Trage Tocht Vessem

Dal van de Kleine Beerze, Heieinden, Jacobus

Trage Tocht Vessem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Vessem

 • Startadres:

  St.-Lambertuskerk, Vessem
  Servatiusstraat 8
  5512 AJ Vessem

 • Coördinaten:

  51°25’5” N   5°17’21” E

Het is nog geen eeuw geleden dat het platteland op de Kempen bestond uit enorme lappen woeste grond met heide en vennen. Daartussen kabbelden stroompjes als de Reuzel en de Beerze vanaf het Brabants plateau richting de Maas. Vanuit dorpen als Vessem werd het land ontgonnen. Langs de beken hadden de boeren hun hooiland, wat hogerop lagen de akkers. Dat is wat je ziet op de kaart van 1920. Nog steeds is Vessem een charmant dorp. Vanaf de kerk maken we een mooie ronde door de landerijen in de buurt. De heidevelden zijn verdwenen, hier zie je nu uitgestrekte akkers en weilanden. Wij wandelen er vooral op de rand van bos en boerenland. De tocht begint met een prachtig pad langs de Kleine Beerze, waar het waterschap samen met Natuurmonumenten de kronkelende beek heeft hersteld. In een paar jaar tijd is de waterkwaliteit enorm verbeterd en dat komt de natuur ten goede. Langs de oevers zijn paddenpoelen, je hoort talrijke vogels en de insecten zoemen er op los. We lopen een eindje door het bos richting buurtschap Heieind en zoeken steeds de akkerranden op, die in de vroege zomer vol staan met bloeiende bloemen. We passeren enkele vennen en het heideveldje Heieinden, dat langzaamaan dichtgroeit. Dan zakken we weer af naar de Kleine Beerze voor het slotakkoord naar Vessem. Het dorp is een waar pelgrimsoord dankzij de Heilige Jacobus. Vessem ligt aan de Camino, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brouwerij De Gouden Leeuw

Jan Smuldersstraat 24

5512 AZ Vessem

Café van de Ven

Wilhelminalaan 1

5512 BJ Vessem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info