushalte maken we nog een stop bij IJskaffee De Kei.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Roeland en op Hans ten Woude

Rob Wolfs, 02-03-2020

Beste Roeland, bedankt voor je reactie. Ik heb de teksten en kaarten bekeken. Je hebt gelijk. Bij de laatste correcties is er een zin weggevallen. 'Op de eerste kruising linksaf.' Ik heb het hersteld en hoop dat het zo weer goed gaat. Hierbij wil ik nadrukkelijk mijn excuses aanbieden aan Hans ten Woude, die al eerder hetzelfde probleem gesignaleerd heeft. Ik heb toen ook kaarten en tekst gecontroleerd, maar over het hoofd gezien dat ik bij de correctie een zin 'geskipt' heb.

Mogelijk onvolledige tekst?

Roeland Oudejans-Albers, 02-03-2020

Goedendag. Op Oudjaarsdag en vandaag hebben wij deze route gelopen. Wat Dianne schrijft over de percelen klopt. Wij liepen wat over hun erfgrens, althans dat vond de vrouw des huizes. Of dat echt zo is... Er was in ieder geval geen afrastering. Ik heb wel mijn vraagtekens bij punt 4. Je passeert een kliniek aan je linkerhand en volgt het pad tot het eind. Aan het eind rechtsaf, brede bosweg. Neem het eerste pad naar links. We zijn beiden malen de kliniek aan onze linkerzijde gepasseert. De eerste keer liepen we over het fietspad en gingen toen de eerste links. Vandaag hebben we beter gelezen: het fietspad overgestoken en de brede bosweg genomen. Daarna eerste links. Je bent in feite op hetzelfde stuk. De kruizing is makkelijk te vinden en ook aan het einde naar rechts is naar ons inzicht geen punt van aandacht. Vanaf daar loopt het mis wat mij betreft. In mijn beleving komt er vervolgens geen weg van links (die we zouden moeten negeren) en wordt het pad ook niet smaller. We komen dan op een kruizing uit (net als vorige keer uit). App aangezet. Hier naar links. We moeten dan nog een stuk lopen en komen dan bij een stuk waarvan ik vermoed dat dit deze zin uit de tekst moet zijn: Negeer het pad naar links en volg het smaller wordende pad.Het pad gaat licht omhoog. Als ik het goed heb, zou hier dus een deel tekst niet zijn opgenomen/zijn weggevallen. Daarna loopt de tekst weer door als een zonnetje. Het gaat dus goed tot voorbij de kliniek, fietspad over, dan de genoemde brede bosweg, links, kruizing rechtdoor en dan aan het einde naar rechts. Vanaf daar is het volgens mij dus niet juist.

Klein stukje route niet meer toegangkelijk door woningbouw

Dianne Broens, 14-09-2019

Bij nummer 1 staat dat je bij een lantaarnpaal op de hoek van het hekje linksaf een smal paadje in moet. Helaas worden hier huizen gebouwd. Probeer zelf geen alternatief te zoeken. De herdershond vindt dit namelijk niet goed.De enigste optie is rechtdoor lopen naar de Europaweg. Verder genoten van deze prachtige wandeling die tot in detail is beschreven. Bedankt!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info