Trage Tocht Vierhouten Stakenberg

Elspeetse Heide

Trage Tocht Vierhouten Stakenberg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Vierhouten

 • Startadres:

  dorpshuis Horsterhoek
  Elspeterbosweg 26
  8076 RC Vierhouten

 • Coördinaten:

  52°19’51” N   5°49’33” E

We maken vanuit het dorp Vierhouten een échte heidewandeling. De route gaat op enkele stukjes bos na grotendeels over en langs de uitgestrekte Elspeetse Heide. Het noordelijke deel van de Elspeetse heide kenmerkt zich door veel heuvels, die prachtige vergezichten bieden. In het terrein liggen drie bergen: Stakenberg, Liesberg en Turfberg. Het zuidelijke gedeelte van de heide is veel vlakker. De zandstroken herinneren nog aan het gebruik van de heide als oefenterrein voor militaire voertuigen. Veel oefenterrein, zoals ook de Elspeetse heide is afgestoten door Defensie na het uiteenvallen van het Oostblok en het afschaffen van de dienstplicht. Het gebied is nu heel rustig en de natuur kan zich daardoor volop ontwikkelen. Er komen veel typische heidevogels voor, zoals de veldleeuwerik, de roodborsttapuit en de boompieper. De heide wordt begraasd door een kudde van ruim 150 schapen. Op de heide is een grafheuvel nagebouwd die een goed beeld geeft van de manier waarop de doden in een ver verleden werden begraven. Aan de noordkant van de heide komen we langs een uitkijktoren waar we een mooi uitzicht hebben over het hele gebied.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Fraaie wandeling over paarse velden

Andre2, 30-08-2015

Fraaie heidewandeling. Onder ideale omstandigheden (goed weer , Hollandse luchten, en prachtige paarse heidevelden gelopen). Ik ben de uitgestrekte heidevelden elders in het land gewend. Voor mij waren de adembenemende vergezichten dan ook zeker niet van toepassing. Ik had meer verwacht van al die paden over de heuvels. Voor mij was het grootste ven op de route de parel van de wandeling. Waarschuwing: Bij de stenen tafel (waar je kunt pauzeren) staan iets er vandaan in de zomer bijenkorven. Een aantal bijen zwermt om je heen als je daar een rustpauze neemt. Echter, op een gegeven moment loop je de kans (ondanks dat je rustig zit en geen bewegingen maakt) er 1 op je hoofd gaat zitten om het zweet te 'likken'. Even met je hand de bij wegslaan, betekent een beet, en direct komen er heel veel meer bijen op je af die je beginnen aan te vallen (door de slaan bewegingen wordt dat erger). Dat kan behoorlijk fataal aflopen als er een heel zwerm je gaat bestoken. Nog nooit meegemaakt dat bijen zo gevaarlijk zijn. Het zou beter zijn als de bijenkorven verder van de 'picknick' stenen tafel worden neergezet. Zodat de bijen een TT wandelaar niet voor de imker aanzien........Tip: Ik ben de wandeling begonnen bij bushalte 't Frusselt. Vandaar loop je het pad in langs de camping en kom je vanzelf bij een paddenstoel uit die in de routebeschrijving staat omschreven.

Perfecte wandeling

Kees Mars, 22-08-2015

Vandaag deze wandeling gelopen bij warm weer met een lekker briesje op de open heidevelden. Na in andere jaren op en rond de Posbank en de Brunsummer heide gelopen te hebben was deze tocht echt klasse. Geen opmerkingen over de route, perfect beschreven.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info