Trage Tocht Vechten

Amelisweerd, Rhijnauwen en Kromme Rijn

Trage Tocht Vechten
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Bunnik

 • Startadres:

  bushalte Oud Amelisweerd, Bunnik
  Koningslaan
  Bunnik

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°9’56” E

We maken onder de rook van Utrecht en in de oksels van twee snelwegen een bijzondere wandeling met hoge belevingswaarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We lopen tussen de Forten Rhijnauwen en Vechten over de landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen die voor een fraaie groene drapering zorgen. Het jaagpad langs de Kromme Rijn herinnert nog aan de tijd van de trekschuiten. De rivier diende ook als toevoerkanaal voor de inundaties in de Waterlinie. Aan het begin passeren we de twee statige landhuizen van Amelisweerd. We vervolgen onze tocht over een bomenlaan tussen de velden naar Fort Rhijnauwen. Het fort werd gebouwd in de jaren 1867-1869 en is het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op een voetpad langs de rand hebben we uitzicht op de wallen en de gracht. Na Theehuis en Kasteel Rhijnauwen, sindslang jeugdherberg, lopen we over het Bunkerpad dwars door de weilanden langs diverse bunkers terug naar het gehucht Vechten voor een tweede rondje naar het Fort bij Vechten, waar we ook een bezoek brengen aan het Waterliniemuseum. Het fort is gebouwd tussen 1867 en 1870 en moest samen met Rhijnauwen het acces op de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht verdedigen. Vechten had in de Romeinse tijd ook al een 'fort', het Castellum Fectio. We wandelen over het terrein van het voormalige Castellum dat met een betonnen rand weer in het veld zichtbaar is gemaakt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Ideale winterwandeling

Tika, 16-12-2019

Ideale winterwandeling met veel horeca; je kunt altijd wel ergens terecht. Veel te zien ook onderweg. Het Waterliniemuseum is hartstikke leuk, informatief en interactief, vooral de virtuele parachutetocht. Als je niet van busreizen houdt, kun je deze wandeling ook op bv. station Lunetten of Houten beginnen of eindigen. Wij zijn gisteren in Houten gestart, je loopt dan via Nieuw Wulven ongeveer 3 km naar het Castellum.

TT Vechten

Rob Wolfs, 06-12-2019

Dank aan Fred Den Hertog voor de update van de routebeschrijving!

Super en leerzaam

Fred Den Hertog, 05-12-2019

Vandaag in de dichte mist deze zeer interessante wandeling gelopen. Interessante landgoederen, maar vooral de beide forten zijn echt pareltjes die je gewoon een keertje bezocht moet hebben. Vooral interessant om de borden met info hierover te lezen gelet op de historische betekenis van deze forten. Wil je nog een stukje extra genieten, loop dan na het Castellum bij de asfalt weg de parkeerplaats op en volg het verharde pad rechtdoor. In het nieuwe bos Nieuw Wulven kan je diverse routes kiezen (wij namen het klompenpad van 6 km) waarna je simpel weer naar de genoemde parkeerplaats terug wandelt. Onderweg veel horeca met wellicht als aanrader Restaurant Vroeg. Heb je de tijd bezoek dan het museum op Fort bij Vechten. Fort Rhijnauwen kan je ook bezoeken, echter dan moet je eerst geboekt hebben voor een rondleiding en daaromheen je wandeling aanpassen. Is absoluut een aanrader.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Museumcafé Waterliniemuseum

Achterdijk 23

3981 HA Bunnik

Restaurant Vroeg

Achterdijk 1

3981 HA Bunnik

Stayokay Bunnik

Rhijnauwenselaan 14b

3981 HH Bunnik

Theehuis Rhijnauwen

Rhijnauwenselaan 16

3981 HH Bunnik

Theeschenkerij de Veldkeuken

Koningslaan 11a

3981 HD Bunnik

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info