Trage Tocht Vechten

Amelisweerd, Rhijnauwen en Kromme Rijn

Trage Tocht Vechten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Bunnik

 • Startadres:

  bushalte Oud Amelisweerd, Bunnik
  Koningslaan
  Bunnik

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°9’56” E

We maken onder de rook van Utrecht en in de oksels van twee snelwegen een bijzondere wandeling met hoge belevingswaarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We lopen tussen de Forten Rhijnauwen en Vechten over de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen die voor een fraaie groene drapering zorgen. Het jaagpad langs de Kromme Rijn herinnert nog aan de tijd van de trekschuiten. De rivier diende ook als toevoerkanaal voor de inundaties in de Waterlinie. Aan het begin passeren we de twee statige landhuizen van Amelisweerd. We vervolgen onze tocht over een bomenlaan tussen de velden naar Fort Rhijnauwen. Het fort werd gebouwd in de jaren 1867-1869 en is het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op een voetpad langs de rand hebben we uitzicht op de wallen en de gracht. Na Theehuis en Kasteel Rhijnauwen, sindslang jeugdherberg, lopen we over het Bunkerpad dwars door de weilanden langs diverse bunkers terug naar het gehucht Vechten voor een tweede rondje naar het Fort bij Vechten, waar we ook een bezoek brengen aan het Waterliniemuseum. Het fort is gebouwd tussen 1867 en 1870 en moest samen met Rhijnauwen het acces op de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht verdedigen. Vechten had in de Romeinse tijd ook al een 'fort', het Castellum Fectio. We wandelen over het terrein van het voormalige Castellum dat met een betonnen rand weer in het veld zichtbaar is gemaakt.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Fort vechten afgesloten

Fred Den Hertog, 01-03-2021

Fort Vechten is tijdelijk afgesloten. Hierdoor kan een mooi deel van de route niet worden gevolgd. Gelukkig is er een alternatieve route. Kort voordat je de lange brug op loopt ga je bij de bunker rechtsaf en volg je het pad langs het water. Je komt uit bij een overstap bij de tijdel kijken parkeerplaats. Deze steek je schuin naar links over en bij knooppunt 41 ga je rechtsaf. Volg daarna de be beschrijving. Verwachting is dat het fortterrein weer open gaat als de horeca weer meer ruimte voor exploitatie krijgt.

Afsluitingen ivm Corona

Ingrid De Jong, 29-05-2020

Vandaag deze wandeling gelopen. We hadden onze fietsen bij Fort Vechten neergezet en wilden eerst het rondje Fort lopen, voordat we naar de overkant van de weg het grote rondje Amelisweert/Rhijnauwen gingen doen. Helaas was het Fort gesloten ivm de Coronamaatregelen, dus dan maar de 'normale' route oppikken. Maar ook daar konden we helaas niet de route helemaal lopen, omdat het pad langs de Kromme Rijn ook afgesloten was. Te smal om anderhalve meter afstand te houden... We zijn dus maar gewoon aan het struinen gegaan op Amelisweert tot we op een gegeven moment de route halverwege punt 2 weer konden oppikken. Dat was ook geen straf, want park op zich is ook mooi. Rest van de wandeling heerlijk gelopen, mooie doorkijkjes, weinig asfalt en voldoende plekken om onze meegebrachte lunch te verorberen. We lopen deze wandeling zeker nog een keer wanneer het Fort en het smalle pad wel open zijn!

Ideale winterwandeling

Tika, 16-12-2019

Ideale winterwandeling met veel horeca; je kunt altijd wel ergens terecht. Veel te zien ook onderweg. Het Waterliniemuseum is hartstikke leuk, informatief en interactief, vooral de virtuele parachutetocht. Als je niet van busreizen houdt, kun je deze wandeling ook op bv. station Lunetten of Houten beginnen of eindigen. Wij zijn gisteren in Houten gestart, je loopt dan via Nieuw Wulven ongeveer 3 km naar het Castellum.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen langs linies

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen langs linies

Horeca

Theeschenkerij de Veldkeuken

Koningslaan 11a

3981 HD Bunnik

Theehuis Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan 16

3981 HH Bunnik

Stayokay Bunnik

Rhijnauwenselaan 14b

3981 HH Bunnik

Restaurant Vroeg

Achterdijk 1

3981 HA Bunnik

Museumcafé Waterliniemuseum

Achterdijk 23

3981 HA Bunnik

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info