Trage Tocht Veluwezoom

Koningslaan, Posbank en Middachten

Trage Tocht Veluwezoom
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Dieren

 • Startadres:

  Polysport
  Admiraal Helfrichlaan 89
  6952 GD Dieren

 • Coördinaten:

  52°3’9” N   6°5’1” E

Deze stevige, maar afwisselende wandeling over de Veluwezoom is een aaneenschakeling van landschappelijke hoogtepunten. Te beginnen met de lange Koningslaan, een smalle beukenlaan die vroeger de Oranjes van het ene jachthuis in een zo recht mogelijke lijn naar het volgende jachthuis bracht. Wij voelen ons nietig onder de kruinen van deze kolossen. Bij de voormalige agrarische enclave, nu pannenkoekenrestaurant Carolinahoeve, kan een eerste stop gemaakt worden. We wandelen verder over brede beukenlanen die zo typerend zijn voor dit deel van het Nationaal Park Veluwezoom. En voordat we het in de gaten hebben, staan we aan de rand van de Posbank; eigenlijk heet het sterk glooiende heidegebied Herikhuizerveld. De Posbank is genoemd naar de stenen bank op de top, die hier geplaatst werd in 1918 ter ere van de heer Pos, toen voorzitter van de ANWB. Ook hier alle kans om bij het Paviljoen een pauze in te lassen. De paadjes over de hei zorgen steeds voor verrassende uitzichten. Na de hei gaat de tocht verder in de richting van de Rouwenberg, waar ooit een jachthuis van de Oranjes lag. We kruisen de Lappendeken, van oudsher een aaneenschakeling van akkers die bij de bevolking van De Steeg in gebruik waren. Langzaam dalen we af naar de imposante Middachterallee en het fraai gelegen kasteel Middachten. We lopen langs de slotgracht en een nat broekbos naar de open velden. In Ellecom komen we langs landgoed Avegoor, het oude kerkje en we lopen langs de dorpsrand met zicht op de IJsselvallei. Maar dan gaat het al snel weer omhoog naar de Carolinaberg, met z'n veertien beukenlanen. Een laatste hoogtepunt.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Veluwezoom

Rob Wolfs, 29-07-2020

Deze route is nagelopen door Fred den Hertog. De beschrijving is op een paar punten aangescherpt en nu weer actueel. Dank Fred!

Topper, letterlijk en figuurlijk

Fred Den Hertog, 20-07-2020

Een pittige, maar ook hele mooie route over stukjes Veluwe die wij nog niet hadden ontdekt. Vooral die Koningslaan is wonderschoon. In het gebied waren enkele kleine wijzigingen die nog niet in de route waren opgenomen. Voorstel naar Rob gestuurd en tja wat ons betreft moet dit een route zijn die je zeker een keertje moet gaan lopen.

Correcties Trage Tocht Veluwezoom

Kerstin van Tiggelen, 20-06-2020

We hebben de prachtige 'Trage Tocht Veluwezoom' op vrijdag 19 juni 2020 gelopen. Een absolute aanrader! In de beschrijving zitten echter een paar foutjes of verwarringen. Routebeschrijving deel 1: - 'langs houten hekken' = 'bij/door houten hekken' - 'driesprong ophoudt' = 'driesprong komt' Routebeschrijving deel 2: - 'Aan je linkerhand zie je de Prins Willemberg. Hier ga je rechtsaf. Nu neem je het eerste pad schuin rechts en buigt direct mee naar links. Een pad naar rechts negeren. Je loopt door een beukenbos, het pad gaat dalen. Op een splitsing van twee parallelle paden links aanhouden. Op een driesprong rechtdoor. Voor twee omgevallen eiken links aanhouden. Je komt uit op een breed bospad,.' = 'Aan je linkerhand zie je een kleine heuvel, de Prins Willemberg. Hier ga je rechtsaf. Nu neem je het eerste pad schuin rechts en buigt direct mee naar links. Je loopt door een beukenbos, het pad gaat dalen. Je komt uit op een breed bospad met voor je twee omgevallen eiken.' Routebeschrijving deel 6: - 'oerderij' = 'boerderij' Routebeschrijving deel 7: - 'Op de driesprong bij het kerkje ga je rechtdoor, even daarna ook rechtdoor, een doodlopende weg.' = 'Op de driesprong bij het kerkje ga je rechts, even daarna rechtdoor, een doodlopende weg.'

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Het Witte Huus

Binnenweg 3

6955 AT Ellecom

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info