Trage Tocht Vechten

Amelisweerd, Rhijnauwen en Kromme Rijn

Trage Tocht Vechten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Bunnik

 • Startadres:

  bushalte Oud Amelisweerd, Bunnik
  Koningslaan
  Bunnik

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°9’56” E

We maken onder de rook van Utrecht en in de oksels van twee snelwegen een bijzondere wandeling met hoge belevingswaarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We lopen tussen de Forten Rhijnauwen en Vechten over de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen die voor een fraaie groene drapering zorgen. Het jaagpad langs de Kromme Rijn herinnert nog aan de tijd van de trekschuiten. De rivier diende ook als toevoerkanaal voor de inundaties in de Waterlinie. Aan het begin passeren we de twee statige landhuizen van Amelisweerd. We vervolgen onze tocht over een bomenlaan tussen de velden naar Fort Rhijnauwen. Het fort werd gebouwd in de jaren 1867-1869 en is het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op een voetpad langs de rand hebben we uitzicht op de wallen en de gracht. Na Theehuis en Kasteel Rhijnauwen, sindslang jeugdherberg, lopen we over het Bunkerpad dwars door de weilanden langs diverse bunkers terug naar het gehucht Vechten voor een tweede rondje naar het Fort bij Vechten, waar we ook een bezoek brengen aan het Waterliniemuseum. Het fort is gebouwd tussen 1867 en 1870 en moest samen met Rhijnauwen het acces op de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht verdedigen. Vechten had in de Romeinse tijd ook al een 'fort', het Castellum Fectio. We wandelen over het terrein van het voormalige Castellum dat met een betonnen rand weer in het veld zichtbaar is gemaakt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtig

Edwin Faasen, 25-08-2019

Deze route is prachtig. Het blijft een mooie omgeving om te lopen. Ik ken de omgeving wel, maar had niet veracht dat Fort bij Vechten een museum was. Leuk en interessant om daar naartoe te gaan. Alleen jammer dat we geen gids hadden om ons rond te leiden

Afwisselende route

Mirjam Klever, 25-05-2019

De trage tocht Vechten is een afwisselende wandeling. Struinen door het bos, slenteren over landgoederen, wandelen langs de Kromme Rijn en op ontdekkingstocht over het fort. Het jaagpad langs de Kromme Rijn verveelt nooit en is elk seizoen mooi. Ik heb deze wandeling meerdere keren gelopen en blijf enthousiast.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Museumcafé Waterliniemuseum

Achterdijk 23

3981 HA Bunnik

Restaurant Vroeg

Achterdijk 1

3981 HA Bunnik

Stayokay Bunnik

Rhijnauwenselaan 14b

3981 HH Bunnik

Theehuis Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan 16

3981 HH Bunnik

Theeschenkerij de Veldkeuken

Koningslaan 11a

3981 HD Bunnik

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info