Trage Tocht Veenhuizen

Drie gestichten en dal van de Slokkert

Trage Tocht Veenhuizen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Veenhuizen (Dr)

 • Startadres:

  parkeerplaats Esserheem
  Oude Gracht, hoek Meidoornlaan
  9341 AA Veenhuizen

 • Coördinaten:

  53°2’25” N   6°23’32” E

We maken een mooie wandeling vanuit de voormalige dwangkolonie en het tegenwoordige gevangenisdorp Veenhuizen. In de voormalige dwangkolonie zijn nog veel monumenten aanwezig uit de periode van de eerste kolonie. Opvallend zijn de vele moralistische opschriften op de huizen, zoals 'arbeid adelt' en 'orde en tucht'. Aan het begin of eind van de wandeling brengen we natuurlijk een bezoek aan het Gevangenismuseum. We lopen om de gracht langs het museum en vervolgen onze route over de Hospitaallaan. Na een blik op de huidige gevangenis komen we in het rustige, stille Drentse buitengebied. De Oude Norgerweg is een imposante lange bomenlaan en oude verbindingsweg. In het bos komen we langs het Spaansche Kerkhof, een restant van de plek waar in de 14e en 15e eeuw de kerk van het oude Veenhuizen stond. En dan komen we in een andere wereld. We steken het beekje de Slokkert over en de wijdsheid van het brede, uitgestrekte beekdal lacht ons tegemoet. De route gaat langs de rand van de vroegere hooilanden en dwars door het beekdal, steeds over onverharde paden. Aan de overkant wandelen we even door een fraai houtwallenlandschap. We keren terug naar Veenhuizen. Na een kort uitstapje over het kerkhof lopen we nog even dicht langs de huidige gevangenis. Aan het eind van de wandeling kunnen we nog even van de route afwijken om een biertje te gaan drinken bij brouwerij Maallust. Tot slot vergapen we ons aan enkele fraaie gestichtshuizen met leerzame opschriften en een bijzondere kolonieboerderij.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Ingrid

Rob Wolfs, 05-08-2020

Bedankt voor je bericht, Ingrid. Ik heb contact gehad met de beheerder van Natuurmonumenten. Het pad is vanaf nu weer opengesteld. De periode dat het pad dicht is loopt van ca. 1 maart tot 1 augustus.

Broedseizoen

Ingrid van der Heide, 04-08-2020

Wij hebben m zondag 2 augustus gelopen en punt 5 is nog steeds afgesloten.

TT Veenhuizen

Rob Wolfs, 02-07-2020

Het pad door het dal van de Slokkert is tussen half maart en half juli afgesloten in verband met het broedseizoen. In dat geval kun je de variant (beschreven en op kaart) volgen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Maallust

Hoofdweg 140

9341 BL Veenhuizen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info